Timelange samtaler i solskin: Danskerne tog sig tiden til at lytte, forklare og forstå

1.488 danskere har i dag været en del af DR-eksperimentet Uenige Sammen.

- Min strategi var at lokke Berthel med ud i naturen ved at tilbyde at tage kaffe, te og småkager med, forklarer Zimone Tang Rasmussen. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)

Picnic. Hjemmebag og en smuk udsigt over den lokale sø.

Det ligner en første date mellem Zimone Tang Rasmussen og Berthel Erland Rasmussen.

Men det er det slet ikke. Det er en samtale mellem to fremmede.

De er nemlig blevet matchet, fordi de er uenige om rygning, grænsekontrol og udflytning af statslige arbejdspladser.

Men politik skal blødes op med en god kop te, rundstykker og kage, hvis det står til Zimone.

Det passer Berthel fint. Også selvom det kan ligne noget andet.

- Det minder jo faktisk lidt om dating, fordi vi kun har fået nogle facts om hinanden. Så jeg har gået en uges tid og set frem til det møde her, siger Berthel Erland Rasmussen.

Folk er mødtes lige dér, hvor de havde lyst

Mødet mellem Berthel og Zimone i Odense var langt fra det eneste i dag. Dagen har nemlig stået i uenighedernes og samtalernes tegn, så fremmede over hele landet kunne åbne sig op overfor hinanden.

Så på caféer, i parker, på den lokale bar og i DR's distrikterne har der været meget snak mellem danskere, som ellers aldrig ville have mødtes.

- Det er altså lidt anderledes at kigge folk i øjnene, når man er uenig om noget end at sidde bag en skærm, forklarer Jesper Schou Lykkegaard fra Hjørring. (Foto: Klaus Videbæk)

Målet var hverken at overbevise eller blive enige - men i stedet forstå. Og derfor var det heller ikke kun munden, som skulle arbejde. Det kom ørerne også til, og mange samtaler varede mellem halvanden og tre timer.

- Man kan altid blive bedre til at lytte, og det synes jeg altid, vi skal øve os i, når vi møder et andet menneske. Det har oplevelsen her bekræftet mig i, fortæller Birgitte Folmann, som mødtes med sin samtalepartner på Viborg Hovedbibliotek.

De fleste par blev matchet med en, som de deler postnummer med. Det gjorde, at mange blev overraskede over alt det, som de kunne samles om:

- Vi har gået på samme gymnasium og boet i Viborg med tyve års forskel, og nu bor vi 500 meter fra hinanden. Vi kommer måske fra to forskellige vinkler, men vi er tættere, end man lige tror, forklarer Tilde Kornum og Anne Riise, som mødtes i Aarhus.

  • 18-årige Joseph Taher: - Jeg er virkelig blevet udfordret, og når jeg cykler hjem, vil jeg helt sikkert tænke over de ting, Marianne har sagt. Der var tid til en lang snak, og derfor har jeg forstået, hvorfor Marianne mener, som hun gør, altså hvad hun kommer fra. Og det gør, at jeg bedre kan forstå hendes holdninger. (Foto: Sine Skott)
  • Mathias Barfred: - På papiret er der jo ret stor forskel på Anna og mig. Jeg er 26, og Anna er 70, men det var dejligt at finde ud af, at vi slet ikke var så forskellige alligevel. (Foto: Sine Skott)
  • Toke Arndal: - Nogle gange er der en, der skal prikke til en med noget viden. Det er rigtig vigtigt at blive prikket til, og det gjorde Stefan. (Foto: Sine Skott)
1 / 3

I alt tilmeldte knap 3.500 danskere sig. Knap halvdelen tog så det sidste skridt i dag: Mødet.

Nu venter de sidste tre dage i valgkampen. Så må vi se, om politikerne også tør være sammen trods uenigheder.

Dagen i dag har i hvert fald efterladt glæde og håb hos Zimone Tang Rasmussen:

- Det, der har gjort mest indtryk, er, hvor enige man egentlig kan være om de menneskelige ting, selv om man er uenig om nogle faktuelle ting, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk