S: Nogle friskoler skal ikke skæres i støtte

S-forslaget om at skære i støtten til friskoler fra 76 til 71 procent bliver revideret.

Støtte til friskoler var et af emnerne, da statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen mødes i valgduel i Aabenraa. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Økonomisk støtte til friskoler har været nævnt i flere dueller mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og S-formand Mette Frederiksen.

V ønsker at fastholde støtten på 76 procent af folkeskolens udgifter, mens S ønsker procenten nedsat til 71.

Nu foreslår S at differentiere støtten for at få flertal.

- Vi ønsker at styrke folkeskolens økonomi ved at sænke procenten. Men vi kan se, der ikke umiddelbart er flertal, og der er rejst en række bekymringer blandt andet fra friskoler i landdistrikter, siger fungerende politisk ordfører Mattias Tesfaye (S).

S afviser stemmefiskeri

Derfor forslår partiet, at friskoler, der ligger i områder, hvor der ikke umiddelbart er en folkeskole i nærheden eller i yderkommuner, skal friholdes for en nedsættelse af tilskudsprocenten.

Socialdemokratiet har ikke et konkret forslag til, hvad der skal defineres som yderkommuner. Partiet vil læne sig op af de definitioner, der tæller, når der årligt udbetales særlige tilskud til uddannelsesinstitutioner udenfor de større byer.

Friskolernes forening og Venstre frygter, at det vil føre til lukning af skoler at sænke støtten.

Mattias Tesfaye afviser, at der skulle være tale om stemmefiskeri.

- Vi fastholder, at der er behov for en prioritering, for folkeskolens økonomi er blevet undergravet, siger han.

/ritzau/