Thulesen Dahl udfordret af vælgere i Vejle: Du er blevet for meget socialdemokrat

Dansk Folkeparti er presset i meningsmålingerne og står nu til at miste 17 mandater.

- Kristian, jeg kan huske dig, fra dengang du var grøn, og vi holdt møder ude på Jerlev Kro hele tiden. Kan du huske det?

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er tirsdag på gaden i Vejle for at møde vælgerne. Ved en kaffevogn har et ansigt fra fortiden meldt sig.

Sune Brolund og Kristian Thulesen Dahl har en fælles fortid i Fremskridtspartiet, og den nuværende formand for Dansk Folkeparti kan godt huske sin gamle partikammerat.

- Ja, svarer han.

- Those were the days, du, siger Sune Brolund.

Han er ikke kun mødt op ved kaffevognen i Vejle for at dele minder med Thulesen Dahl. Han er der også med en opsang.

- Du er blevet for meget socialdemokrat. Det må vi se at gøre noget ved. Du må se at markere dig lidt mere.

- Men det handler jo bare om, at man skal have sin politik igennem, forsøger Kristian Thulesen Dahl.

- Nej, det er noget vrøvl. Du skal simpelthen stå ved de synspunkter, som partiet blev startet på i sin tid.

- Præcis, men det handler jo stadig om at få sin politik igennem, forsøger Thulesen Dahl igen.

- Jo jo, men du havde jo ikke behøvet at hoppe i sengen med Mette (Frederiksen, red.) jo, bryder Svend Nielsen, der står ved siden af Sune Brolund, ind.

- Det havde du ikke behøvet. Det synes jeg ikke. Det træk forstår jeg ikke. Jeg glæder mig også over at mærke, at du er ved at trække lidt tilbaws igen.

Presset i målinger

De to vejlensere er tilsyneladende ikke de eneste vælgere, som er utilfredse med den retning, som Dansk Folkeparti har bevæget sig i.

En helt frisk meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder, viser nemlig, at Dansk Folkeparti ville ryge helt ned på 20 mandater i Folketinget, hvis der var valg i dag, mod de 37, som partiet har nu.

Dermed fortsætter meningsmålings-nedturen for Folketingets næststørste parti, som støt er faldet i Epinions målinger i 2019.

Ved årets første måling i januar stod de til 17,4 procent af stemmerne, ved valgudskrivelsen 7. maj til 13,9 procent, og nu til blot 11,6 procent af stemmerne.

"De skal have kant. Det er det, som folk vil have"

Svend Nielsen og Sune Brolund er ikke i tvivl om, hvad Dansk Folkepartis tilbagegang skyldes.

Partiet mangler simpelthen kant og bør markere sig skarpere på udlændingeområdet. Som eksempel nævner Svend Nielsen episoden, hvor Hizb ut-Tahrir indkaldte til fredagsbøn foran Christiansborg.

- Hvad siger de til det? "Ahh, det er sgu ikke i orden". Mere bliver der jo ikke sagt. De skal være meget mere markante på den indvandring, siger han til DR Nyheder

Samme vurdering har Sune Brolund, der savner noget af den Kristian Thulesen Dahl, som han mødte i Fremskridtspartiets Ungdom.

- Der havde han jo meninger, der kunne høres. Som var meget lig det, som kan høres fra Pernille (Vermund, red.) og Rasmus (Paludan, red.) i dag. De skal have kant. Det er det, som folk vil have, siger han.

Af samme grund overvejer Sune Brolund at lade sin stemme gå til et andet parti, når han står i stemmeboksen 5. juni. Svend Nielsen derimod holder dog fast i partiet.

- Ej, der vil jeg sige ligesom Kristian, at de jo efterhånden har mange, mange års erfaringer og politiske resultater bag sig, siger han.

- Nye Borgerlige og Stram Kurs, vor herre bevares, er jo helt derude, hvor Grundloven er i spil.

To ristede med det hele

Tilbage i gågadedebatten med Kristian Thulesen Dahl gør de to vejlensere det klart for formanden, at han er nødt til at markere sig skarpere.

Ellers løber de nye partier med vælgerne.

- Prøv nu at hør her. De 15 mandater, du taber ved det her valg, de går til Pernille vermund og Stram Kurs, og så bliver der ikke lavet om på den fløj overhovedet, siger Sune Brolund.

- Jamen vi får at se, lyder det afvisende fra Kristian Thulesen Dahl.

- Skal vi tage et væddemål?

- Ja.

- En ristet hotdogs med det hele?

- Det synes jeg er for lidt.

- Så to da.

- Vi får at se.

Se et længere klip af debatten mellem Kristian Thulesen Dahl (DF) og de to vælgere Svend Nielsen og Sune Brolund i videoen herover. Klik på play.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk