Rød blok fastholder føring i ny måling: S står stille, mens støttepartier går frem

SF ser ud til at få et godt valg og står til 9 mandater flere end ved sidste valg.

SF, og her formand Pia Olsen Dyhr, ser i ny Epinion-måling ud til at blive mere end dobbelt så stor. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen ser umiddelbart ud til, at have kursen sat mod statsministerkontoret.

Partierne, der peger på hende som statsminister, har i hvert fald fortsat flertal. Det viser den seneste måling, som Epinion har foretaget for DR.

Her står en samlet rød blok til 50,6 procent af stemmerne. Og det er altså uden at medregne Alternativet, der hverken vil pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

Dermed står de partier, der peger på Mette Frederiksen som statsminister til flertal med 91 mandater. En måling, der naturligvis vækker glæde hos Socialdemokratiet.

- Det er klart, at vi selvfølgelig er glade for, at der er et flertal til vores side, men der er ikke noget, som er givet endnu. Der kommer hele tiden nye meningsmålinger, og de ændrer sig hele tiden, så der skal kæmpes her de sidste dage, siger fungerende politisk ordfører Nick Hækkerup.

Statsministerskifte på grund af støttepartier

Selvom Socialdemokratiet kan glæde sig over, at kunne rykke helt ind i magtens centrum, så er der også en vis hovedpine forbundet med målingen.

Partiet står nemlig til at få et nærmest identisk valg som i 2015. Nemlig 26,1 procent af stemmerne mod 26,3 procent af stemmerne ved sidste folketingsvalg. En procent, de kan veksle til 47 mandater.

Det er derfor særligt støttepartiernes fremgang, som ser ud til at kunne sikre sejren - særligt hos De Radikale og SF.

Sidstnævnte står til at gå fra 4,2 procent af stemmerne ved sidste valg til 8,9 procent, hvis der var valg i dag. Det betyder, at partiet mere end fordobler sit antal mandater. Fra de nuværende 7 til 16.

Og det skal også mærkes politisk, forklarer partiets gruppeformand Jacob Mark.

- Vi har sagt, at vi er klar til at gå i regering, hvis vi kan få en bindende klimalov igennem, få indført minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver og hvis vi kan gøre psykologhjælp gratis. Vil Socialdemokratiet så ikke gå i regering med os, så vil vi bruge vores indflydelse til at forhandle det igennem, når der skal forhandles finanslov, siger han.

SF har siden europaparlamentsvalget været udsat for heftig kritik, fordi Karsten Hønge valgte at takke nej til de ekstra mandat, som partiet fik. En kritik, som Jacob Mark håber, ikke får betydning for folketingsvalget.

- Vi håber, at vælgerne går mere op i vores politik, og at de godt kan se, at vi har kvajet os, hvilket vi også har erkendt og lært af, siger han.

De Radikale kræver indflydelse på alt

"Pilen peger heldigvis fremad over det hele i øjeblikket," siger politisk ordfører i Radikale Sofie Carsten Nielsen (tv.) om den seneste måling, som Epinion har udført for DR. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hos De Radikale, som ser ud til at få fem mandater flere end ved sidste valg, er der også glæde over målingen.

- Jo stærkere, vi står, jo mere indflydelse kan vi kræve, og det kommer vi til, siger politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen.

Partiet kræver nemlig at få indflydelse på alle politikområder, for at kunne sætte en ny retning.

- Det gælder forpligtende klimamål, det gælder investeringer i uddannelse, det gælder færre fattige børn, og det gælder mere integration og ikke et integrationsstop, som vi ser nu, siger hun.

- Vi skal simpelthen i en anden retning, hvor det ikke er DF og symbolpolitikken, der holder det hele i et jerngreb, så vi ikke løser nogen rigtige problemer. Det kommer vi også til at kræve af Socialdemokraterne.

Det sidste parti i rød blok, Enhedslisten, står til at gå ét mandat frem i forhold til sidste valg og får dermed 15 mandater.

Fødderne plantet i den blå luft

I Socialdemokratiet har man også bidt mærke i støttepartiernes mange krav til Mette Frederiksen, hvis hun skal regne med deres opbakning som statsminister.

Hvorvidt støttepartierne skal forvente at få indfriet deres krav, står dog ikke klart.

- Hvad der skal ske efter valget, tager vi efter valget. Vi håber og satser på et godt samarbejde i rød blok, siger Nick Hækkerup.

- Men det er klart, at det er en bekymringsfaktor hos os, at der bliver udstedt nogle løfter, hvor der ikke rigtigt følger penge med. Og hvor ambitionerne bliver sat så højt, at man risikere at stå med fødderne solidt plantet i den blå luft.

LA og Alternativet tæt på spærregrænsen

Mens rød blok altså kan fryde sig over at være i front, så er målingen dårligt nyt for to af de partier, som fik en flot valg i 2015.

I regeringspartiet Liberal Alliance er spærregrænsen inden for rækkevidde. Partiet, der fik 7,5 procent af stemmerne i 2015, står nemlig til at få 2,7 procent af stemmerne. Medregnes den statistiske usikkerhed på +/- 0,8 procentpoint for partiet kan partiet altså vise sig at være på vej ud af Folketinget.

Også hos Alternativet, der har valgt at stå uden for blokkene, nærmer spærregrænsen sig.

Partiet fik ved valget i 2015 4,8 procent af stemmerne, men står i målingen til blot 2,8 procent. Ser man på den statistiske usikkerhed, der ligger på +/- 0,8 procentpoint, betyder det, at også Uffe Elbæk og hans kolleger risikerer at miste deres kontorer på Christiansborg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk