Støjberg fejer DF's asylstop af bordet: Kan gøre Danmark til asylmagnet

- Vi skal have et asylstop ved EU's grænser i stedet, siger V-ministeren.

- Det vil kunne betyde, at vi kan blive en magnet for asylansøgere i stedet for det modsatte, siger Inger Støjberg om DF-forslag. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Dansk Folkeparti kan godt glemme alt om, at Danmark går enegang og indføre et asylstop ved blandt andet at afvise alle asylansøgere ved den dansk-tyske grænse.

Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at DF i dag har fremlagt en plan, som skal føre til 4.000 færre asylansøgere årligt frem til 2025.

- Hvis Danmark gik enegang og indførte et asylstop alene i Danmark, så ville det betyde, at vi vil blive et helle for dem, der alligevel kom hertil. For så vil ikke kunne sende dem til de lande, som de først har søgt asyl i, siger ministeren og fortsætter:

- Det er lidt teknisk. Men det vil kunne betyde, at vi kan blive en magnet for asylansøgere i stedet for det modsatte.

Dansk Folkeparti foreslår konkret, at alle asylansøgere, der ankommer til den tysk-danske grænse, bliver bedt om at vende om og søge asyl i Tyskland.

Og de asylansøgere, der ankommer direkte til Danmark, bliver placeret i et udrejsecenter, mens vi forhandler med et land i asylansøgerens nærområde om at modtage dem mod betaling.

Dansk Folkeparti kan dog få særdeles svært ved at få asylstoppet gennemført med det forslag, de kommer med, vurderede professor Jens Vedsted-Hansen tidligere over for DR Nyheder.

Går ind for asylstop ved EU's grænser

Det skyldes Dublin-forordningen, som Danmark i princippet ikke er en del af på grund af vores retsforbehold.

- Vi har fået en parallelaftale. Prisen for den aftale er, at vi følger en bestemt procedure, og den udelukker det, som lyder til at være forslaget. Man kan ikke bare vende folk rundt ved grænsen og sende dem tilbage, sagde juraprofessoren, der pointerer, at han ikke har læst DF's fulde udspil og derfor udtaler sig på baggrund af, hvad DR Nyheder har refereret for ham.

Derfor vil det kræve, at Danmark ikke længere skal være en del af Dublin-forordningen. Og ifølge Inger Støjberg, vil det få negative konsekvenser for asyltilstrømningen.

- Hvis vi ensidigt sagde, at vi vil have et asylstop, så ville vi ryge ud af Dublin-forordningen, og det vil betyde, at vi ikke vil kunne sende afviste asylansøgere til for eksempel Tyskland eller Frankrig. Vi vil kunne ende med at stå i en rigtig uheldig situation, siger hun.

Ministeren slår i stedet fast, at der skal findes fælles fodslag i EU, for hun mener nemlig, at indsatsen skal koncentreres i nærområderne.

- Jeg går ind for et fuldt asylstop ved EU's grænser, så man slet ikke kan komme til EU og søge asyl. Vi skal hjælpe dem i nærområderne i stedet, siger Inger Støjberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk