Tjek om dit fag bliver husket på Borgen: Læger er de mest hotte

Søg i alt, hvad folketingspolitikerne har sagt i denne valgperiode, og se, om de har husket dit fag.

Læger er den faggruppe, som politikerne er mest begejstret for at nævne på Christiansborg. De seneste fire år har politikerne nævnt ordet ”læge” bredt forstået over 5.000 gange i folketingssalen. Lærere og pædagoger er på anden- og tredjepladsen, når det gælder omtale af faggrupper fra landets fineste talerstol.

Men har politikerne overhovedet husket dit fag i folketingssalen? Og hvad har de sagt? Det kan du tjekke længere nede i artiklen.

Rekord i at sige ”læge” har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), viser DR´s analyse af referater over møder i folketingssalen i denne valgperiode. Det har været en mærkesag for hende at sikre læger i hele landet og et bedre sundhedsvæsen.

- Der er for mange danskere, som oplever, at der ikke er en læge i deres område, siger Ellen Trane Nørby.

Hun forklarer, at når politikerne nævner læger, pædagoger og lærere, siger det noget om dagsordenen og debatterne på Christiansborg. Faggrupperne fylder meget, fordi de arbejder inden for store områder af velfærden, som berører mange danskere.

Når offentlige medarbejdere nævnes så tit, skyldes det også, at Christiansborg især styrer den offentlige sektor, fortæller Roger Buch, chefforsker på Danmarks Medie og Journalisthøjskole. Derfor nævner politikerne hyppigere læger, sygeplejersker og pædagoger end salgsassistenter og håndværkere.

- Velfærd er en af de store dagsordener. Derfor er det forventeligt, at de offentlige professioner dominerer, siger Roger Buch.

Håndværkere er knap så hotte

Et stykke nede på listen over populære faggrupper nævnt i folketingssalen havner ordet "håndværker". Sundhedsminister Ellen Trane Nørby mener, det er, fordi politikerne ikke altid præcist siger ordet: "håndværker". Andre gange nævner de måske elektrikere eller tømrer.

Lægger man de store fag som tømrer, murer, elektriker sammen med ordet "håndværker", er de tre fag sammenlagt nævnt 470 gange på fire år. Set i lyset af, at der er omkring 100.000 tømrere, murere og elektrikere i alt i Danmark, er det en beskeden omtale sammenlignet med andre faggrupper.

Henning Hyllested (EL) mener, at Christiansborg har for lidt fokus på håndværkere.

- Der er mange akademikere i Folketinget. Den verden, som faglærte og ufaglærte lever i, ligger langt væk fra mange folketingsmedlemmer, mener politikeren, som har rekord i at sige ”chauffør” fra talerstolen og andenplads i ordet ”håndværker”.

Henning Hyllested oplever, at politikernes baggrund spiller ind på deres talelyst på Christiansborg. De taler for eksempel hellere om gymnasiet, hvor de selv og deres børn ofte har gået, end erhvervsuddannelserne.

Selv var Henning Hyllested havnearbejder, inden han kom i Folketinget, og mener, at det helt sikkert er grunden til, at håndværkere og ufaglærte er i hans tanker og havner i talerne.

Tjek, hvem der har talt om dit fag. Dyk herefter ned i, hvad politikerne har sagt i den forbindelse. Har du andre interesser, kan du også søge på for eksempel arbejdsløshed, økologi, ulve, pandaer, eller hvad du har lyst til.

Sådan gjorde vi:

  • DR har automatisk indsamlet alle referater fra møder i folketingssalen i perioden juli 2015 til maj 2019 fra Folketingets hjemmeside. Efterfølgende har vi lagt teksten ind i en database, hvor du kan søge.

  • DR har søgt på rundt regnet 90 forskellige faggrupper. Som inspiration har vi brugt en liste over faggrupper, som det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø bruger, når de skal vurdere arbejdsmiljøet.

  • Søgningen viser alle de sammenhænge, søgeordet indgår i. F.eks. viser læge også resultater fra lægebil og lægemidler. Tryk på 'Søg på præcis dette ord,' hvis du kun vil søge på selve ordet. Søges helt præcist på ordet læge i ental og flertal ligger læger stadig i top med over 2.000 hits i folketingssalen.

  • Der er undladt at søge på enkelte faggrupper som f.eks. kok, fordi kok også indgår i koks, som blandt andet bliver nævnt i forbindelse med problemer i Skat. Ordet tjener er både en faggruppe, men nævnes også når politikerne taler om, hvad folk tjener. Ordet lærer er taget med. Her har DR gennemgået 50 gange, hvor ordet bliver brugt. To gange dækkede ordet lærer ikke faggruppen, men at lære.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk