Thulesen Dahl om Løkkes kursskifte: Afgørende at De Radikale bliver holdt udenfor

- Det helt afgørende for mig er, om Dansk Folkeparti indgår i et regeringssamarbejde over midten, siger DF-formanden.

- Hvis en SV-regering reelt kommer på tale, så bliver det afgørende for os, at vi kommer til at indgå, så vi kan holde de to partier på rette spor, siger DF's formand.

Det kan bestemt ikke udelukkes, at Dansk Folkeparti er villig til at indgå i et samarbejde over midten, når den næste regering skal dannes efter valget.

Det siger partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har skiftet kurs på valgkampens næstsidste dag.

I et interview med TV 2 siger statsministeren nemlig, at han vil gå til valg på, at der skal samles en regering over den politiske midte. Hermed har han ændret kurs, da han indtil nu er gået til valg på at fortsætte den nuværende borgerlige-liberale regering.

- Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier hen over midten. Der er brug for samling på midten, sagde han til TV 2, hvor han også afviste at pege på, hvem han specifikt ønsker at gå i regering med.

Hos Dansk Folkeparti er de ikke overraskede over meldingen, men er også helt klare i mælet om, hvordan de mener, en sådan regering skal se ud.

- Det helt afgørende for mig er, om Dansk Folkeparti indgår i det samarbejde. Alternativet er, at det er De Radikale, som kommer til at trække Socialdemokratiet og Venstre i deres retning, for så bliver en del af udlændingepolitikken rullet tilbage, siger formand Kristian Thulesen Dahl.

DF: Lars Løkke må vælge

DF-formanden hæfter sig også ved, at statsministeren ikke har udpeget, hvilke partier fra højre side af midten han vil prøve at indgå et regeringssamarbejde med. Og det vil han kræve at få et svar på.

- Jeg tror ikke, at han har gjort op med sig selv, hvilke partier han tænker på. Set fra hans side kan det både være De Radikale og Dansk Folkeparti. Vi vil insistere på, at han gør op med sig selv, hvilket af de to partier han i givet fald går efter, siger Kristian Thulesen Dahl.

Du har tidligere sagt, at det vil kræve, at I får omkring 17 procent af stemmerne, hvis I skal indgå i en regering. Hvad vil et regeringssamarbejde over midten ændre i forhold til den melding?

- De 17 procent har været bundet op på et borgerligt samarbejde og regering. Vores vurdering er også, at der kun vil kunne være et borgerligt flertal, hvis vi var oppe på 17 procent, siger han og fortsætter:

- Den her diskussion er en helt anden, så det vil vi tage helt forfra og finde ud af, hvordan vi stiller os bedst. For hvis SV reelt kommer på tale, så bliver det afgørende for os, at vi kommer til at indgå, så vi kan holde de to partier på rette spor.

DF's politiske leder slår dog samtidig fast, at partiet stadig vil pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, når han skal til dronningen efter valget.

- Han er statsministerkandidat, indtil han har sagt noget andet, siger han.

Opdateret med video fra Lars Løkke-interview.