SF efter endnu en omgang forhandlinger om regeringsmagten: 'Det er hardcore politik, det her'

Enhedslisten vil have mere fokus på indhold end proces i forhandlingerne.

SF-formand Pia Olsen Dyhr, gruppeformand Jacob Mark og næstformand Lise Müller forlader deres møde under dagens regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet på Christiansborg. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Forud for dagens runde regeringsforhandlinger havde SF-formand Pia Olsen Dyhr stillet sine følgere på Facebook et spørgsmål:

"Træt af papegøjesnak?"

Indtil videre har de forhandlende partier nemlig mere eller mindre gentaget den samme pointe - der er stadig knaster, men det går fremad - igen og igen i den ene eller anden udgave.

Og Pia Olsen Dyhr gentog lydigt den melding igen i dag, efter endnu en omgang armlægning med Mette Frederiksen. Selvom hun ikke kunne komme med interessante detaljer fra forhandlingsbordet, så slog SF-formanden fast, at forhandlingerne er dybt alvorlige.

- De samtaler, vi har med socialdemokraterne, handler om politik. Det er hardcore politik, det her – hvad skal vi med vores børn i fremtiden, hvilken folkeskole ønsker vi, og hvad kan vi gøre for at børn får mindre stress, forklarede hun.

- Det er de helt konkrete områder, som vi diskuterer lige nu. Og noget af det er hjerteblod for SF, så det er ikke for sjov.

SF har blandt andet stillet krav om indførelse af minimumsnormering i daginstitutioner, og et opgør med den såkaldte integrationsydelse, som partiet mener skaber fattigdom.

Hør Pia Olsen Dyhr gøre status efter forhandling med Mette Frederiksen. Klik på play.

Enhedslisten: Handler ikke om skovsnegle

Heller ikke Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper kunne komme det konkrete indhold af forhandlingerne nærmere i dag.

Før hun gik ind i forhandlingslokalet gav hun dog udtryk for en irritation over, at der de sidste par dage havde været mere fokus på proces end indhold i forhandlingerne.

- Jeg håber, at vi alle sammen kan være indstillet på, at vi skal bøje os mod hinanden, og at det her ikke handler om at få nogen til at spise skovsnegle, men at sørge for, at vi kan finde sammen om det, vi er enige om – en ny retning, forklarede hun.

Den udmelding kan ses som en kritik af De Radikale. I går beskrev Ekstra Bladet, at de øvrige partier var trætte af politisk leder Morten Østergaard, fordi han kom med forslag, som de øvrige partier helt åbenlyst ikke ville være med til i et forsøg på at få presset De Radikale i regering.

Efter dagens forhandling var Pernille Skipper dog mere positiv og kunne glæde sig over at have talt politik med Mette Frederiksen.

- Vi har i hvert fald fået diskuteret noget mere indhold nu, forklarede hun, inden de sidste mange dages pointe blev gentaget.

Nemlig: Det går fremad, men der er stadig knaster. Det gælder eksempelvis spørgsmålet om en bindende klimalov med et mål om at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent i 2030, samt spørgsmålet om børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.

- Vi har endnu ikke fået et tilsagn om, at børnene på Sjælsmark ikke længere skal bo på Sjælsmark, og det har vi brug for, forklarede hun.

Hør Pernille Skipper give en status ovenpå dagens første forhandlinger med Mette Frederiksen. Klik på play.

R: Vi kom jo ikke, hvis der ikke var bevægelse

De Radikale ønskede ikke at kommentere på kritikken fra Enhedslisten.

Og heller ikke forhandlingssituationen kunne partiets politiske leder komme nærmere ind på.

- Jeg kan ikke sige andet, end at vi jo ikke blev ved med at komme, hvis det ikke bevægede sig i den rigtige retning – og det gør det, lød det fra Morten Østergaard.

- Det, vi taler om, er den politiske kurs, som skal bringe Danmark ind i 2020’erne. Jeg har den største respekt for dem, vi forhandler med, og selvfølgelig skal der findes en løsning, som alle kan se sig selv i.

Morten Østergaard forklarede dog, at der fortsat mangler en del at blive enige om i forhold til den økonomiske politik.

Hør Morten Østergaard gøre status efter forhandling med Mette Frederiksen. Klik på play.

Mette Frederiksen: Vi kan virkelig rykke

Danmarks måske kommende statsminister, Mette Frederiksen, kommenterede ikke resultatet af dagens forhandlinger ved Landstingssalen.

Men inden de begyndte, var hun dog fortrøstningsfuld i forhold til at nå i mål.

- Jeg synes, at for hver time og dag, der går, står det klart, at vi virkelig kan rykke noget på de vigtige dagsordener, forklarede Mette Frederiksen.

- Nu er vi helt nede i substansen, og det er jo et kæmpe arbejde, vi er i gang med.

Forhandlingerne om en ny regering fortsætter igen i dag fra omkring klokken 16.30 på Mette Frederiksens kontor. Her vil først Enhedslisten, så SF og til sidst De Radikale blive indkaldt til forhandlinger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk