Samuelsens exit er et historisk nederlag: Politisk forfatter mindes ikke fortilfælde

Liberal Alliances politiske leder har ganske usædvanligt mistet sin plads i Folketinget.

Gårsdagens folketingsvalg endte med et nederlag af dimensioner for regeringspartiet Liberal Alliance, der kun sikrede sig opbakning fra 2,3 procent af vælgerne.

Udover at reducere antallet af mandater radikalt fra 13 til fire, betyder det også et farvel til Folketinget for politisk leder Anders Samuelsen.

Partiet mistede nemlig begge sine mandater i Nordsjællands Storkreds, hvor Samuelsen var stillet op, og han kunne heller ikke sikre sig et tillægsmandat.

Det fik i dag flere prominente medlemmer af Liberal Alliance til at rette en skarp kritik mod deres partileder, og Anders Samuelsen tog ved middag konsekvensen og trak sig fra sin post som partileder.

Det er da også en historisk situation, at en partileder ikke formår at blive valgt til Folketinget sammen med sit parti.

Det vurderer forfatter og tidligere politisk redaktør på TV 2 Nyhederne Kaare R. Skou, der er en af landets skarpeste hjerner inden for politisk historie.

Det eneste fortilfælde, han overhovedet kan komme i tanke om, der minder om Anders Samuelsens situation, var da Retsforbundet i 1960 røg ud af Folketinget efter at have været i regering.

Men eksempler på partiledere, der er røget ud af Folketinget, mens partiet er blevet, kan Kaare R. Skou ikke komme på.

- Nej, det kan jeg ikke umiddelbart, siger han.

- Det er meget, meget usædvanligt det her. Og det er meget usædvanligt, at et parti ikke har bedre styr på, hvor de skal opstille deres værdifulde kandidater.

'Dårligt partiarbejde'

Han ser ingen gode undskyldninger for partilederens exit. Pilen kan kun pege en vej, mener Kaare R. Skou:

- Han er selv skyld i det.

- Det er dårligt partiarbejde, at de ikke har sørget for at få deres formand opstillet i en af de fire mest sikre kredse, siger han.

Kaare R. Skou har arbejdet med politisk journalistik i mange år og blandt andet været politisk redaktør på TV 2 Nyhederne. Han har desuden skrevet adskillige bøger om dansk politik. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Han vurderer, at havde det været i ethvert andet parti, ville der straks blive indkaldt til landsmøde, så der kunne blive valgt en ny formand. Det er dog ikke så aktuelt, efter Samuelsen har valgt at trække sig.

Kritikken haglede ned fra partifæller

Anders Samuelsen fik hurtigt konsekvenserne af det dårlige resultat at mærke. Her til formiddag var flere partifæller ude med skarp kritik af deres politiske leder.

Især folketingsmedlem Henrik Dahl var klar i mælet.

- Det har været fuldstændig gennemsyret af nepotisme, og det er jo en nepotisme, der kommer fra Anders.

- Vi har gået og været til grin i tre år, sagde han.

Den afgående undervisningsminister, Merete Riisager, mente, at Anders Samuelsen var nødt til at tage konsekvensen og gå af.

- Det er klart, at når man har et topstyret parti, så er det selvfølgelig også ledelsen, som må tage ansvaret, når det går galt. Sådan må det være, sagde hun.