Ringberg om valgets første partilederrunde: En næsten høflig debat

DR's analytiker bemærker enighed på en række punkter i debat, der handlede om klima, pension og udlændinge.

Hele 13 partiledere tog del i valgkampens første partilederdebat, som blev vist tirsdag aften på DR1.

Men DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg, bed særligt mærke i, at de 13 deltagere undgik at gøre aftenens debat til en råbekonkurrence.

- Jeg synes faktisk at politikerne opførte sig meget disciplineret - jeg havde nær sagt høfligt - over for hinanden. Lige indtil vi til sidst nåede til udlændingepolitikken.

- Ellers viste partilederne hinanden en vis respekt. Jeg tror, de alle sammen har sagt til sig selv, at hvis ikke det skal køre helt af sporet med de 13 deltagere, så er vi nødt til at være en lille smule disciplinerede.

Anderledes udlændigedebat

Emnerne i aftenens debat var klima, diskussionen om pension og nedslidning samt udlændingepolitikken.

- I debatten om klima og nedslidning var der en bred enighed om, at noget faktisk må gøres. Men uenigheden går på, hvad man skal gøre. Og her var der nogle klare skillelinjer, eksempelvis når det kommer til, om der skal indføres en ret til tidlig pension.

Diskussionen om udlændinge blev anderledes, end hvad vi har set i de tidligere valgkampe.

- Aftenens debat kunne tyde på, at denne valgkamp ikke i så høj grad kommer til at handle om, hvilke af de etablerede partier, der kan sikre en stram udlændingepolitik.

- Lars Løkke vil jo egentlig gerne stille spørgsmål ved særligt Socialdemokratiets troværdighed på dette område. Men aftenens diskussion kom at handle om Nye Borgerlige og Stram Kurs’ krav. Og ingen af de andre partiledere vil jo komme særligt sidstnævnte parti i møde i forhold til at forbyde islam eller smide hundredtusindvis af mennesker ud af landet.

Det bliver derfor ifølge analytikeren interessant at følge, hvem der kommer til at sætte dagsordenen på dette område i valgkampen.

Hvem vil hjælpe hvem for at blive statsminister?

Sidst af alt vil Jens Ringberg efter aftenens debat holde øje med, hvem der vil hjælpe hvem for at blive statsminister.

- Vi ser Nye Borgerlige og særligt Stram Kurs komme med nogle krav, som Lars Løkke Rasmussen slet ikke kan acceptere. Og Løkkes problem er så, at de aktivt vil vælte ham, hvis han bliver afhængige af deres mandater for at blive statsminister, siger analytikeren.

Jens Ringberg bemærker, at der også kan stilles store spørgsmålstegn i forhold til Mette Frederiksens parlamentariske grundlag, som også stiller ultimative krav på eksempelvis udlændingeområdet, men med modsat fortegn.

- Aftenens debat var et billede på, at de politiske blokke, som vi har kendt dem de seneste mange valg, er i opbrud.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter