Samuelsen efter 'V-knæfald': 'Den liberale kamp ligger og gisper ovre i hjørnet'

V forsvarer, at de bruger hele råderummet på velfærd. Vi er de voksne, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, langede i DR2's Debatten kraftigt ud efter Venstre, fordi partiet vil bruge hele råderummet på offentligt forbrug.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) velfærdsløfte på 69 milliarder kroner har blotlagt en dyb splittelse i den borgerlige lejr og internt i den regering, der går til valg på at fortsætte.

Det stod tindrende klart i DR2's Debatten torsdag aften, hvor Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, ligefrem erklærede, at den liberale, ideologiske kamp er tæt på at dø.

- Det helt store problem ved Venstres knæfald er, at de er med til at bakke op om det synspunkt, at der ikke er andre måder at gøre det på (end at øge de offentlige udgifter, red.), så derfor kommer der ingen skattelettelser.

- Som Asger (Aamund, red.) siger: 'Den ideologiske kamp på den liberale side er stendød'. Vi ligger og gisper ovre i hjørnet. Vi er der endnu. Men når Venstre slipper taget i den her diskussion, så bekræfter man resten af Danmark i, at det ikke kan lade sig gøre. Nu er vi jo langt færre, der står og taler om det her, lød det fra Anders Samuelsen.

I fredagens udgave af Berlingske mener en række økonomer da heller ikke, at der efter Løkkes velfærdsløfte er nogen væsentlig forskel på den økonomiske politik i Venstre og Socialdemokratiet.

- Lars Løkke Rasmussen har simpelthen kopieret Mette Frederiksens udgiftspolitik, i og med at han nu vil lade den offentlige sektor vokse ligesom hende frem mod 2025, siger Cepos-cheføkonom Mads Lundby Hansen til avisen.

14 borgerlige år ud af 18

Venstres Jakob Ellemann-Jensen var dog ikke villig til at lade det liberale stempel blive slettet helt fra sit visitkort trods den hårde kritik fra regeringspartnerne i Liberal Alliance.

- Der er ikke noget anti-liberalt ved at sikre, at folk kan få en ordentlig kræftbehandling. Vi skylder borgerne i Danmark, at vi følger den demografiske udvikling. Og selvfølgelig er der muligheder for at effektivisere undervejs. Det giver os flere midler, som vi kan bruge, sagde miljø- og fødevareministeren i Debatten.

Siden folketingsvalget 2001 har Danmark haft borgerlige regeringer i 14 ud af de 18 år, der er gået. Valget blev vundet af Anders Fogh Rasmussen, der indførte det såkaldte skattestop.

Og under Helle Thorning-Schmidts regeringstid blev der også givet skattelettelser - blandt andet til dem, der tjener mest.

Efter valget i 2015 var et af Liberal Alliances mest markante krav til den rene Venstre-regering, at netop topskatten skulle sænkes. Venstre var da også gået til valg på at sænke skatten i bunden og indføre nulvækst.

Men de store planer blev hurtigt forpurret af Dansk Folkeparti, der nægtede at lægge stemmer til topskattelettelser og samtidig indledte et større samarbejde med Socialdemokratiet.

V: Vi er de voksne

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen skal Venstres løfte om et milliardløft af kernevelfærden frem mod 2025 opfattes som en håndtering af de bekymringer, der florerer i befolkningen i de her år.

- Jeg repræsenterer det eneste, der balancerer alle mulige forskellige synspunkter. Fordi vi nu engang har en helt legitim bekymring hos folk om, hvorvidt vi kan få den samme offentlige service for vores ældre og børn, når der kommer flere af dem. Vi håndterer den bekymring, lød det i Debatten:

- Det handler om, at der er en voksen til stede, som har en solid hånd på roret, fortsatte han.

Men den købte Anders Samuelsen ikke. I hans øjne er Venstre nu en del af de partier, der kun taler om, hvor de vil bruge flere penge og ikke om, hvor de skal komme fra.

- Vi har vist at ved at gå ind i regeringen, har vi kunnet holde Venstre lidt i tøjlerne, for ellers var de løbet den vej tidligere, de så er løbet nu. Nu har de taget fri, og så gør de det, sagde LA-lederen:

- Man har et råderum og kan vælge at bruge en del på skattelettelser og en del på den offentlige sektor. Venstre har valgt at bruge alt i råderummet på den offentlige sektor uden at diskutere kvaliteten, sagde Anders Samuelsen, der undervejs fik opbakning fra den konservative erhvervsminister Rasmus Jarlov:

- Det er svært, når så store dele af befolkningen er afhængige af offentlige udgifter og derfor også i for lav grad stemmer på partier, som ønsker at sænke skatten og gøre mere for erhvervslivet.

- Det er kun De Konservative og Liberal Alliance, der gør det. Det er ikke nemt med 19 mandater at opnå de store skattelettelser, som vi burde gøre, sagde erhvervsministeren.

Med i Debatten var også erhvervsleder og selverklæret borgerlig vælger Kim Bjørnstrup, der opfattede Venstres velfærdsløfte sådan her:

- Jeg vælger at se det som et taktisk spil, hvor den ene del af regeringen (Venstre, red.) prøver at omfavne Socialdemokratiet, og så håber de bagefter, at de kan komme sammen, lød det.

Herunder fortæller DR Nyheder politiske korrespondent, Christine Cordsen, hvad det økonomiske råderum dækker over:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter