Søren Pape Poulsen vil sikre retsfølelsen: Ønsker højere straffe

Lederen af Det Konservative Folkeparti møder i aften Kåre Quist i 'Mød Partierne'.

Søren Pape Poulsen har stået i spidsen for Det Konservative Folkeparti siden 2014. I aften sidder han over for Kåre Quist i 'Mød Partierne'. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

- Er jeg så sådan en klassisk konservativ ’tough on crime’ type? Ja, det kan jeg lige bekræfte, jeg er.

Tilbage i august 2014 tog Søren Pape Poulsen over som formand for Det Konservative Folkeparti efter Lars Barfoed. Med udtalelsen her understregede han, at et emne som forbrydelse og straf står hans konservative hjerte nær.

Og der skal ikke tages let på forbrydelser.

To år senere blev han justitsminister, da Det Konservative Folkeparti sammen med Liberal Alliance kom med i Venstre-regeringen. Og dermed rykkede retspolitikken endnu tættere på.

Kriminalitet skal have konsekvenser

Selv er han tilfreds med de resultater, han har været med til at skabe på det retspolitiske område, siger han i podcasten ’Partierne i Slotsholmen’.

- Jeg vil i al beskedenheden sige, at der er skabt nogle resultater. Fængslerne er fyldt med bandemedlemmer, bandepakken virker, vi har taget hårdt ved en lang række forbrydelser, og vi har gjort meget for ofrene.

Men med prioriteringen af bandekonflikten er andre emner faldet i baggrunden for den konservative leder.

Da Søren Pape Poulsen i 2015 var i valgkamp, krævede han markant højere straffe for indbrud. Strafferammen for indbrud skulle hæves og give helt op til 12 års fængsel, og straffen for indbrud skulle altid være ubetinget fængsel.

I klippet herunder kan du høre, hvad Søren Pape Poulsen sagde til Kåre Quist i 'Mød Partierne' i 2015.

For nylig viste en opgørelse, som DR Nyheder har lavet, at 95 ud af 100 indbrud aldrig bliver opklaret. I den forbindelse erkendte han, at han ikke havde leveret i forhold til en højere opklaringsprocent.

Men i dag mener han ikke længere, at strafferammerne skal sættes så meget op, men at der i stedet skal gøres noget ved strafniveauerne. Domstolene kan nemlig idømme mildere straffe end de politiske intentioner.

En opgørelse fra Justitsministeriet viser dog, at kriminelle siden 2011 er blevet dømt langt hårdere i sager om vold, voldtægt og pædofili. Ifølge Dommerforeningen er det, fordi de følger regeringens og politikernes ønsker.

Folketingets mindste parti

Men hvad er førsteprioritet for Søren Pape Poulsen? Det Konservative Folkeparti ønsker høje straffe for at begå kriminalitet. Det skal have mærkbare konsekvenser, fremgår det af deres hjemmeside.

Helt overordnet handler det om, at man skal stilles til ansvar for sine handlinger. Det handler om retsfølelse. Men er der noget, der kommer før andet?

Det Konservative Folkeparti er Folketingets mindste parti med seks pladser i Folketinget. Og det er langt fra partiets velmagtsdage i 1980'erne, hvor partiet var det største i blå blok.

En af udfordringerne for partiet er ifølge Søren Pape Poulsen, at de ikke kun har fokus på én ting.

- Vi har ikke en enkeltsag. Vi har en pakke og en helhed, og det er det, der også kan gøre det svært at være konservativ. Vi insisterer på, at et samfund handler om balance, siger han i 'Partierne i Slotsholmen'.

Det er i aften klokken 22.00, at Kåre Quist møder justitsministeren og lederen af Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen. Efter programmet kan du stille spørgsmål til ham i Tæt på her på dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk