'Tonen i den politiske debat er helt vildt irriterende': Det vil Anne på 22 og Tilde på 42 forsøge at ændre på

Anne Riise og Tilde Kornum tror på, at vi bliver klogere af at lytte til hinanden. Nu skal de være 'Uenige Sammen'.

22-årige Anne Riise (til venstre) læser til daglig antropologi på Aarhus Universitet, mens 42-årige Tilde Kornum er uddannet økonom og underviser i økonomiske fag på Erhvervsakademi Aarhus. Nu skal de mødes og være 'Uenige Sammen'. (© PRIVATFOTO)

- Jeg synes, tonen i den politiske debat er helt vildt irriterende. Der er for meget mudderkastning, i stedet for at man holder sig på sin egen banehalvdel.

Så klar er meldingen fra 42-årige Tilde Kornum, der – ligesom andre danskere – snart skal stemme til folketingsvalget 5. juni.

Den tone vil hun forsøge at ændre på, når hun tre dage før valget, søndag 2. juni, skal mødes med 22-årige Anne Riise som en del af DR-initiativet 'Uenige Sammen'.

Projektet går ud på mødes med én, der mener noget helt andet end det, du selv gør, og det har næsten 3.500 danskere meldt sig til.

To af dem er altså Tilde Kornum og Anne Riise.

- Helt generelt er jeg meget nysgerrig på, hvordan andre mennesker lever deres liv. Derfor elsker jeg at mødes med mennesker, der lever og tænker på en anderledes måde, end jeg selv gør - både i Danmark og udlandet, lyder det fra Tilde Kornum.

Hun er uddannet økonom og underviser til daglig i økonomiske fag på Erhvervsakademi Aarhus. Herudover har hun også et frivilligt job som mentor på Kvindemuseet, hvor hun 'forsøger at hjælpe kvinder med anden etnisk baggrund til at åbne døre til samfundet og arbejdsmarkedet'.

Nu gælder det imidlertid snart mødet med den halvt så gamle Anne.

- Jeg håber at få bekræftet min hypotese om, at grunden til, at vi som mennesker nogle gange kommer til at fremstå som uenige, måske i virkeligheden er, fordi vi ikke lytter til, hvorfor vi mener, som vi gør, siger Tilde Kornum og uddyber:

- Jeg er der for at lytte og for at lære Anne at kende. Jeg vil gerne forstå hendes tanker bag hendes udsagn og holdninger. Mit mål er at blive klogere på et andet menneske. Og hvis hun så bliver klogere på mig i den proces, er det kun godt.

Tilde Kornum synes, vi er blevet meget ekskluderende som samfund og mener derfor, at det er 'super relevant, at vi begynder at lytte mere til hinanden' i den politiske debat. (© PRIVATFOTO)

'Vi er for dårlige til at lytte til hinanden'

Anne Riise på 22 år læser til daglig antropologi på fjerde semester på Aarhus Universitet.

Hun er, ligesom Tilde Kornum, meget interesseret i, hvordan andre mennesker lever deres liv.

- Jeg tror generelt, vi er for dårlige til at lytte til hinanden, når vi diskuterer politik. Vi er i hvert fald for dårlige til at forstå de kontekster, vi allesammen kommer fra. Man kan jo godt være uenige uden at blive ukonstruktive.

Anne Riise er med egne ord 'ikke særlig interesseret i dag-til-dag-politik' og føler ikke, at hun ved særlig meget om partipolitik.

- Jeg håber derfor, at mødet med Tilde kan være med til at opklare nogle ting for mig og give mig et mere informeret grundlag at stemme ud fra den 5. juni.

- Det kan være med til at slibe mine egne holdninger af og gøre mig klogere på, hvad jeg selv mener, når jeg taler med andre. Nogle gange ændrer jeg også holdning efter at have snakket med andre.

Anne Riise tror ikke, at hun og Tilde Kornum er så forskellige i virkeligheden, 'selv om vi måske svarer forskelligt på nogle konkrete politiske spørgsmål'. (© PRIVATFOTO)

Mudderkastning kan stoppes, før den begynder

Tilde Kornum tror også på, at god dialog er vejen frem i den politiske debat.

- Man bliver nogle gange tvunget til at svare, om man er enig eller uenig, ja eller nej. Og så kan det godt komme til at se ud, som om man er uenige, selv om man måske i virkeligheden er ret enige - eller bare har lagt noget forskelligt i spørgsmålet, da man svarede på det.

Hun tror på, at vi er nødt til at komme et spadestik dybere end overfladisk samtale og debat, hvis vi vil blive klogere på, hvorfor vi mener, som vi gør. Derfor glæder hun også til at være med i 'Uenige Sammen'.

- Hvis vi interesserer os ægte for et andet menneske og et andet menneskes holdninger, så bliver målet jo netop ikke at overbevise andre, men at blive klogere sammen. Og hvis man er oprigtigt nysgerrig og interesseret, så stopper mudderkastningen jo, før den overhovedet er begyndt.

Anne Riise og Tilde Kornum har allerede mailet lidt frem og tilbage og har aftalt at mødes hos DR i Aarhus 2. juni - hvor alle DRs distrikter i øvrigt åbner dørene, så man kan mødes og være 'Uenige Sammen'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk