Statsministeren vil have folkeafstemning om forsvarsforbeholdet efter valget

Allerede i næste valgperiode skal danskerne stemme om forsvarsforbeholdet, mener Løkke.

Det danske forsvarsforbehold i forhold til EU skal fjernes, fordi det er en hæmsko for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Sådan har både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtalt flere gange i det seneste år samtidig med, at de har efterlyst en debat om netop forsvarsforbeholdet.

Nu – midt i valgkampen – går Lars Løkke Rasmussen et ekstra skridt og efterlyser, at debatten blusser op.

- Den diskussion skal vi have, og den skal vi selvfølgelig føre med henblik på, at der kommer en afstemning. Den vil Venstre gerne have, og vi vil gerne have afstemningen i næste valgperiode, og den vil vi gerne vinde, siger Lars Løkke Rasmussen.

I hans og Venstres øjne er forsvarsforbeholdet, der sætter Danmark uden for døren, når der skal udarbejdes og deltages i EU’s samarbejde på forsvarsområdet, en decideret hæmsko for Danmark i en usikker tid.

Claus Hjort Frederiksen efterlyste i gårsdagens Berlingske en afstemning hurtigst muligt, og det bakker statsministeren nu op om.

- Vi har jo brug for den her snak, også i den her valgkamp, om, hvilken Europapolitik vi skal føre. Og det er ikke i Danmarks interesse at have forsvarsforbeholdet. Det er ikke i vores sikkerhedspolitiske interesse, og det er heller ikke vores interesse i forhold til visionen om at passe på Europa og undgå, at vi står åben for migranter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Venstre går direkte mod krav fra DF

Dansk Folkeparti, det parlamentariske grundlag for Løkkes regering, har ellers netop krævet af en kommende regering, at de freder de danske EU-forbehold.

Det afviste både Socialdemokratiet og Venstre dog så sent som under sidste uges EU-topmøde.

Og planen hos Venstre er da også stik modsat af, hvad Dansk Folkeparti har krævet af Løkke, hvis de skal gøre ham til statsminister efter valget.

- Jeg startede jo selv den her debat for et år siden på Europadagen, hvor jeg sagde, at vi er nødt til at diskutere forbeholdet – også uden deadline, fordi det hurtigt bliver sort/hvidt, så snart vi sætter en dato på, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Men det var jo alt sammen med den tanke, at vi skal af med forsvarsforbeholdet. Så det vil Venstre gerne. Og vi vil søge, om vi kan finde et flertal i Folketinget, der deler den her analyse og derfor er parate til at sætte forsvarsforbeholdet til afstemning.

Er det i næste valgperiode, der skal være en folkeafstemning?

- Det vil være godt, hvis det kunne ske i næste valgperiode, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Jo hurtigere, jo bedre. Men det skal jo balanceres af, at der skal være et flertal, der vil anbefale et ja, for ellers giver det jo ikke nogen mening at holde en afstemning.

Nej til afskaffelse af retsforbeholdet skræmmer ikke Løkke

Sidst vi havde en folkeafstemning, gik det jo ikke så godt for jer, der gerne vil have haft danskerne til at sige ja til, at man lavede en ændring af retsforbeholdet. Er du nervøs ved – som eventuelt kommende statsminister – at skulle ud i sådan en kamp igen?

- Nej. Vi synes, at forsvarsforbeholdet skader os.

Når statsministeren mener, det haster med at få afskaffet forsvarsforbeholdet, hænger det både sammen med Donald Trump i Det Hvide Hus og frygten for migrantstrømme fra Mellemøsten og Afrika.

- Vi lever i usikre tider. Trump spiller det helt anderledes, end hvad vi er vant til. Europa kommer også til at tage et større ansvar. Der vil være situationer, hvor det er under EU-flaget, man laver nogle stabiliserende ting, som også er i Danmarks interesser. Det er også i Danmarks interesser, fordi det kan holde migrationspresset i ave, og så er det jo underligt, vi ikke kan deltage.

Lars Løkke Rasmussen understreger dog, at han vil have et flertal i Folketinget i ryggen, hvis man skal gå til en folkeafstemning, ligesom det kræver et flertal i Folketinget at udskrive en folkeafstemning.

- Vi vil gerne tage en afstemning så hurtigt som muligt. Det hviler jo på den forudsætning, at vi skal finde et flertal for det. Venstre melder sig klar: Vi synes, vi skal af med forsvarsforbeholdet.

Lige nu ser det dog svært ud med at finde et flertal. Kristian Thulesen Dahl og DF er imod en afstemning, mens Mette Frederiksen ikke har ønsket at kommentere meldingen fra Lars Løkke Rasmussen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk