Tæt på hver anden dansker stoler ikke på Folketinget

På ti år er tillid til Folketinget faldet markant - særligt blandt de lavtuddannede og lavtlønnede.

Folketinget er Danmarks parlament, og det er her al lovgivning i Danmark vedtages. Men en stor andel af befolkningen har ikke tillid til, at Folketinget er deres opgave voksen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix/Arkivfoto)

Mange danskere har mistet tilliden til politikerne. I dag er det kun omtrent hver anden dansker, der har tiltro til Folketinget. For ti år siden gjaldt det for to ud af tre.

Det viser den seneste værdiundersøgelse, som er blevet gennemført af Danmarks Statistik for Aalborg Universitet. Nærmere bestemt er andelen, der har tillid til Folketinget faldet med 14 procentpoint – fra 68 procent i 2008 til 55 procent i 2017.

Det, som er helt særligt ved udviklingen, er, at det er første gang, vi ser et fald i tilliden blandt alle befolkningsgrupper, forklarer Morten Frederiksen, der er lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet og forskningsleder bag værdiundersøgelsen.

- Det er ikke, fordi vi har mistet tilliden til demokratiet. Men mange danskere har mistet tilliden til de politiske institutioner, fordi de har oplevet, at politikerne har svigtet flere gange, når der har været behov for, at de trådte til, siger han.

Det er ikke første gang, at vi hører om, at der bliver sået tvivl om politikernes arbejde. Siden 2009 har Radius Kommunikation målt på danskernes opfattelse af forskellige faggruppers troværdighed, og her er det også kun gået en vej for vores politikere: nemlig ned.

- Når vi ser et fald i troværdigheden og tilliden til politikerne, er det altså fordi vi ikke rigtig tror på, at de faktisk løser de problemer, som vi oplever, der er i samfundet, forklarer Morten Frederiksen.

Det, at tilliden falder, hænger også sammen med den øgede politikerlede, forklarer Kasper Møller Hansen, valgforsker ved Københavns Universitet.

- Der er en lige linje fra tillid til politikerlede. Når borgerne oplever, at politikerne lover en masse ting og så senere bryder deres valgløfter, så skaber det politikerlede og så mister de også tilliden til dem, siger han.

Og fortsætter politikerleden og mistilliden med at stige, kan det i sidste ende få store konsekvenser for valgdeltagelsen, forklarer Kasper Møller Hansen.

- Vi har fortsat en meget høj valgdeltagelse, men vi så jo, at valgdeltagelsen faldt ved det seneste valg i 2015. Genvinder politikerne ikke tilliden i befolkningen, kan vi risikere at se, at valgdeltagelsen falder endnu mere.

Tillidsknæk særligt stort hos lavtuddannede, lavtlønnende og syge

Selvom danskernes generelt har mistet tilliden til politikerne, så er det særligt hos folk som Jørgen Sthelis, hvor mistilliden til poltikerne og Folketinget for alvor er vokset.

Jørgen Sthelis er tømrermester og blandt de mange erhvervsuddannede, som ikke længere har tillid til Folketinget. I 2008 havde 28 procent af de erhvervsuddannede ikke tillid til politikerne. I 2017 var det tal steget til 52 procent - altså mere end halvdelen.

- Jeg synes, vores politikere bliver mere og mere utroværdige. De laver politik ud fra, hvad de har hørt i medierne dagen forinden. Og når man så stiller kritiske eller uddybende spørgsmål til dem, så taler de udenom, siger Jørgen Sthelis.

Når stigningen er særligt stort lige præcis blandt de lavtuddannede grupper, skyldes det, at det også er den gruppe, som har oplevet det største svigt fra systemet.

- Vores samfund hviler på en social kontrakt om, at vi betaler en masse skat, og så skal politikerne løse de store problemer i samfundet, som vi ikke selv kan løse. Da systemet så blev testet under den økonomiske krise, så oplevede særligt de lavtuddannede og lavtlønnede at blive svigtet, da krisen trak tæppet væk under dem, forklarer Morten Frederiksen.

Det er præcis den oplevelse, som tømrermester Jørgen Sthelis også har.

- De er fuldstændig ude af trit med virkeligheden. De lover en masse for at få folk til at bide på krogen, men når det kommer til stykket, er det, de lover slet ikke så stort og flot, som de siger eller også overholder de det ikke – og det gælder begge sider af salen, siger Jørgen Sthelis.

Derfor mener Jørgen Sthelis, at politikerne mangler et virkelighedstjek og slutter af med at sende en åben invitation af sted til Folketingets politikere.

- De skal ikke kun komme ud af Christianborg, når der er valgkamp. Jeg vil gerne invitere nogle Christiansborg-politikere ud i virkeligheden, og så skal de ikke kun komme på en eller anden guidet rundvisning. De skal ud og se, hvad det virkelig er, der rører sig i samfundet.