S vil slå ned på illegal arbejdskraft: 'Ingen skal have lov til at underminere det danske arbejdsmarked'

Tredobbelt bødestraf og muligheden for at fratage retten til at drive virksomhed er blandt Socialdemokratiets forslag.

Socialdemokratiet vil sætte hårdere ind over for illegal arbejdskraft, der ifølge formand Mette Frederiksen er med til at presse lønningerne på det danske arbejdsmarked. (Foto: Alfred Hofer © (c) Alfred Hofer)

Der skal sættes langt hårdere ind over for udnyttelse af ulovlig udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Det mener Socialdemokratiet, som senere i dag præsenterer partiets plan på udlændingeområdet.

En central del af partiets udlændingepolitik er målet om at bekæmpe det illegale arbejdsmarked.

Konkret foreslår partiet blandt andet en tredobling af bødestraffen for virksomheder, der bruger ulovlig arbejdskraft, fratagelse af retten til at drive virksomhed samt styrket myndighedskontrol.

- Vi har en årelang tradition i Danmark for et velorganiseret og velreguleret dansk arbejdsmarked til fordel for lønmodtagere og virksomheder. Men det vurderes, at der nu er 20.000 mennesker illegalt i Danmark, og en del af dem går på arbejde, uden at de har lov til at være her. Det vil vi sætte en stopper for, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til DR Nyheder.

Presser lønningerne

Hun kalder det et "voksende problem, at vi ser illegal indvandring fra landene omkring Europa."

- Det er både et problem for dem selv (de illegale udenlandske arbejdere, red.), fordi der er eksempler på dårligt arbejdsmiljø, dårlige lønninger og udnyttelse af mennesker i en sårbar situation. Men det er også en udfordring for det danske arbejdsmarked, fordi det er med til at presse lønningerne, siger S-formanden.

Mette Frederiksen forklarer, at strengere og hyppigere kontrol fra politiets og skattemyndighedernes side skal være med til at dæmme op for problemet.

- Jeg tror, at vi bliver nødt til at træffe et mere tydeligt valg som samfund om, at vi ikke vil have social dumping eller illegal arbejdskraft, og derfor skal vi sætte hårdere ind mod det her. Der er ingen, der skal have lov til at underminere det danske arbejdsmarked.

Kan miste retten til at drive virksomhed

Derudover vil partiet også gøre det muligt at fratage arbejdsgivere retten til at drive virksomhed, hvis de bevidst benytter sig af illegal arbejdskraft.

- Hvis man helt bevidst som arbejdsgiver ansætter illegal arbejdskraft, mener vi, at man skal kunne miste muligheden til at drive virksomhed i Danmark. For der er ikke noget, der kan forsvare det her, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratietets formand Mette Frederiksen kalder illegal arbejdskraft for et voksende problem, der er med til at underminere det danske arbejdsmarked. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Brancheorganisationen Dansk Byggeri ser positivt på idéen om at skærpe kursen over for ulovlig udenlandsk arbejdskraft.

- Vi tager skarpt afstand fra virksomheder, der udnytter illegal arbejdskraft, så vi synes det kan være interessant at se på, om man kan øge sanktioner over for folk, der udnytter andre systematisk, siger Lars Storr-Hansen, der er administrerende direktør i Dansk Byggeri.

Socialdemokratiets helhedsplan for udlændingeområdet bliver præsenteret på et pressemøde fredag klokken 14.30, oplyser partiet.

Udover indsatsen over for illegal arbejdskraft foreslår Socialdemokratiet en række yderligere tiltag på området. I en pressemeddelelse fra partiet fremgår det, at Socialdemokratiet vil arbejde for at begrænse antallet af flygtninge, der kommer hertil, hjælpe mere i nærområderne og føre en integrationspolitik, "der baserer sig på ret og pligt."

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter