Stram Kurs får ingen plads i Folketinget - men millioner i partistøtte

Både Stram Kurs og Kristendemokraterne er berettiget til omkring to millioner kroner i årlig partistøtte indtil næste valg.

Rasmus Paludan og partiet Stram Kurs kom ikke i Folketinget - men med over 63.500 stemmer er partiet berettiget til over to millioner kroner i årlig partistøtte. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Flere end 3,5 millioner danskere har lagt vejen forbi stemmeboksen - eller sendt deres brevstemme - til folketingsvalget.

Samtlige stemmer er nu talt op, og som resultatet viser, var der tre partier, der ikke formåede at kravle over spærregrænsen og sikre sig en plads i Folketinget: Stram Kurs, Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersen.

Men selv om de ikke har fået nok stemmer til en plads i folketingssalen, giver staten et "plaster på såret" til de partier, der arbejder videre for den politiske sag.

Alle partier og kandidater uden for partierne, der har fået mindst 1.000 stemmer ved valget, er berettigede til at få partistøtte fra staten.

I 2019 er partistøttesatsen 33 kroner per stemme. Partistøtten gives i kalenderåret efter det kalenderår, hvor folketingsvalget blev afholdt, og til og med det kalenderår, hvor næste folketingsvalg afholdes.

Partiet Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen nåede op på 1,8 procent af de i alt 3.529.882 stemmer.

Det betyder, at partiet har fået 63.537 stemmer, og dermed er partiet berettiget til en årlig partistøtte på 2.096.721 kroner.

Set over en periode på fire år - såfremt der går så lang tid til næste folketingsvalg - er der således tale om et samlet beløb på 8.386.884 kroner.

Kristendemokraterne, der fik 1,7 procent af stemmerne og dermed heller ikke bliver repræsenteret på Christiansborg, er med sine 60.007 stemmer berettiget til 1.980.231 kroner i årlig partistøtte eller 7.920.924 kroner over fire år.

Valgets store vinder - Socialdemokratiet - der fik 25,9 procent af stemmerne, står som det største parti i Folketinget til en årlig partistøtte på i alt 30.169.887 kroner eller 120.679.548 kroner over fire år.

Fortsætter som parti

Både Stram Kurs og Kristendemokraterne har meldt ud, at partierne fortsætter deres arbejde.

- Det ser jeg rigtig meget frem til, og vi var jo kun 0,2 procent fra at blive valgt, så det er jo meget godt, sagde Rasmus Paludan i går, efter valg-nederlaget var en realitet.

Om partistøtten slog han samtidig fast, at "det er jo ikke mine penge, men partiets penge".

Klaus Riskær Pedersen har slået fast, at hans parti ikke genopstiller ved et kommende valg - men at det skal fortsætte som en bevægelse med "karakter af en græsrodsbevægelse".

- Partiet vil i den kommende valgperiode søge sine politiske mål fremmet ad anden vej end gennem parlamentarisk deltagelse. Partiet vil i det omfang, der kan opnås partistøtte, tilrettelægge aktiviteter, der kan fremme de mål, som cirka 30.000 vælgere har udtrykt støtte til, skriver partiet i en pressemeddelelse.

Bevægelsen vil eksempelvis forsøge at få sine mærkesager igennem ved at benytte annoncer, netværk og sociale medier.

Selv om partiet ikke stiller op til et valg igen, er det stadig berettiget til støtte, fastslår juraprofessor Jørgen Albæk Jensen, der tidligere ledte et ekspertudvalg om partistøtte.

- Det fremgår af reglerne, at pengene skal bruges til politisk arbejde, og det er jo et vidt begreb. Derfor er der ikke noget til hinder for, at partiet kan få partistøtte, selv om det ikke genopstiller, siger professor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet.

Med 0,8 procent af stemmerne til folketingsvalget kan Klaus Riskær Pedersens parti få en årlig partistøtte på 931.887 kroner.