Thulesen: Hvis målingerne holder stik, er blå blok død og begravet 

Regeringen gik i opløsning, da valget blev udskrevet, siger DF-formanden.

Det borgerlige projekt er blevet så snævert, og regeringen er gået så meget i opløsning, at blå blok med folketingsvalget 5. juni reelt risikerer at afgå ved døden.

Sådan lyder forudsigelsen fra formanden for blå bloks største parti, Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

- Det blå projekt er blevet snævret ind til noget, der er alt, alt for snævert – og som derfor ikke kan række ud til særligt mange danskere, siger han.

Den dystre analyse kommer i kølvandet på en ny Epinion-måling, der viser, at blå blok her halvvejs gennem valgkampen har tabt syv mandater siden valgudskrivelsen. På de to uger er blå blok faldet fra 43,7 procent ved valgudskrivelsen til 40,9 procent i dag.

'Regeringen gik i opløsning, da valget blev udskrevet'

DF er faldet fra 13,9 procent ved valgudskrivelsesdagen til i dag 10,6 procent. Det er samtidig en halvering af partiets valgresultat på 21,1 procent. Men Kristian Thulesen Dahl skyder skylden over på de tre regeringspartier, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative:

- Blå blok har jo ikke været en sammentømret blå blok. Det er jo ikke billedet, at der har stået fire partier last og brast, skulder ved skulder. Tværtimod. Lige efter valget blev udskrevet, har de tre regeringspartier villet i tre forskellige retninger – og vi prøver at holde fast i det, der ellers har været vores fællespunkter, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

- Men det er jo meget svært med en regering, der i virkeligheden gik i opløsning, den dag valget blev udskrevet.

Så der er ikke en blå blok i dag?

- Nej, jeg synes ikke, blå blok er nogen entydig størrelse. Det er helt tydeligt, at straks valget var udskrevet, fór de tre regeringspartier i hver deres retning. Det giver jo ikke danskerne et blik for, at der er en mulighed for en sammentømret blå blok. Desværre.

'Det borgerlige projekt skal genopfindes'

Dør blå blok, som vi kender den, med det her valg?

- Ja, hvis valgresultatet bliver som målingerne spår, så synes jeg, det er helt reelt at tale om, at blå blok er død og begravet, som vi kender den. Så skal der genopfindes noget nyt – og det er vi også klar til, men det kommer til at kræve et stykke arbejde, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

- Vores opgave bliver at sørge for, at det borgerlige projekt ikke alene er et liberalistisk skattenægter-projekt. En af de ting, der er gået galt, er, at man har gjort det blå projekt alene til et spørgsmål om, at skatten bliver sat ned - specielt for de højestlønnede. Det er ikke særligt samlende.

- Det borgerlige projekt er for mig anstændighed og ordentlighed, at man rejser sig op for den ældre i bussen, at man passer på sit fædreland.

Hvis dagens Epinion-måling var valgresultatet, ville DF miste 18 mandater, Venstre ville miste fire mandater, Liberal Alliance ville miste fem mandater - og De Konservative ville som det eneste parti i blå blok gå frem, nemlig med to mandater.

'Mette F. kan ikke regne med at kunne trække os ind'

Rød blok er siden valgudskrivelsen vokset med otte mandater og står nu til 53,2 procent - og det er uden at medregne de 3,3 procent til Alternativet, der peger på politisk leder Uffe Elbæk som statsminister.

Hvis S-formand Mette Frederiksen bliver statsminister med så stor opbakning, vil situationen være drastisk ændret, erkender Kristian Thulesen Dahl:

- Så er vores muligheder for at spille en rolle meget små, simpelthen fordi vores mandater ikke rækker, siger han.

- Det betyder, at Mette Frederiksen bliver nødt til at indse nu, at hun må tale mere ærligt over for danskerne og sige, at det tyder på, at hun skal lave tingene med sine traditionelle støttepartier. Det betyder, at de løfter, hun rejser rundt og giver til danskerne i øjeblikket, dem vil hun ikke kunne indfri.

Mette Frederiksen har igen og igen forsikret, at hun vil fastholde den stramme udlændingepolitik. Men de partier, der skal bringe hende til magten, kræver en mere lempelig linje.

- Hun kan ikke regne med, at hun lige kan trække os andre ind og hjælpe sig – så hun bliver nødt til at give indrømmelser til De Radikale, Alternativet og Enhedslisten, siger Kristian Thuelsen Dahl.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk