Spidskandidat for SF stemte for 10 nye 'børnefabrikker', som hans eget parti har tordnet mod

Der er fordele ved store institutioner, fastholder Serdal Benli (SF), der er viceborgmester i Gladsaxe Kommune.

SF's Serdal Benli (t.v) under valgkampen - her sammen med Mads Fuglede fra Venstre. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

Mens partiet SF søndag præsenterede et stort udspil, hvor børneordfører Jacob Mark tordnede imod det, han kalder "børnefabrikker" og "megainstitutioner", så har partiets egen spidskandidat i Københavns Omegns Storkreds, Serdal Benli, været med til at planlægge 10 nye af slagsen i sin egen hjemby Gladsaxe.

Her besluttede et flertal tilbage i januar at etablere ti nye daginstitutioner med plads til over 100 børn over de næste seks år, mens kommunen lukker seks mindre tilbud til børn - samt yderligere tre større institutioner.

- Med de forudsætninger, vi har, så er 8-gruppers børnehaver ikke noget negativt – tværtimod kan de være med til at bidrage med nogle positive ting, sagde Serdal Benli, der udover at være spidskandidat også er viceborgmester i Gladsaxe, under et byrådsmøde 29. januar.

Her stemte alle partier for på nær Enhedslisten. Serdal Benli affejede dog kritikken fra partiet, da han fik ordet.

- Der er også et potentiale i at have 8-gruppers børnehaver, hvis det er det, vi skal bygge. Der er både mulighed for faglig sparring, men der kan også mindskes en sårbarhed i normeringerne, hvis der for eksempel opstår sygdom, svarede viceborgmesteren.

Vi spoler tiden frem til denne weekend, hvor SF's børneordfører Jacob Mark i Politiken tordnede mod de store institutioner.

Konkret foreslog han, at børneinstitutioner som udgangspunkt ikke må være større end 100 børn.

- Vi vil have et værdiopgør med de stadig flere megainstitutioner og børnebyer, hvor man tonser enormt mange børn ind, sagde Jacob Mark i forbindelse med et nyt børneudspil fra SF.

Spidskandidat står på mål for 'børnefabrikkerne'

På trods af, at Serdal Benli selv har stemt 10 nye store institutioner igennem i Gladsaxe, bakker han op om SF's udspil og er som 'udgangspunkt' enig i, at man skal sikre, at der ikke bliver lavet store institutioner.

Han kritiserer blandt andet Københavns Kommune for at have institutioner med plads til over 200 børn.

- Når man har en stor institution med så mange børn, så kan der være nogle faglige udfordringer, siger han.

Du er selv viceborgmester i Gladsaxe, hvor I har vedtaget Dagtilbudsstrategi 2, hvor der skal åbnes 10 nye institutioner de næste seks år, som skal have plads til flere end 100 børn. Hvordan hænger det sammen?

- Det er en erkendelse af, at sådan som rammerne er lige nu i kommunerne, kommer vi til at have et kapacitetsproblem på den lange bane, og vi imødekommer så behovene og udfordringerne, siger Serdal Benli.

Han mener ikke, at man entydigt kan sige, at store institutioner er dårlige.

- Det vigtigste er, at vi får skabt rammerne. Og rammerne er, at vi skal have minimumsnormeringer og mere personale, siger spidskandidaten, der pointerer, at det for pågældende institution gælder, at der kan være op til 124 børn.

Da du stemte for, sagde du, at der " er gode potentialer i dem" og at der er mulighed for faglig sparring og mindre sårbarhed i normeringerne ved sygdom. Det mener du vel stadigvæk?

- Det gør jeg sådan set stadigvæk, for jeg mener ikke, det er i strid med det, SF har lagt op til på landsplan.

SF-gruppeformand og børneordfører Jacob Mark (tv.) har tordnet mod "børnefabrikker". Han bløder dog op og siger, at der også skal være plads til de større dagtilbud, som hans egen partifælle har besluttet i Gladsaxe. (ARKIVFOTO) (© dr)

Ordfører: Vores spidskandidat har reflekteret over det

Hos SF på Christiansborg mener man ikke, at Serdal Benli trådte ved siden af, da han stemte for de 10 store institutioner.

Her gør man det også klart, at et loft på 100 børn i en institution er vejledende. Og hvis kommunerne vælger at have en institution med mange børn, så skal der blandt andet føres ekstra tilsyn.

Børneordfører Jacob Mark slår også fast, at han ikke peger fingre af de enkelte kommuner, som han mener er meget pressede på børneområdet.

- Jeg både håber og tror, at Gladsaxe også har tænkt på, at de børnemiljøer, der kommer, bliver trygge for børnene alligevel, og at der bliver sat særligt ind med personale.

Jeres egen spidskandidat i Københavns Omegn er citeret for at sige, at han ikke er bekymret for at lave store institutioner. Hvad tænker du om det?

- Det vidner om, at Serdal (Benli, red) har reflekteret over, at når man laver sådanne institutioner, som skal man også have fokus på gruppestørrelserne, indrette dagsinstitutionerne på en smart måde og sikre, at der er pædagoger nok, siger Jacob Mark.

Serdal Benli siger jo også, at store institutioner giver større mulighed for faglig sparring, og at der er flere pædagoger, som man er mindre sårbar over for sygdom. Har han ikke en pointe i det?

- Det er klart, at man bliver mindre sårbar over for sygdom, når han har store institutioner, fordi normeringerne er så dårlige. Det er derfor, at vi skal have mininumsnormeringer, siger han.

Mange store nye børnehuse

 • Som en del af Dagtilbudsstrategi 2 er byrådet i Gladsaxe blevet enige om at åbne og lukke adskillige børnehuse.

 • Herunder følger kommunens plan frem mod 2025.

 • Disse åbner:

 • 2021 - Grønnegården (stor institution), Tobaksvejen 1 (stor institution), Ved Jernalderlandsbyen (stor institution).

 • 2022 - Ved Sportscentret (stor institution)

 • 2023 - I Buddinge (stor institution), I Mørkhøj (stor institution)

 • 2024 - Ny Torveparken (stor institution), Ny Kildebo (stor institution), Ny Bakkely (stor institution)

 • 2025 - Tobaksvejen 2 (stor institution)

 • Disse lukker:

 • 2021 - Kastaniehuset Kagsø (stor institution), Myretuen (mindre institution), Ved Fortet (mindre institution)

 • 2022 - Udflyttergruppe (lille institution)

 • 2023 - Bagsværd Børnehave (lille institution), Høje Søborg (stor institution), Torveparken (mindre institution), Kildebo (stor institution)

 • 2024 - Bakkely (mindre institution)

 • Kilde: Gladsaxe Kommunes 'Dagtilbudsstrategi 2

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk