Det kan koste ekstra i kommuneskat, hvis man flytter fra en kommune til en anden. Det er nemlig vidt forskelligt, hvad borgerne betaler i skat i de 98 kommuner landet over.
For eksempel betaler en familie i Ringsted per 2019 26,7 procent i kommuneskat, mens skatteydere i København betaler 23,8 procent.
Samtidig kan man som børnefamilie for eksempel opleve, at daginstitutionen pludselig bliver dyrere, og det er netop tilfældet for Stine og Søren Hansen.
De flyttede fra København til Ringsted for at komme tættere på Stine Hansens forældre, men selvom huset er langt billigere end et tilsvarende i København, så kommer det bag på dem, at de skal betale næsten tre procent mere i kommuneskat i Ringsted end i København.
- Jeg kunne se det på lønsedlen med det samme. Der var cirka 500 kroner mindre om måneden, fordi kommuneskatten er højere her, siger Stine Hansen.
Det ville ikke have afskrækket parret, hvis de havde kendt til den højere skatteprocent på forhånd, men det undrer dem, at de samtidig kan se, at børnehave og vuggestue er dyrere i Ringsted end i København.
- Vi ville ikke have noget imod at betale mere, hvis vi fik mere for pengene. Men hvis ens børn får den samme pakke, så burde det også koste det samme, siger Stine Hansen, og hendes mand er enig.
- Der burde ikke være den forskel i service, når man bor i så lille et land, men det er jo nok fordi der bor mange i København med store indtægter, siger Søren Hansen.
Her kan du se kommuneskatten i dit område:
Vigtigt at udjævne forskellen
Parret er glade for at bo i Ringsted, men de mener, at folketingspolitikerne skal gøre noget for at udjævne forskellene.
Og det er der også al mulig grund til, mener kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus Roger Buch.
- De stærke skatteborgere strømmer til de store byer - både København og de østjyske byer fra Aarhus til Kolding. Her er der råd til et højere serviceniveau end i de mange kommuner landet over, hvor de unge og stærke skatteydere flytter fra. Det kan der kun rettes op på ved en udligningsreform, siger han.
Han bakkes op af socialdemokraternes velfærdsordfører, Magnus Heunicke, og Venstres finansordfører, Jacob Jensen.
- Det er en bunden opgave for en kommende regering at lave en udligningsreform, som flytter penge til de mange kommuner, der har virkelig svært ved at give borgerne en god
service, fordi der mangler penge i kommunekassen, siger Magnus Heunicke.
Jacob Jensen beklager, at det ikke lykkedes at opnå et forlig om at udligne de store forskelle, der er mellem kommunerne i Danmark.
- Det er klart en påtrængende opgave, så vi får fordelt de midler mere jævnt ud i vores land, hvor vi har store udgifter og mindre indtægter. I et lille land som Danmark skal vi have en fornuftig velfærd i alle kommuner, siger han.
DF foreslår fælles kommuneskat
Dansk Folkeparti foreslår en radikal ændring af det nuværende udligningssystem.
Står det til formand Kristian Thulesen Dahl skal der nemlig ikke være forskel på den skat, som Stine og Søren Hansen betaler i Ringsted, og den skat som man skal betale i alle andre kommuner i landet:
- Jeg vil gerne gentænke systemet og indføre, at alle betaler det samme i kommuneskat – ligesom vi gør på sundhedsområdet, hvor alle betaler det samme bidrag.
Forslaget vil indskrænke kommunernes ret til at bestemme selv, men formanden i Dansk Folkeparti mener ikke, at det overflødiggør det kommunale selvstyre:
- Jeg tror, at kommunernes selvbestemmelsesret ligger i, hvordan de bruger den pose penge, som ender ude hos dem. Vi kan se, at vi har et omvendt Robin Hood-princip i vores system – dér hvor man tjener mest i løn, betales der de laveste kommuneskatter, mens der i kommuner, hvor man tjener mindst, skal betales de højeste skatter. Der er mærkeligt i et land, hvor vi bryster os af, at de bredeste skuldre skal bære mest, siger Kristian Thulesen Dahl.
Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch ser imidlertid Dansk Folkepartis forslag som et stort opgør med det kommunale selvstyre.
- Det vil være en afskaffelse af halvdelen af det kommunale selvstyre, fordi det består af, at man har kontrol over sine indtægter via skatteprocent, og at man så selv kan bestemme, hvad man vil bruge pengene på. Og det vil der blandt mange partier være en principiel modstand imod, siger han.
Dansk Folkeparti har siden 2013 foreslået at indføre en fælles kommuneskat i hele landet flere gange. Men partiets forslag har aldrig fået politisk opbakning, og det forventer Roger Buch heller ikke, at det får i denne omgang:
- Der vil være en stor portion kommuner, der skal sætte skatten op (hvis Dansk Folkepartis forslag vedtages, red.). Og i de kommuner vil de penge, der kommer ind, ofte bare blive sendt videre til fattigere kommuner på grund af udligningssystemet mellem kommunerne.
- Derfor vil der være modstand imod det her forslag – specielt i blå kommuner i hovedstadsområdet, hvor nogle kommuner vil skulle betale mere ind til udligning, samtidig med at deres borgere skal betale mere i skat, siger Roger Buch.
Artiklen er opdateret kl. 14.28 med Dansk Folkepartis forslag om, at man skal betale det samme i kommuneskat i alle kommuner.