SF og R om grænsekontrol til en milliard: ’Hovedrystende’ og ’meget dyr symbolpolitik’

Siden 2016 har grænsekontrollen kostet 1,1 milliard kroner, viser opgørelse fra Detektor.

SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, ryster på hovedet ad de 1,1 milliarder kroner. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det kommer som en overraskelse for både SF og De Radikale, at den samlede omkostning for grænsekontrollen de sidste tre år ligger på over en milliard kroner.

Tidligere har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) oplyst, at ekstraomkostningen ved grænsekontrollen ifølge Rigspolitiet har ligget på 275 millioner kroner. Men det er alene ekstra udgifter til for eksempel overtidsbetaling. Tallet dækker ikke den almindelige løn til betjentene.

SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, mener det er hovedrystende.

- Man må jo ryste på hovedet af det her. Det er jo fuldstændig knold. Dels at vi bruger så mange penge på en grænsekontrol med meget tvivlsom effekt, dels at man ovenikøbet har skjult, hvad det koster, siger han.

Retsordfører Lotte Rod fra De Radikale er også overrasket over tallet, der kommer fra en sammentælling, som DR’s Detektor har lavet.

- Vi har hele tiden vidst, at grænsekontrollen var en meget, meget dyr symbolpolitik. Men at den koster fire gange så meget, som vi har fået at vide, viser jo bare, hvor vigtigt det er, at vi får stoppet grænsekontrollen, så politiet kan løse de opgaver, der giver mening, siger Lotte Rod.

Vildledning fra Pape?

Ifølge SF er det problematisk, at justitsministeren har brugt tallet for den ekstra omkostning i debatten uden at tage hensyn til, at betjente også skal have deres almindelige løn.

- Det her smager meget af vildledning. Omkring et spørgsmål, der er så betændt og varmt et politisk emne, kan det ikke nytte noget, at man løber om hjørner med Folketinget på den helt afgørende oplysning. Så taber den offentlige debat sin mening, for ideen er, at vi skal diskutere en indsats i forhold til, hvad det koster, siger Karsten Hønge.

Hos De Radikale vil man ikke karakterisere det som direkte vildledning fra Søren Pape Poulsens side, men partiets retsordfører er i hvert fald overrasket.

- Jeg ved ikke, hvorfor han har sagt, som han har gjort. Men det er i hvert fald nyt for mig, at grænsekontrollen er fire gange så dyr, som vi har fået at vide, siger Lotte Rod.

Thulesen Dahl: De tal skræmmer os ikke

Selvom der er kritik af justitsministerens oplysninger om omkostningerne ved grænsekontrollen, så ryster regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ikke på hånden. For selv om grænsekontrollen har kostet mere end én milliard, så er det stadig pengene værd, mener partiformand Kristian Thulesen Dahl.

- De tal skræmmer os overhovedet ikke. Vi har også gravet i tallene, og det ligner, at den grænsekontrol, vi har nu, er billigere, end den vi havde i 90’erne, siger han.

Synes du, at de tal, der er kommet fra ministeriet, er misvisende?

- Jeg ved ikke, hvor misvisende de er. Det er klart, at når vi lønner en soldat i Forsvaret, og så sender ham ned ved grænsen i en periode, så betaler vi i forvejen soldatens løn, siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

- Man kan have forskellige synspunkter om i hvilket omfang, soldatens løn skal tælles med. Vi har finansieret grænsekontrollen via de forskellige finanslove, og den er finansieret så pengene stemmer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter