Samuelsen frygter kæmpe krise i det borgerlige Danmark efter Løkke-udmelding

Konservative og LA lægger afstand til Løkkes tanker om en SV-regering.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen (tv), og den konservative leder, Søren Pape Poulsen (tv).

Regeringspartnerne Liberal Alliance og Konservative lægger begge klart afstand til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye tanker om at danne en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet efter valget 5. juni.

Liberal Alliances leder, udenrigsminister Anders Samuelsen, går så vidt som at kalde de nye politiske toner for bekymrende for det borgerlige Danmark, der risikerer at miste en stemme i den politiske debat.

- Jeg er bekymret, for når man tidligere har set, at Venstre er hoppet over midten og begyndt at samarbejde med Socialdemokratiet, har det skabt en kæmpestor krise i det borgerlig-liberale Danmark, og det ser jeg nu gentage sig, lyder det fra Anders Samuelsen.

Han frygter, at debatten nu kun kommer til at handle om at bruge penge og ikke handle om, hvor pengene skal komme fra.

Løkke vil svække fløje

Det var på et pressemøde tidligere i dag, at statsministeren fortalte om sine nye refleksioner om en SV-regering hen over midten i dansk politik for at svække yderfløjenes magt.

Tankerne har Lars Løkke Rasmussen også sat ord på i en ny bog, som udkommer i dag.

Ved samme pressemøde fastholdt statsministeren, at han går til valg på at styrke det borgerlig-liberale Danmark.

Sidst Socialdemokratiet og Venstre var i regering sammen var i 1978.

K afviser deltagelse i en SV-regering

Den konservative leder, justitsminister Søren Pape Poulsen, mener også, at scenariet om en fremtidig rød-blå SV-regering ser skidt ud.

- Det Konservative Folkeparti kommer til at kæmpe for lavere skat og et ordentligt velfærdssamfund. Vi kommer ikke til at have alle mulige idéer om, at man kan lave nogle regeringer med socialdemokrater og alt muligt andet. Det vil blive ren borgerlig tale herfra, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Han frygter, at en regering hen over midten i dansk politik vil betyde højere sociale ydelser, manglende skattelettelser og en større offentlig sektor, hvilket ifølge den konservative leder vil være ærgerligt for både danske borgere og virksomheder.

Samtidig afviser han klart, at Konservative kan gå med i en sådan regering.

- Nu bliver det måske lidt tydeligere, hvad forskellen på Venstre og Konservative er, siger han.

S afviser tanken

Tanken om en SV-regering falder heller ikke i god jord hos Socialdemokratiet, som skulle indgå i en sådan regering.

- Jeg bliver nødt til at sige, at de politiske uenigheder er af en sådan karakter, at den her regering ikke kan komme på tale, siger S-formanden, Mette Frederiksen, ved et pressemøde.

Hun henviser til uenigheder om centralisering versus decentralisering, pension til nedslidte, ulighed i samfundet, sundhedsvæsnet og den grønne dagsorden.

Lars Løkke Rasmussens tanker forbløffer, og S-lederen har svært ved at tro på oprigtigheden af tankerne.

- Det er ikke nok at lege socialdemokrat, fordi valget er udskrevet. Man skal vise det, når man har muligheden for det, siger hun.

Socialdemokratiet går til valg på en ren socialdemokratisk mindretalsregering, der skal samarbejde med flere forskellige partier.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk