Statsministerkandidaterne jagter tvivlerne i valgkampens sidste duel

Der kan være langt imellem overraskelserne, når velforberedte politikere debatterer.

Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen møder hinanden i duellen klokken 21.00 på DR1 i aften. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

I aften mødes landets to førende statsministerkandidater i den sidste direkte debat på tv, før valget på onsdag bliver afgjort i stemmeboksene.

Selvom valgkampen har været lang, har Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen faktisk kun stået ansigt til ansigt og duelleret på politiske holdninger to gange undervejs.

Derfor er aftenens møde også imødeset med spænding af politiske iagttagere og andre med en nørdet interesse for dansk politik.

Men egentlig er det nogle helt andre tv-seere, som de to duellanter nok i særlig grad håber at nå igennem til.

- De håber selvfølgelig, at det er nogle af de mange vælgere, der endnu ikke har besluttet sig for, hvor deres kryds skal sættes, som kigger med. De ved jo godt, at der er rigtig mange vælgere, der første beslutter sig helt op mod valgdagen, siger DR’s politiske analytiker Christine Cordsen.

Det er to garvede politikere, der står over for hinanden, og det mindsker sandsynligheden for, at en af dem kokser i valgkampskoreografien undervejs.

- Man holder øje med, om der er en af dem, der falder helt igennem på de emner, der ellers har været oppe, men det sker sjældent med politikere af den her kaliber, siger Christine Cordsen.

Rev Foghs bog i stykker

I det hele taget kræver det noget særligt, hvis en af kandidaterne for alvor skal hyles ud af den for øjnene af hundredtusindvis tv-seere.

En af Mette Frederiksens forgængere, Poul Nyrup Rasmussen, forsøgte i 2001 i en direkte duel med Anders Fogh Rasmussen, da han pludselig bragte en rekvisit i spil.

Anders Fogh Rasmussens liberalistiske manifest i bogform med titlen Fra socialstat til minimalstat.

På scenen begyndte han at hive sider ud af bogen og krølle dem sammen for at understrege, hvor langt hans politiske modstander havde rykket sig i en opportunistisk jagt på statsministerposten.

- I en stor hal med hujende DSU’ere (unge socialdemokrater, red.) og set fra publikum virkede det egentlig ok, men når man så det på tv, hvad de fleste jo gjorde, så virkede det slet ikke, siger Christine Cordsen om det nyrup’ske stunt.

Bogafbrændinger

Og det stoppede ikke der, fortæller Christine Cordsen.

- Nyrup fik også rigtig mange tæv for det efterfølgende, for det der med at ødelægge bøger havde nogle uheldige associationer til bogafbrændinger og den slags. Så det er sådan en duel, man stadig kan huske helt klart, siger hun.

Anders Fogh Rasmussen endte også med at løbe med valgsejren.

Duellen mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen sendes på DR1 fra klokken 21.00 i aften.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter