Socialdemokratiet indleder valgkamp med medvind i ny måling

Ny måling viser næsten dødt løb mellem de to blokke i begyndelsen af valgkampen.

Mette Frederiksen deler roser ud i Køge, kort efter hun havde udskrevet valget på Marienborg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen kan indlede valgkampen med lidt medvind.

I en ny måling, som Epinion har lavet for DR og Altinget, står Socialdemokratiet lige nu til at få 27,3 procent af stemmerne.

Det er en fremgang i forhold til de to seneste målinger i august og september, hvor Socialdemokratiet fik en opbakning på henholdsvis 23,3 og 25,4 procent.

Den nye måling er foretaget i går, hvor Mette Frederiksen udskrev valg til Folketinget til afholdelse den 1. november.

Den socialdemokratiske fremgang betyder også, at styrkeforholdet mellem de to blokke er tippet til at være i rød favør. Det er dog stadig meget tæt.

Rød blok står i den nye måling til at få 87 mandater, mens de borgerlige får 82 mandater.

I midten står Lars Løkke Rasmussen med de seks mandater, der kan blive afgørende for, hvem der kan sætte sig i stolen som Danmarks statsminister efter valget.

I målingerne fra august og september tippede fordelen til de borgerlige. Her stod blå blok til at få 88 og 85 mandater i de to målinger.

'Vælgerne tager godt imod forslag om bred regering'

Under valgkampen udpeger Socialdemokratiet ministre, der fungerer som politiske ordførere.

Derfor er det forsvarsminister Morten Bødskov, der forholder sig til målingen. Og han er ikke overraskende tilfreds med fremgangen.

- Jeg tror, resultatet hænger sammen med, at danskerne ønsker et bredt samarbejde hen over midten, og de ser helt åbenlyst Socialdemokratiet som dem, der kan levere det, siger Morten Bødskov.

Dermed henviser han til det opsigtsvækkende kursskifte, som Mette Frederiksen præsenterede, da hun udskrev valget på Marienborg i går.

For indtil i går var Socialdemokratiets førsteprioritet at kunne fortsætte i en etparti-regering efter valget.

Nu lyder det i stedet fra Socialdemokratiet, at den foretrukne regering er en bred regering hen over den politiske midte.

- Det brede samarbejde er vigtigt, ikke mindst når vi ser på de store udfordringer, som Danmark står med nu. Der er Putin, der truer vores fred og sikkerhed i Europa, der er en energikrise, der er en inflationskrise, og der er en klimakrise.

- Der er en helt række store beslutninger, vi skal træffe, som er vigtige for Danmark, og som skal løses i et bredt samarbejde hen over midten, siger Morten Bødskov.

Det er en regering, der skal have Mette Frederiksen som statsminister - Socialdemokratiet vil ikke være i en regering, hvor andre partier har statsministerposten.

Forslaget er blevet pure afvist af både Venstre og Konservative, der er de partier i den borgerlige lejr, som Socialdemokratiet i første omgang bejler til. Det slår dog ikke Morten Bødskov ud af kurs.

- Jeg synes, de skal genoverveje deres standpunkt. De udfordringer, som Danmark står overfor, er meget store. Tiden er ikke til blokpolitik. Tiden er til, at vi kan samarbejde bredt og finde hinanden over midten.

Men hvis I siger, at et bredt samarbejde er vigtigt, hvorfor har i så det håndfaste krav om, at det skal være med Mette Frederiksen som statsminister? Hvorfor kunne det ikke lige så godt være med Jakob Ellemann eller Søren Pape som statsminister i et bredt samarbejde?

- Det synes jeg målingen er et ganske godt udtryk for. Med over 27 procents opbakning til Mette Frederiksens lederskab, så er det et meget klart signal.

Men er det, fordi Socialdemokratiet er det største parti, at I vil have statsministerposten i en eventuel bred regering?

- Det er klart, at Socialdemokratiet er det markant største parti. Vi har vist en vilje og en evne til at levere et bredt samarbejde i coronakrisen, i energikrisen, i klimakrisen og i den krise, som er i Europa nu.

Jeg prøver bare at få svar på, om det er, fordi Socialdemokratiet er det største parti, at Mette Frederiksen skal være leder af en bred regering, eller er det, fordi I vil have, at Socialdemokratiet skal lede en bred regering?

- Mette Frederiksen skal være statsminister i Danmark. Det er det, som Socialdemokratiet går til valg på. Og med den opbakning, der er, så er det klart, hun også skal lede en bredt favnende regering hen over midten, siger Morten Bødskov.

Konservativ tilbagegang fortsætter

Målingen viser også, at tilbagegangen for De Konservative fortsætter. For to måneder siden stod partiet i målingen fra Epinion til at få 16,7 procent af stemmerne. Det var, lige efter Søren Pape Poulsen havde erklæret sig som statsministerkandidat.

Siden er målingerne gået den anden vej, og i den nye måling står De Konservative til en opbakning på 11,2 procent.

Politisk ordfører Mette Abildgaard pointerer dog, at det fortsat er langt bedre end valgresultatet, hvor 6,6 procent af vælgerne satte deres kryds ved De Konservative.

- Vi konservative står stadig til et rigtig godt valgresultat og til at være et af de partier, der går allermest frem. Det er jeg selvfølgelig glad for, omend jeg selvfølgelig også godt kan se, at der er sivet lidt, siger Abildgaard.

Hun hæfter sig også ved, valgkampen går i gang med en meget, meget tæt måling.

- Jeg kan først og fremmest se, at det er tæt på dødt løb imellem blokkene, og det giver god kampgejst i forhold til de kommende uger, siger hun.

I målingen lander Dansk Folkeparti endnu engang under spærregrænsen. Med en tilslutning på bare 1,8 procent er det den mindste opbakning, som Epinion nogenside har målt Dansk Folkeparti til.