Støjberg og Kjærsgaard angriber Mette Frederiksen: 'Du begår løftebrud'

Den nye statsminister svigter sine løfter om en stram udlændingepolitik, lyder det.

Pia Kjærsgaard (DF) og Inger Støjberg (V) beskylder begge Mette Frederiksen for at begå løftebrud om udlændingepolitikken.

Den kommende statsminister Mette Frederiksen (S) begår et eklatant løftebrud med den regeringsaftale, der blev indgået sent tirsdag aften.

Sådan lyder det i et hidsigt angreb fra tidligere udlændingeminister Inger Støjberg (V) og udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF).

De to politikere er blandt andet utilfredse med, at børnene sendes ud af Udrejsecenter Sjælsmark, og at familier på integrationsydelse får et børnetilskud.

"Retfærdig retning for Danmark"

- Hun svigter de løfter, hun gav. Det er det, vi normalt kalder løftebrud. Det er et lidt slidt udtryk og ikke et, man ønsker at bruge for meget. Men det er det. Der er ingen tvivl om, at der er åbent nu for, at der kan komme flere udlændinge til Danmark, siger Pia Kjærsgaard.

Venstres afgående udlændingeminister, Inger Støjberg, er enig.

- Det kan ikke ses på andre måder end som et løftebrud. Man kunne se det på Mette Frederiksen i går aftes, da hun talte udlændingepolitik, at hun godt er klar over, at hun stak vælgerne blår i øjnene, da hun under valgkampen sagde, at der videreføres en stram udlændingepolitik. Det var, nøjagtig det samme Helle Thorning-Schmidt gjorde, så man kan ikke stole på Socialdemokratiet, når det kommer til udlændingepolitik, siger hun.

Under valgkampen sagde Mette Frederiksen blandt andet følgende:

- De partier, som står bag udlændingepolitikken, vil også gøre det efter et valg. Der er et mindretal, som ikke bakker op om den førte udlændingepolitik, og de skal ikke kunne true sig til at få ændret noget, lød det 22. maj.

Inger Støjberg går så langt som til at erklære den brede akse, der har stået vagt om en stram udlændingepolitik hen over midten i dansk politik, for stendød.

- Der er slet ingen tvivl om, at den akse blev brudt i går. Når man så Morten Østergaard i går, så stod han med et meget bredt smil, og det kan jeg godt forstå, siger hun.

- For Morten Østergaard har endnu engang bevist, at lige så snart De Radikale er med omkring bordet, og der sidder en socialdemokrat for enden, så fører vi en lempelig udlændingepolitik. På trods af at Mette Frederiksen sagde det stik modsatte i valgkampen, siger Inger Støjberg.

- Hvor skal kriminelle udlændinge hen?

I den fælles regeringsaftale afblæses det trekvartmilliard dyre Lindholm-projekt, der skulle huse udvisningsdømte kriminelle på øen af samme navn. Desuden sendes børnene ud af Udrejsecenter Sjælsmark. I stedet skal der oprettet et nyt udrejsecenter for børnefamilier.

Og så vil parterne ikke tage opholdstilladelsen fra flygtninge, der har et arbejde, som der ellers var lagt op i forbindelse med det såkaldte paradigmeskifte.

Derudover vil flertallet afsætte op mod 300 millioner kroner årligt af til et midlertidigt, kontant børnetilskud, der målrettes børn fra 0-14 år, i familier omfattet af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen.

- Det sker, netop som vi har strammet alt, hvad vi overhovedet kunne. Det er dybt, dybt problematisk, at vi igen skal til at åbne ladeporten for flygtninge og migranter. Det er trist. Det er et kernepunkt, som Mette Frederiksen havde lovet højt og helligt ikke at pille ved. Det var det punkt, hun lod forstå, at hun allermindst ville give sig på, men det har hun altså gjort, siger Pia Kjærsgaard.

Du beskylder Mette Frederiksen for at begå løftebrud. Det er en alvorlig beskyldning. Er der indhold nok i det til, at du kan gøre det?

- Jamen, det er der da. For det vil betyde, at der kommer flere udlændinge til Danmark, og det var en forudsætning, at det skulle der ikke. Børnefamilierne skal ud af Sjælsmark, og det betyder, at det vil være meget sværere end i dag at sende dem hjem. Når de får bedre vilkår, så føler de, at de kan blive.

- Og så er jeg enormt bekymret for, hvor man vil sende de hårdkogte kriminelle udlændinge hen? Dem, der ikke længere skal til Lindholm. Hvor skal de nu ende? Der er mange løse ender, siger Pia Kjærsgaard.

Ikke både paradigmeskifte og integration

Men hvordan kan du vide, at de her ting kommer til at betyde, at der kommer flere udlændinge til Danmark?

- Når man tager børnefamilier ud af Sjælsmark, så får de mere lyst til at blive. Det er logisk, at hvis man sætter ydelserne op, så rygtes det, at i Danmark kan du få flere midler, end du kunne før. Det var det, der tiltrak så mange før i tiden. Flere kvoteflygtninge er en kendsgerning. De kommer nu, siger Pia Kjærsgaard.

Mette Frederiksen sagde sent tirsdag aften, at partierne bag aftalen holder fast i det såkaldte paradigmeskift, der fokuserer på hjemsendelse frem for integration. Men samtidig står der i aftalen, at der skal føres en udlændingepolitik, der fremmer integrationen.

De to ting hænger ikke sammen i hverken Inger Støjberg eller Pia Kjærsgaards ører.

- Det er simpelthen noget vrøvl, for paradigmeskiftet er i virkeligheden en hjemsendelsespolitik. Man kan ikke både sige paradigmeskifte og samtidig sige, at nu skal alle sættes i arbejde, blive her og fungere i samfundet. Det hænger ikke sammen, siger Pia Kjærsgaard.

Mette Frederiksen sagde sent tirsdag aften, at det ifølge hende er lykkedes at holde fast i den "brede" udlændingepolitik".

- Når man kigger på den her aftale, så står den brede udlændingepolitik fast. Det vil der givet være noget diskussion af. Paradigmeskiftet er der. De regler, der er i forhold til asylområdet, står fast. Det, der i mine øjne, definerer den brede udlændingepolitik, har vi stået vagt om, sagde Mette Frederiksen.

Ifølge den radikale leder, Morten Østergaard, er der dog tale om et opgør med paradigmeskiftet.

- Det er det i den forstand, at dem, der arbejder og bidrager til det danske samfund, kan blive. Det er den nye retning i dansk flygtningepolitik; Hvis du arbejder, kan du blive uanset om der bliver fred i dit land.

- Det er en kæmpe landvinding for integrationen. Det er et kæmpe løft for de virksomheder, der ansætter flygtninge. Og flygtninge skal vide, at den bedste vej til at blive i Danmark er gennem et arbejde, siger han på et pressemøde onsdag.

Pia Kjærsgaard varsler allerede nu en forespørgselsdebat i Folketinget som noget af det allerførste efter sommerferien, hvor regeringen skal forholde sig til konsekvenserne af den udlændingepolitik, den vil føre.

Mette Frederiksen skal i eftermiddag til dronningen. Følg med direkte på DR1 og på dr.dk fra kl 13.40.