Strategisk rådgiver: Valget bliver afgjort af disse tre ting

Mette Frederiksen, Lars Løkke, Søren Pape og Inger Støjberg får hovedrollerne under valgkampen, forudser rådgiver.

Søren Pape og Inger Støjberg bliver to af valgets helt store hovedpersoner ifølge den strategiske rådgiver Steffen Hjaltelin. (Foto: © Arthur J. Cammelbeeck, Scanpix)

Så er folketingsvalget blevet skudt i gang, og det betyder 27 dage med valgkamp, hvor der vil komme massevis af politiske analyser.

Det helt store spørgsmål er, hvad der kommer til at blive afgørende for, hvordan valget ender ud, når danskerne har sat deres kryds tirsdag den 1. november.

For lige nu er der dødt løb mellem rød og blå blok og så meget politisk opbrud, at det er helt uforudsigeligt, hvem der får magten efter valget. Det skriver DR's politiske korrespondent Christine Cordsen i sin analyse.

At valget bliver uforudsigeligt er den strategiske rådgiver Steffen Hjaltelin enig i.

Steffen Hjaltelin har i mange år rådgivet om politik og strategi. Hans bureau Hjaltelin Stahl har blandt andet stået bag Venstres valgkampagner siden 2005, men i 2019 blev bureauet solgt til den globale virksomhed Accenture, hvorefter samarbejdet stoppede. (Foto: © (Screendump), DR)

Han er tidligere kampagnerådgiver for både Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen. Han har også stiftet reklamebureauet Hjaltelin Stahl, som blandt andet specialiserede sig inden for strategisk og politisk rådgivning.

Steffen Hjaltelin peger herunder på de faktorer i valgkampen, som bliver afgørende for, hvem der får magten i Danmark fremadrettet.

Kan Mette Frederiksen vriste tre procent fra Inger Støjberg?

Statminister Mette Frederiksen og Inger Støjberg vil få afgørende betydning for de næste ugers valgkamp ifølge Steffen Hjaltelin. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

I starten af året sad Mette Frederiksen tungt og trygt på magten, hvor intet syntes at kunne true hende.

Men det ændrede sig med minkskandalen, men også med Inger Støjberg og Danmarksdemokraternes indtog på den politiske scene, siger Steffen Hjaltelin.

- Før Danmarksdemokraterne kom, var der ikke noget problem for Socialdemokratiet. Men Inger Støjberg er lykkedes med sit lidt udefinerede projekt, som mest handler om, at man ikke er så tossede med indvandrere og københavnere. Til gengæld er man tosset med Inger Støjberg.

Ifølge Steffen Hjaltelin er det nødvendigt for Socialdemokratiet at vriste tre procentpoint fra Danmarksdemokraterne, som er blevet taget fra regeringspartiet, inden valget.

- I løbet af de sidste to dage, har vi set, hvordan statsministeren har tænkt sig at angribe Danmarksdemokraterne.

Er det i virkeligheden en del af årsagen til, at statsministeren taler om den brede regering?

- Jeg repræsenterer det kyniske blik, så det tror jeg, det er. Det er jo ikke noget, vi har hørt meget om før, siger Steffen Hjaltelin.

Lykkes det Søren Pape at genvinde sit momentum?

Søren Pape Poulsen holdt tidligere i dag pressemøde på Højbro Plads i København. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Formanden for De Konservative var for få måneder siden helt på toppen. Han meldte sig som statsministerkandidat, og han fremstod som troværdigheden selv ifølge Steffen Hjaltelin.

Men så ramte problemerne Søren Pape efter en lang række afsløringer af usandheder vedrørende hans mand, Josue Medina Vasquez. Usandheder, der er blevet viderebragt af Søren Pape.

- Problemerne med hans mand har simpelthen sat en nål ind i det momentum, han havde, og som var ret bemærkelsesværdigt.

- De Konservative er gået fra 16 til 12-13 procent i meningsmålingerne og er blevet mindre end Venstre. Derfor kommer problemerne til at være fuldstændig definerende, mener Steffen Hjaltelin.

Derfor er det fuldstændig afgørende for Søren Pape at få genfundet sit momentum, hvis drømmen om statsministerposten skal holdes i live.

Hvem peger Lars Løkke i sidste ende på?

Lars Løkke Rasmussen ses her med statsminister Mette Frederiksen (S) under Folketingets åbning tirsdag den 4. oktober. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Hvor peger Lars Løkke Rasmussen hen?

Det er det spørgsmål, som er blevet stillet igen og igen de seneste mange uger. For den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen vil ikke ud med, hvem han peger på som statsminister, selvom han ifølge målinger kan blive tungen på vægtskålen.

Ifølge Steffen Hjaltelin kan udmeldingen fra Mette Frederiksen om en bred regering ende med at blive en udfordring for Moderaterne.

- Sagen er den, at de fleste, som siger, at de vil stemme på Moderaterne, kommer fra den blå side. De synes, at alt andet end en fortsættelse med Mette Frederiksen vil være at foretrække. Men hvis Lars Løkke Rasmussen ikke kan pege på Mette Frederiksen, så giver hans projekt slet ikke mening.

Steffen Hjaltelin har et indgående kendskab til den tidligere statsminister, da han har arbejdet som hans kampagnerådgiver. Han mener, at det er noget nær umuligt for Lars Løkke Rasmussen at genvinde statsministerposten.

- Alle politikere, der vil noget, vil gerne være statsminister. Men med de tre-fem procent, som Moderaterne nok ender med, så bliver det svært. Men man skal aldrig dømme Lars Løkke ude, lyder det fra Steffen Hjaltelin.