Tre partisoldater slog deres formænd på stemme-bundlinjen

Folketingsvalget bød på flere vælgeroverraskelser.

SF'eren Jacob Mark (th) fik flere stemmer end partiformand Pia Olsen Dyhr ved onsdagens folketingsvalg. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

SF’eren Jacob Mark ville egentlig gerne hovere lidt og drille sin partiformand, Pia Olsen Dyhr.

Ved onsdagens folketingsvalg fik den 27-årige politiker 23.213 personlige stemmer.

Pia Olsen Dyhr fik derimod ”kun” 20.047 personlige stemmer, og dermed blev SF’s frontkvinde slået med 3.166 stemmer af partifællen.

- Pia og jeg er sådan nogle typer, der elsker at konkurrere, fordi vi er et politisk makkerpar, siger Jacob Mark, der er partiets gruppeformandChristiansborg.

Men hvis man ”nørder lidt ned i tallene”, som Jacob Mark selv udtrykker det, vil man opdage, at sejren ikke er så ligetil.

Jacob Mark stillede nemlig op i Sjællands Storkreds, der har 628.910 vælgere, mens Pia Olsen Dyhr stillede op i Københavns Storkreds, der har 538.346 vælgere.

- Min storkreds er den største i landet, så hvis man måler det forholdsmæssigt, har Pia nok desværre slået mig, siger han med et smil.

- Jeg er virkelig stolt og meget ydmyg over resultatet. Og jeg synes stadigvæk, at det er uvirkeligt. Hvis jeg virkelig skal kunne hovere over for Pia, skal jeg gøre det endnu bedre næste gang, siger Jacob Mark.

Auken: Morten i spidsen

Jacob Mark er ikke den eneste partisoldat, der fik flere stemmer end sin partileder ved folketingsvalget.

Hos Kristendemokraterne fik Kristian Andersen flere stemmer end partiets fungerende formand, Isabella Arendt Laursen. Han fik 10.890 personlige stemmer, mens hun fik 8.091.

Og hos Det Radikale Venstre måtte politisk leder Morten Østergaard se sig slået af partifællen Ida Auken, når det kommer til det personlige stemmetal.

Han fik 17.687 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds, mens hun fik hele 21.723 personlige stemmer i Københavns Storkreds. Ida Auken er dog ikke meget for at tage for meget af æren selv.

- Jeg har haft en forrygende valgkamp med Morten i spidsen, siger hun.

Morten Østergaard glæder sig kun over Ida Aukens personlige succesvalg i onsdags. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

- Det har været et valg, hvor der har været masser af muligheder for at tale om klima og grøn omstilling, der er områder, jeg har arbejdet med meget længe, og som jeg virkelig brænder for. Jeg tror, det er det, københavnerne har belønnet mig for.

Men er det ikke lidt fedt at have slået Morten Østergaard?

- Det afgørende er, at vi har fået et virkelig flot valg i hele landet, og det er vores formands fortjeneste, siger Ida Auken.

Morten Østergaard lægger dog ikke skjul på, at han er glad for Ida Aukens succesvalg i hovedstaden.

- Ida fik også flere stemmer end mig ved sidste valg, så der er ikke andet end stolthed på Idas vegne fra mig.

Morten Østergaard kan samtidig glæde sig over, at han fik mere end dobbelt så mange stemmer ved det netop overståede folketingsvalg sammenlignet med valget i 2015 - fra 8.006 til 17.687 stemmer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter