Rider på #Hvorerderenvoksen-bølge: Men hvordan vil SF sikre flere pædagoger?

Partiet stiller ultimative krav på børneområdet. I aften er formand Pia Olsen Dyhr gæst i 'Mød Partierne' på DR1.

Pia Olsen Dyhr har stået i spidsen for Socialistisk Folkeparti siden februar 2014. Her overtog hun formandsposten efter Annette Vilhelmsen, da SF trak sig ud af det daværende regeringssamarbejde med Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre. (© DR Nyheder)

Børnene fortjener en ny regering. Og den regering skal sikre, at der er mindst én voksen per tre børn i vuggestuerne og én voksen per seks børn i børnehaverne.

Sådan lyder det fra Socialistisk Folkeparti, der kræver minimumsnormeringer i landets daginstitutioner til gengæld for at lægge stemmer til en mulig socialdemokratisk regerings økonomiske politik.

- Den første finanslov skal være børnenes finanslov, for man skal kunne mærke, at der er kommet en ny regering til i Danmark, sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr til Politikenvalgkampens dag 2.

Partiets krav om minimumsnormeringer er i tråd med det folkelige opråb, som forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen stod bag i starten af april.

Her gik tusindvis af forældre og bedsteforældre på gaden i byer landet over i kølvandet på DR-dokumentaren 'Hvem passer vores børn?'

Forinden var et lovforslag om netop minimumsnormeringer blevet nedstemt i Folketinget. Og nu kvitterer vælgerne tilsyneladende for, at SF holder fast.

Partiet står i hvert fald i seneste meningsmåling foretaget af Epinion for DR til at få otte procent af stemmerne - næsten en fordobling i forhold til valget i 2015.

I klippet herunder kan du høre, hvad Pia Olsen Dyhr sagde om SF's krav til en rød regering, da hun var på talerstolen hos 3F Storkøbenhavn 1. maj.

Minimumsnormeringer - hvordan?

Det kan umiddelbart lyde som simple tal, men virkeligheden bag minimumsnormeringer i daginstitutionerne dækker over mere komplekse sammenhænge.

De officielle gennemsnitstal fra Danmarks Statistik siger nemlig intet om, hvordan den enkelte pædagog omsætter sine timer til nærvær med børnene, fandt DR Detektor frem til for nylig.

Det er heller ikke indregnet, at personalet holder ferie, er syge eller på kurser - eller at børn ofte er fraværende på grund af sygdom.

Så hvordan forestiller SF og Pia Olsen Dyhr sig, at minimumsnormeringer helt konkret skal fungere i praksis?, lyder det åbne spørgsmål.

Hvem der skal betale regningen, har partiet dog allerede peget på.

Det bliver ikke de slunkne kommunekasser, men derimod provenuet af en formueskat på 0,5 procent for nettoformuer - bolig, pension og aktier fratrukket realkredit og andre lån - på over fem millioner kroner, der skal finansiere SF's krav.

Ifølge Finansministeriet er det i givet fald knap 134.000 danskere, der har så mange penge på bankbogen, at de må til lommerne, hvis SF's formueskat bliver indført.

Hvis du vil vide mere om SF's holdning på området, kan du i aften se med, når SF's formand Pia Olsen Dyhr er gæst hos Kåre Quist i Mød Partierne. Det er klokken 22.00 på DR1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter