S klar til at give afviste asylfamilier ret til at lave mad selv

Der tegner sig et politisk flertal for at give familier på udrejsecentre mere frihed.

Udlændingeordfører Mattias Tesfaye bløder op i forhold til at give beboerne på udrejsecenter Sjælsmark bedre forhold. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

I et rodet værelse på Udrejsecenter Sjælsmark sidder familien Rahmati på en boxmadras op ad en hvid væg. Faren Vahid og hans kone Neda samt deres to børn, Daniel på fem år og Maya på seks måneder.

Ligesom alle de andre familier på udrejsecentret, så skal de gå hen i en fælles kantine for at spise morgenmad, frokost og aftensmad. Hver dag.

De bor på Sjælsmark på andet år og savner muligheden for at lave sin egen mad.

- Vores søn, Daniel, siger, at han ikke kan lide maden, vi får i kantinen. Han vil have sin mors mad, siger Vahid Rahmati.

Den mulighed er måske kommet et skridt nærmere i dag, efter at Socialdemokratiet har åbnet for Liberal Alliance (LA) og De Konservatives (K) forslag om at give familierne på Sjælsmark ret til selv at lave mad på deres værelse, som Politiken skrev om i går aftes.

- Vi ser masser af muligheder for at forbedre forholdene, siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S).

Med Socialdemokratiet ombord ser der derfor nu ud til at være et flertal for at ændre reglerne for madlavning, og dermed bryder LA og K med blå bloks politik på området.

- Vi vil give familierne lov til at lave mad. Vi har hørt fra flere børneorganisationer, at det vil hjælpe de her familier til at få nogle mere normale familiemønstre, og hvis det kan hjælpe børnene ud af deres mistrivsel, siger børneordfører Laura Lindahl (LA).

Liberal Alliance har ellers været imod lempelser på Udrejsecenter Sjælsmark, men det skyldes ifølge Laura Lindahl interne uenigheder i regeringen. Nu kan partiet tale mere frit om, hvad de i virkeligheden mener.

Et borgerforslag, der har som mål at forbedre forholdene for beboerne på Udrejsecenter Sjælsmark, rundede forleden 50.000 underskrifter.

Socialdemokratiet er med

Tidligere har Socialdemokratiet været imod nogle af de forbedringer, som de røde partier har foreslået, men nu melder Mattias Tesfaye (S) klarere ud, at de støtter forbedringer for beboerne.

- Vi mener, at der er flere muligheder for at forbedre forholdene for børnene på Sjælsmark, herunder at se om familierne kan lave mad på værelserne.

Partiets formand, Mette Frederiksen sagde også tidligere i dag på en skole i Aalborg, at hun støtter idéen om, at familierne selv skal kunne lave mad på Sjælsmark.

Det er dog under den klare forudsætning, at familierne ikke modtager overførselsindkomst til at købe mad for.

Ingen konkrete løsninger

Familien Rahmati på Udrejsecenter Sjælsmark bor i ét stort værelse med et tilhørende toilet. Der er ikke nogen køkkenfaciliteter på værelset, og det er i dag ikke tilladt for familierne at have mikrobølgeovn eller kogeplader.

Så selvom De Konservative og Liberal Alliance nu melder sig under de røde faner, så vil de ikke fortælle præcis, hvordan en madordning skal kunne fungere.

Laura Lindahl (LA) vil gerne tillade familierne på Sjælsmark at lave mad, men kan ikke fortælle, hvordan de skal kunne det. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Hvordan det helt konkret skal administreres, lægger vi os ikke fast på, siger Laura Lindahl (LA), men hun ønsker ligesom Socialdemokratiet ikke at give familierne penge, så de selv kan gå ud og købe varer.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, er heller ikke fast besluttet på en konkret løsning endnu:

- Vi vil gerne være med til at give familien mere selvbestemmelse. Men vi har ikke lagt os fast på, hvordan det rent praktisk skal føres ud, siger hun.

Dermed står tilbage, at der er flertal for at give familierne retten til selv at lave mad, men mere konkret ønsker ingen af partierne at blive.

Socialdemokratiet, Liberal Alliance og De Konservative er dog alle enige om, at beboerne ikke skal modtage overførselsindkomst til selv at kunne købe madvarer for.

Håber på nye regler

I det lille værelse på den tidligere kaserne, Sjælsmark, sidder familien Rahmati og håber, at den politiske snak i dag kan blive til virkelighed, så de får mere frihed til at lave mad.

Vahid Rahmati vil gerne selv lave mad til sine to børn, Daniel og Maya.

- Hvis vi boede her i to uger, så er det fint nok, at vi ikke kan lave mad selv. Men nu har vi snart boet her i tre år. Spørg dig selv, hvordan ville du have det, hvis du skulle spise på restaurant - selv den bedste - hver dag? spørger Vahid Rahmati retorisk.

Hvis du vil blive lidt klogere på, hvad de enkelte partier egentlig mener, så følg med i Mød Partierne hver aften efter den sene TV Avis. I aften inviterer Kåre Qvist Klaus Riskær Pedersenind til en snak om partiets kerneværdier. Det er på DR1 kl. 21:25. Du kan stille spørgsmål til Klaus Riskær Pedersen her.

Opdatering: Socialdemokraterne har ikke ændret holdning efter et borgerforslag, men melder nu klarere ud i forhold til tidligere om eventuelle forbedringer for børnene på Sjælsmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk