Rødt flertal giver nyt håb for borgere ved Lindholm: 'Vi vil kæmpe med næb og kløer'

Beboerne i Kalvehave håber, at alle planer om et udrejsecenter på øen bliver droppet.

Siden forslaget med Lindholm kom, har borgerne Joachim Brix-Hansen og Camilla Schmøde kæmpet imod beslutningen. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

De har kæmpet, demonstreret og gjort alt for at råbe politikerne op.

Og nu er der endelig begyndt at brede sig et håb hos befolkningen i Kalvehave, der ikke ønsker at være nabo til det meget omtalte udrejsecenter på Lindholm, der skal huse udviste kriminelle udlændinge.

Dansk Folkeparti har været den stærkeste fortaler for udrejsecentret. Men efter folketingsvalget og sejren til rød blok håber beboerne, at alle planer om det 759 millioner kroner dyre center på øen bliver droppet.

Borgere har vendt DF ryggen

På valgstedet i Kalvehave gik Dansk Folkeparti tilbage med 21,8 procentpoint i forhold til valget i 2015.

- Det her har fyldt alt i cirka et halvt år. Alle er meget imod det her, og alle, der tidligere stemte DF, er i den grad mod partiet nu, fortæller Joachim Brix-Hansen, der er borger i Kalvehave og aktiv modstander af udrejsecentret.

I stedet oplevede Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti en markant fremgang i området, når man kigger på valgresultaterne.

- Vælgerne i Kalvehave har belønnet modstandspartierne. De har kæmpet med næb og klør, og vi har kæmpet med næb og klør. Vi føler, at vi står sammen, lyder det fra borger Camilla Schmøde, som mener, at Lindholm har betydet rigtigt meget i landsdelen i forbindelse med valgkampen.

Fra Joachim Brix-Hansens terrasse i Kalvehave kan man se øen Lindholm. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

Derudover mener Joachim Brix-Hansen, at Dansk Folkeparti har haft nogle rigtige møgsager, som kunne have en indflydelse på vælgernes flugt fra partiet.

- Der har blandt andet været Tulle-banen (en jernbane mellem Vejle og Billund, red.), lukningen af Radio24syv og omfartsvejen (ved Mariager, red.), men Lindholm slår alt, vurderer han.

Alligevel er de to borgere nervøse for øens fremtid.

- Vi mangler en klar udmelding fra Socialdemokratiet. De har sagt noget i retningen af, at hvis der ikke kommer et godt alternativ, så bliver det Lindholm, fortæller Joachim Brix-Hansen.

Camilla Schmøde beskriver også, at hendes skuldre kun er delvist sænket.

- Vi ved ikke, hvor vi står.

Radikale Venstre og SF er imod Lindholm-løsning

Ved valgstedet i Kalvehave fik Radikale Venstre 15,2 procent af stemmerne, mens SF fik 11,3 procent.

- Jeg har talt med Morten Østergaard, Zenia Stampe og vores nye medlem Katrine Olldag, og de vil alle kæmpe imod det her med næb og klør, fortæller Joachim Brix-Hansen.

Øen Lindholm ligger midt i Stege Bugt.

Gruppeformanden for SF, Jacob Mark, ønsker også en analyse af Lindholm som udrejsecenter.

- Vi mener, at Lindholm virker til at være en meget dyr løsning i forhold til at skaffe et sted til et udrejsecenter. Det er også en dårlig løsning for Kalvehave, som ligger i et turistområde, som har haft en rigtig god vækst, siger han og fortsætter:

- Jeg har meget svært ved at forestille mig, at hvis man laver en analyse af, hvor man bedst lægger et udrejsecenter i forhold til at genere færrest muligt og som koster mindst muligt, at valget ville falde på Lindholm.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk