Socialdemokratiet er stadig størst i nordjysk mink-landsby: ’Jeg tror, det kom bag på flere herude’

På Gjøl fylder minksagen måske ikke længere så meget, peger nogle lokale.

På valgstedet i Gjøl stemte 835 ved valget tirsdag. 255 vælgere stemte på Socialdemokratiet. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

I morgen er det præcis to år siden, at Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fortalte, at alle danske mink skulle aflives.

Og er der ét sted i landet, hvor den dato har særlig betydning, er det på Gjøl nordvest for Aalborg.

Med sine 39 minkfarme var Gjøl den by i landet med flest minkfarme - og et sted, hvor der var massive protester mod aflivningen.

Derfor var det også et bemærkelsesværdigt valgresultat, der i går landede fra valgstedet på Gjøl.

For her løb Socialdemokratiet med 30,9 procent af stemmerne, hvilket betyder, at de beholder titlen som det største parti.

- Jeg må sige, at jeg overrasket. Det, tror jeg, kommer bag på flere herude, siger Morten Bruun, der flyttede til byen for 11 år siden.

For ham er forklaringen, at minksagen måske ikke fylder så meget længere, som den gjorde for bare to år siden.

- Jeg tænker stadig, at der er stor lokal opbakning til minkavlerne herude. Men mange af minkavlerne har sadlet om og har nye arbejdstitler i dag. Derfor tænker jeg ikke, at det er glemt - men måske ligger det ikke som det forreste i frontallapperne længere.

På Gjøl gik flaget flere steder på halvt under aflivningen af mink i efteråret 2020. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

'Mange er kommet videre'

Selvom Socialdemokratiet faktisk gik 2,3 procentpoint tilbage i byen i forhold til valget i 2019, så er der stadig et stykke vej til nummer to på listen.

Næststørste parti blev Danmarksdemokraterne, som sikrede sig 19,6 procent af stemmerne.

Jørgen Ravn Christensen, der er tidligere minkavler, er heller ikke overrasket over, at det ikke blev til en vælgerlussing til Socialdemokratiet.

- Minksagen fylder meget på Gjøl, men jeg kan godt forstå, at det ikke har været udslagsgivende for alle.

Jørgen Ravn Christensen repræsenterer Konservative i kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune, som Gjøl hører til.

I dag arbejder han på en kartoffelmelsfabrik og tænker, at forklaringen på valgresultatet på Gjøl skal findes i nogle af de andre emner, som har fyldt meget i valgkampen.

- Der er inflationskrise, der er høje energikriser, der er sundhedsvæsenet, der er alle de her andre ting, som valgkampen har handlet om. Det kan jeg godt forstå, folk vælger ud fra. Minkene er trods alt to år siden nu.

Valgresultatet fra Gjøl kom dog bag på Venstre-manden Claus Rom, der også sidder med i kommunalbestyrelsen i kommunen.

- Det er selvfølgelig skuffende for mig. Hvorom alting er, så er det et spørgsmål om mands mindre, og om det virkelig kan gøre, at man har glemt det. For 100 arbejdspladser er i hvert fald væk herude.

Claus Rom er selv landmand og udtalte efter nedlægningen af minkerhvervet, at Gjøl "jo ikke ligefrem [er] Mette Frederiksen-land."

Telefonen har ikke været stille hos Claus Rom, siden valgresultatet tikkede ind.

- Der er mange telefoner lige i øjeblikket, som ringer og spørger mig: 'Hvad sker der ovre hos jer? Har I totalt glemt, at retssamfundet blev sat ud af spil på Gjøl. Eller hvad er der gået galt?'

Lisbet Emmery har også selv venner, der engang var minkavlere. På Gjøl var cirka hver 10. familie involveret i minkavl. (© DR Nyheder)

På den anden side i kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune sidder Lisbet Emmery, der er valgt for Socialdemokratiet.

Hun mener, at mink-sagen er ved at være fortid for flere på Gjøl.

- Jeg tror, at folk er ved at lægge det med minkene bag sig, og mange er kommet videre. Jeg tror også, at der er mange, som stemmer på Socialdemokratiet, fordi de er socialdemokrater ind i hjertet. De lader sig ikke påvirke af enkeltsager.

- Men omvendt tror jeg heller ikke, at vi kan få fordoblet vores vælgertal herude.

Lisbet Emmery bor selv på Gjøl, og da hun førte valgkamp til kommunalvalget for et år siden, var det med en vis bekymring for, hvordan Gjøl-boernes holdning til partiet ville komme til udtryk i stemmeboksen.

Men ligesom det er sket ved dette valg, fik socialdemokratiet – og Lisbet Emmery – et fornuftigt valg.

Flyttede valgplakat foran minkavlers hus

Lisbet Emmery ser ikke Danmarksdemokraternes stemmer som et udtryk for, at der også er meget modstand mod hendes eget parti i området.

- Jeg tror måske, at nogle af kritikerne herude har valgt at stemme på Danmarksdemokraterne i stedet for at stemme Venstre. Men det har måske mere med Venstre at gøre, end det har med os.

I løbet af de seneste ugers valgkamp har Lisbet Emmery hængt socialdemokratiske valgplakater op i byen – også dem med statsminister Mette Frederiksen på, som ellers har været mål for meget af vreden fra minkavlerne.

Men plakaterne på Gjøl har ifølge Lisbet Emmery fået lov at blive hængene – på nær ét enkelt sted.

- Der var én, som ringede og sagde, at hun var ked af, at der var kommet en plakat med Mette Frederiksen op lige udenfor deres hus. Hendes mand er tidligere minkavler og stadig påvirket af det. De følte sig provokeret af, at plakaterne hang lige der.

- Jeg kørte ned og fjernede de plakater, og så kørte jeg et andet sted hen i byen og satte dem op. Det er det eneste, der har været i byen. Resten af plakaterne er stadig intakte.

Flere minkavlere på Gjøl ønskede ikke at lade myndighederne få adgang til deres farme for at aflive dyrene. Derfor måtte politiet på minkfarmen her selv klippe låsen op for at komme ind. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Fik hver tredje nordjyske stemme

I Nordjylland fik Socialdemokratiet hver tredje stemme – og i valgkredsene Frederikshavn, Hjørring og Brønderslev, som tidligere har lagt adresse til mange minkfarme, fik partiet flere stemmer end i 2019.

Hos De Konservative har partiets ene nordjyske folketingsmedlem, Per Larsen, flere gange sendt en voldsom kritik i retning mod Mette Frederiksen for hendes håndtering af minksagen.

Og dén kritik fortryder han ikke, efter valget nu er overstået.

- Jeg har det synspunkt, at det er en skandale og aldrig nogensinde skulle være gået så galt.

Omvendt overrasker det ikke socialdemokraten Bjarne Laustsen, der har repræsenteret Nordjylland på Christiansborg i sammenlagt mere end 25 år, at valget gik, som det gjorde.

- Det er nogle andre ting, som nordjyderne - som de kloge folk de er - har kvitteret for ved både at give Mette Frederiksen og Socialdemokratiet et kanonvalg. Det er vores håndtering af situationen med coronakrisen.

Både Bjarne Laustsen og Per Larsen blev genvalgt. Og Per Larsen er ikke færdig med minksagen.

- Jeg vil i hvert fald stadigvæk blive ved med at kæmpe for, at vi får de sager afsluttet så hurtigt som muligt, så de minkavlere kan få deres erstatning og få deres farme eksproprieret.