Thulesens dødsvarsel splitter blå partier: 'På Facebook ville vi være 'i et kompliceret forhold''

Efter Kristian Thulesen Dahls melding om blå bloks død skyder de andre partier tilbage.

En mildt sagt rødglødende meningsmåling fik tirsdag Kristian Thulesen Dahl til at erklære blå bloks død, hvis forudsigelserne holder stik.

Epinion-målingen giver nemlig 95 mandater til rød blok, og blå blok går syv mandater tilbage på bare to uger.

- Ja, hvis valgresultatet bliver som målingerne spår, så synes jeg, det er helt reelt at tale om, at blå blok er død og begravet, som vi kender den, lød det fra DF-formanden til DR Nyheder i en kommentar til den nye måling.

- Lige efter valget blev udskrevet, har de tre regeringspartier villet i tre forskellige retninger – og vi prøver at holde fast i det, der ellers har været vores fællespunkter, lød det videre fra Kristian Thulesen Dahl om årsagen til den faldende opbakning til de blå partier.

Regeringspartierne skyder tilbage

Hos Liberal Alliance og Konservative kan man godt genkende DF-formandens kritik af en mere splittet blå blok:

Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, anfægter dog DF-formandens kommentar om, at Dansk Folkeparti 'prøver at holde fast i fællespunkter':

- Blå blok lider under, at det ene blå parti efter det andet forlader borgerlige idealer til fordel for socialdemokratisme, skriver Christina Egelund i en SMS med hentydning til Venstre og Dansk Folkeparti, der begge har flirtet med et S-samarbejde, og fortsætter:

- Jeg tror på, at borgerligt sindede danskere tydeligt kan se, hvem der står for hvad, skriver hun.

Mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance altså godt kan se åbne sår og nærdødskramper fra blå blok, så er Venstres politiske ordfører, Britt Bager, langt fra enig i Kristian Thulesen Dahls dystre analyse.

Hun ser DF-formanden og hans parti som værende del af en valgkamp, hvor der er et klart formuleret borgerligt projekt.

Britt Bager (V) mener i modsætning til DF, K og LA ikke, at blå blok er splittet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Vi har i Venstre sagt helt tydeligt, at vi går til valg på at Lars Løkke Rasmussen skal være statsminister, og at den blå blok skal fortsætte. Men når det er valgkamp, så markerer alle partier jo sin egen politik. Og der er jo områder, vi ikke er enige om, men sådan er det, siger Britt Bager.

I Kristian Thulesen Dahls øjne er det gået galt i blå blok, fordi det borgerlige projekt alene er blevet til et spørgsmål om, at skatten skal sættes ned; særligt for de højestlønnede. Men den udlægning afviser Britt Bager også:

- I Venstre går vi ikke til valg på at lette topskatten. Tværtimod har vi sagt, at vores prioritet er at lette skatten i bunden, hvis der skal være tale om skattelettelser. Derudover går vi til valg på en stram udlændingepolitik, et velfærdsløft og et skattestop. Så det, Kristian Thulesen Dahl taler ind i her, er i hvert fald ikke Venstres politik, siger Britt Bager.

De vælgere, som gruppeformand Mette Abildgaard møder, siger ifølge hende, at de ønsker en samlet blå blok. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Andet styrkeforhold efter valget

Tilbage står De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard. Hun ser DF-formandens udmelding som dramatisk, men anerkender, at forholdet i blå blok lige nu er kompliceret.

- Der er sket et meget, meget stort svigt fra et af de bærende borgerlige partier (Venstre, red.) og, hvis blå blok skulle krydse sin civilstatus af på Facebook lige nu, så ville vi sætte kryds ved 'i et kompliceret forhold', siger Mette Abildgaard.

Hun understreger, at der er lang tid til valgdagen, så hun mener ikke, at man skal lægge alt for meget i den måling, som Kristian Thulesen Dahl mener kan varsle enden for blå blok, hvis altså den holder stik.

Alligevel øjner hun måske alligevel et styrket konservativt parti:

- De her målinger tyder jo på, at der kan komme et andet styrkeforhold i blå blok efter valget, siger Mette Abildgaard.

Facebook
Twitter