Se det endelige valgresultat: Her er valgets vindere og tabere

Vælgerlussing til DF og Liberal Alliance. Men Mette Frederiksen kan samle rødt flertal.

På trods af at Venstre gik frem med næsten fire procentpoint i forhold til seneste valg, så må partiet se sig slået af pinden af rød blok.

Det viser det endelige valgresultat fra nattens stemmeoptælling.

Socialdemokratiet og de partier, der peger på Mette Frederiksen som statsminister, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, lander på tilsammen 91 mandater.

Det betyder, at de ikke er afhængige af Alternativets støtte for at danne en ny regering. Partiet, der får fem pladser i Folketinget, har under valgkampen peget på deres egen formand, Uffe Elbæk, som landets næste statsminister.

Blå blok står derimod svækket tilbage efter vælgerlussing til både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Liberal Alliance går fra 13 mandater ved sidste valg til kun lige at kravle over spærregrænsen med fire mandater. Det vil sige, at de har mistet flere end to ud af tre stemmer.

Det er blandt andet gået ud over formand Anders Samuelsen, som ryger ud af Folketinget.

Dansk Folkeparti får 16 pladser i Folketinget. Hermed bliver de mere end halveret fra de 37 mandater, de fik i 2015.

DF fik 'vælgerlussing'

Tidligt på valgaftenen erkendte DF-formand Kristian Thulesen Dahl da også, at partiet har fået tæsk af vælgerne.

- Der er ingen tvivl om, at dagens resultat bliver en gedigen tilbagegang for Dansk Folkeparti. Vi har fået en vælgerlussing, sagde han til partiets valgfest.

I modsætning til DF og LA var der anderledes glæde hos De Konservative. De bliver fordoblet og går fra seks til 12 mandater.

Hos Venstre, der går ni mandater frem, har man dog ikke mistet håbet om at danne en ny regering med Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Løkke vil gå til dronningen

Kort før midnat sagde Løkke Rasmussen, at Venstre vil gå til dronningen i dag og meddele, at regeringen går af. Venstre vil i stedet anbefale en ny regering over midten, hvor Lars Løkke Rasmussen fortsætter som som statsminister.

Socialdemokratiet bliver Folketingets største parti, men det er ikke deres mandatfremgang, der for alvor har skubbet magtbalancen fra 'højre' til 'venstre'. Partiet går ét mandat frem, mens Radikale Venstre kan juble med en fordobling fra otte til 16 mandater.

De Radikale og SF festede

Hermed bliver Radikale Venstres vision om at være tungen på vægtskålen, når den næste statsminister skal udpeges, opfyldt.

- Når vi vil give Mette Frederiksen muligheden for at danne en ny regering, så er det ikke bare for at få en ny statsminister, så er det for at få en ny politisk retning i Danmark, sagde politisk leder Morten Østergaard i går til DR.

I SF blev der også drukket sejrschampagne. De er ligeledes blevet fordoblet fra seneste valg og er gået fra syv til 14 mandater.

Det endelige resultat viser også, at hverken Kristendemokraterne, Stram Kurs eller Klaus Riskær Pedersen kravlede over spærregrænsen. Nye Borgerlige, der var på valg for første gang, fik fire mandater og opnåede akkurat valg.