SF vil stoppe politikeres lukrative pensioner

Folkevalgte skal fremover optjene pension på samme måde som resten af befolkningen, lyder forslaget.

Det skal være slut med lukrative pensioner, lyder det fra Jacob Mark (SF). (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- De meget lukrative vilkår, vi har inde i Folketinget, er simpelthen uretfærdige, lyder det fra SF’s gruppeformand, Jacob Mark.

Derfor melder SF i onsdagens udgave af Politiken, at der skal laves helt grundlæggende om på politikeres pensionsvilkår, så de kommer til at ligne vilkårene på det almindelige arbejdsmarked.

- Det er uretfærdigt, at man som folketingsmedlem kan opspare pension på 20 år, hvor andre skal arbejde for det i 37 år. At man som minister kan gøre det på 12 år, hvor andre skal arbejde i 37 år, og at man har helt særlige regler for orlov og eftervederlag. Det skal vi have ændret på, siger Jacob Mark til DR Nyheder.

I dag kan folketingsmedlemmer få udbetalt en livsvarig pension på 30.800 kroner om måneden efter 20 år.

Fremover vil SF ligestille politikeres pensionsvilkår med befolkningens, så man som politiker opsparer en procentdel af sin løn i en pensionskasse. Samtidig skal politikernes ordning, hvor der kan gives pension til børn og ægtefæller, sløjfes.

Vil stoppe eftervederlag

Det er ikke bare pensionsvilkårene, der skal skæres i. Også reglerne om de såkaldte eftervederlag skal ændres. Det er løn, som politikere får i en periode, efter de stoppet.

I dag kan byrådsmedlemmer, regionrådsmedlemmer, borgmestre og regionrådsformænd få eftervederlag, selvom de har fundet sig et nyt job.

Den ordning mødte blandt andet kritik, da Carl Holst (V) i 2015 fik knap 500.000 kroner i eftervederlag for sin tid som regionsrådsformand, mens han samtidig fik ministerløn som forsvarsminister.

SF vil ændre reglerne, så alle politikere fremover bliver trukket i eftervederlag, hvis de får et nyt job.

FacebookTwitter