Sådan fødes en politisk holdning: Fire kandidater til Folketinget fortæller

Selvstændig virksomhed, demonstration for mangfoldighed og et møde med en socialdemokratisk superstjerne.

Har kandidattests, flyers og partilederrunder stadig ikke åbenbaret den kandidat, du er hundrede procent enig med?

Ro på.

Selv politikerne har stået over for det her valg engang - inden de vidste, hvilken farve de havde. Her kan du møde fire af de politikere, der stiller op til folketingsvalget - og læse om dengang, de traf deres beslutning. De er gået til opgaven på ret forskellige måder.

1

Den flittige elev: Merete Scheelsbeck (K) læste alle partiprogrammerne

Som 14-årig læste Merete Scheelsbeck alle partiernes programmer og endte så med at beslutte sig for at blive konservativ ligesom sine forældre. (Foto: © Grafik: Lærke Kromann (privatfoto))

Merete Scheelsbeck voksede op i en familie, hvor de diskuterede, og man skulle have en holdning. Så da hun blev 14 år, satte hun sig for at finde ud af, hvilket parti hun hørte til.

- Hele min familie var konservativ, så jeg ville egentlig gerne ende et andet sted - også bare i protest, siger Merete Scheelsbeck, der i dag er medlem af folketinget for Konservative og stiller op igen ved Folketingsvalget 5. juni.

Derfor lavede hun sine lektier grundigt og undersøgte, hvad alle de politiske ungdomsorganisationer stod for.

- Men jeg måtte til sidst erkende, at det var Konservativ Ungdom (KU), hvor jeg hørte til, siger Merete Scheelsbeck.

Hun gik selv efter to mærkesager, da hun meldte sig ind i KU som 14-årig:

- En retfærdighed i samfundet - at der skal være en gulerod, hvis man vil gøre en særlig indsats - og så syntes jeg, at Konservative havde et socialt hjerte og tog sig af de socialt udsatte i samfundet, siger hun.

Og det samme råder hun dig til at gøre, hvis du ikke synes, der er nogen partier, der repræsenterer dig fuldstændig:

- Man skal passe på med at tænke, at man skal finde et parti, man er 100 procent enig med, for det tror jeg ikke findes. Man skal finde det parti, man har flest enigheder og fællestræk med, siger Merete Scheelsbeck.

2

Inspireret af et menneske: Jens Joel (S) mødte socialdemokratisk superstjerne

Jens Joel, da han var formand for den socialdemokratiske studenterbevægelse Frit Forum fra 2002-2003. Til højre i billedet er tidligere miljø- og energiminister Svend Auken (S), og til venstre kan man ane Dan Jørgensen, som er medlem af folketinget for Socialdemokratiet (POLFOTO/arkiv) (Foto: © Grafik: Lærke Kromann (privatfoto))

20-årige Jens Joel var lige flyttet hjemmefra og begyndt at læse statskundskab i Aarhus, og så fik han fik en tutor. Dan Jørgensen, som nu er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet.

- Dan viste mig, hvor jeg skulle købe bøger, drikke øl - og diskutere politik, fortæller Jens Joel.

Dan Jørgensen tog Jens Joel med ind i Socialdemokratiets studenterorganisation, Frit Forum.

Indtil da vidste Joel godt, at han var venstreorienteret, men ikke hvilket parti han hørte til - eller hvilken sag der var vigtigst for ham. Men her mødte han den tidligere formand for Socialdemokratiet, og så var han ikke længere i tvivl:

- Jeg mødte Svend Auken, som dengang var miljøminister. Han var med til at starte det vindmølle-eventyr, som har gjort, at vind nu er billigere end kulkraft, og han blev en stor inspiration. Den grønne sag og det at møde ham, det gjorde, at jeg tænkte: Det skal jeg også være med til, siger han.

Og det kom han, for i dag er Jens Joel selv klimaordfører for Socialdemokratiet.

3

Tændt af en sag: Rosa Lund (Ø) demonstrerede mod prædikant

Rosa Lund var 15 år, da hun demonstrerede imod prædikanten Moses Hansen på Nørrebro. Det gjorde Enhedslisten også, så derfor meldte hun sig ind i partiet. (Foto: © Grafik: Lærke Kromann (privatfoto))

På Nørrebro var det også en mand, der gjorde Rosa Lund sikker på sit standpunkt:

- Da jeg var 14-15 år, kom der sådan en prædikant, Moses Hansen, hed han, fra en frikirke. Han ville gerne gå en tur på Nørrebro med et kors på ryggen, fordi han ville have muslimer ud af Nørrebro, fortæller Rosa Lund, som stiller op for Enhedslisten.

Hun er født og vokset op på Nørrebro og holdt selv af den mangfoldighed, der er på Nørrebro.

- Så jeg syntes, det var rimelig flabet, at der kom en person og ville smide noget af det væk, jeg holdt meget af, siger Rosa Lund.

Derfor deltog hun i flere demonstrationer mod Moses Hansen.

- Og der kunne jeg se, at der var et parti, som var enig i det, og det var Enhedslisten.

Og ligesom Merete Scheelsbeck understreger Rosa Lund, at man ikke behøver være enig med alt for at stemme på et parti.

- Man kan sagtens stemme på Enhedslisten eller Liberal Alliance, hvis der er noget af politiken, man godt kan lide.

4

Mønsterbryderen: Emil Blücher (LA) stiftede sin egen virksomhed

Arkivfoto: Emil Blüchers (LA) far arbejdede på fabrik og var aktiv i fagbevægelsen. Men da Emil Blücher stiftede sin egen virksomhed som 16-årig, fandt han ud af, at han var mere liberal. På billedet er Emil 17 år gammel. (Foto: © Grafik: Lærke Kromann (privatfoto))

- Mine forældre arbejdede på fabrik, og min far var aktiv i fagbevægelsen, fortæller Emil Blücher.

Så måske lå det ikke ligefrem i kortene, at Emil Blücher stiller op til Folketinget for Liberal Alliance, siger han.

Men da Emil Blücher var 16 år, stiftede han sin egen virksomhed.

- I iværksætteriet blev jeg vant til, at der ikke er nogen, der kommer og hjælper en, man skal klare sig selv, og man skal selv tage ansvar for at få succes, fortæller han.

Så da hans nabo kom og prikkede ham på skulderen og spurgte, om han ikke skulle til at stille op for byrådet, stillede han op for Venstre, og nu er han valgt ind for Liberal Alliance i byrådet i Solrød Kommune.

Du kan også kigge på grundholdningerne hos de forskellige partier, når du skal finde ud af, hvor du hører til. Lyt til P3-podcasten Den Daglige Dosis og bliv klogere på den socialistiske og den liberale ideologi.