S vil lave klimapolitik med rød blok - men er faktisk mere enig med Venstre

I rundspørge svarer S og V ens eller næsten ens på 13 klimaudfordringer.

Mette Frederiksen ved et arrangement, hvor Socialdemokratiet præsenterer udspillet "Danmark skal igen være en grøn stormagt - en klima- og miljøpolitik der samler Danmark" på et pressemøde ved Kolding, torsdag den 3. maj 2018. (Foto: Michael Drost-Hansen © (c) Ritzau Scanpix)

På flere politikområder er der dyb uenighed blandt partierne til venstre for midten. Men når det kommer til klimapolitikken, er de røde partier og Alternativet forenet.

Sådan har det i flere tilfælde lydt fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, senest i en tre uger gammel Facebook-video:

- Når det kommer til natur og klima, så ved jeg, at jeg ikke kan se til højre i folketingssalen. Der bliver det med de røde partier, at vi igen kan hæve ambitionerne på naturen og klimaets vegne, lød det fra partilederen.

Dog tegner en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget, langt fra et billede af en fælles klimafront blandt de partier, som Mette Frederiksen nævner.

Faktisk er Socialdemokratiet mere enig med Venstre, når det gælder den grønne dagsorden. De to partier svarer således ens eller næsten ens på samtlige af de 13 klimaudfordringer, som de har forholdt sig til.

Derimod svarer Socialdemokratiet kun ens med hele den røde blok og Alternativet på seks områder.

Afgifter på flybilletter og røde bøffer samt roadpricing i de store byer er eksempler på tiltag, som Mette Frederiksens parti er imod, men som EL, ALT, RV og SF alle støtter.

S: Venstrefløjen har de mest progressive standpunkter

Men næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe, Dan Jørgensen, mener ikke, at det er svært at se forskel på ambitionsniveauet mellem hans eget parti og Venstre. Han nævner nogle yderlige forslag, som Socialdemokratiet går til valg på, som ikke er med i rundspørgen.

- Vi vil lave to ekstra havvindmølleparker ud over dem, som Venstre vil lave, som vil svare til udledningerne i CO2 med to millioner dieselbiler, lyder det fra næstformanden, der også nævner, at hans parti vil regulere landbruget yderligere.

På linje med partiformanden står han fast på, at klima- og miljøpolitikken ved en valgsejr bliver forankret i rød blok. Men Dan Jørgensen holder en dør på klem.

- Jeg vil da håbe, at Venstre også vil være med til noget af det på klimaområdet, som vi formentlig kommer til at lave mest med venstrefløjen i Folketinget, fordi de har de mest progessive standpunkter på dette område.

Løkke betragter det grønne som samarbejdsprojekt

Undersøgelsens resultat kommer ikke bag på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han kan slet ikke nævne forskel på hans eget parti og Socialdemokratiets klimapolitik

- Jeg kan ikke få øje på nogle store forskelle, fordi vi har jo lavet politikken sammen. Vi har lige lavet en bredt energiaftale, som også er fremtidssikret.

Han ser ingen større brudflader i Folketinget på området.

- Jeg betragter det grønne som et samarbejdsprojekt i Danmark. Den politiske konflikt ligger slet ikke i Danmark, men imellem Danmark og en række andre lande, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

EL: Rød regering bedre end blå til at føre klimapolitik

Den vurdering er Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, slet ikke enig i. Som betingelse for at støtte en S-ledet regering, kræver hun, at det bliver ført en mere 'ambitiøs' klimapolitik.

- Vi skal finde hinanden. Der skal træffes nogle beslutninger, og det skal ske i den kommende periode, selvom Socialdemokratiet desværre ikke har kopieret Enhedslistens klimapolitik endnu.

Trods uenighederne er Pernille Skipper dog fortrøstningsfuld, hvis der kan dannes et nyt flertal efter valget den 5. juni.

- Vi skal trække Socialdemokratiet i den rigtige retning. Enhedslisten står heldigvis sammen med andre partier i den røde blok, som vil den grønne omstilling hurtigere. Det skal vi nå, og trods vores uenigheder er det heldigvis bedre end med den siddende regering.

Hos SF's partileder, Pia Olsen Dyhr, er der 'ingen tvivl om,' at Socialdemokratiet ikke er et lige så grønt parti som hendes eget. Derfor kommer rundspørgens resultat heller ikke som en overraskelse for Pia Olsen Dyhr.

Hun tror dog ligesom Pernille Skipper på, at en grønnere politik er mulig, hvis flertallet skifter, og henviser til da de to partier sidst sad i regering sammen.

- I 2011 lavede vi det mest ambitiøse regeringsgrundlag i Europa på klimaområdet. Vi er klar igen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk