Tre uger igen: Nu kan du brevstemme til folketingsvalget

Der var flere brevstemmer ved folketingsvalget i 2015, end der var i 2011.

Arkivfoto fra folketingsvalget i 2015. Ifølge professor Kasper Møller Hansen er der i Danmark tradition for, at valgdagen er en form for familiebegivenhed. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)

I dag er der åbnet for at brevstemme til folketingsvalget den 5. juni.

Du kan brevstemme indtil den 1. juni, og det tyder på, at der er mange, der vil benytte sig af den mulighed.

Ved folketingsvalget i 2011 stemte 7,8 procent af vælgerne via et brev, og ved valget i 2015 var det tal steget med knap et procentpoint til 8,7 procent.

I Billund Kommune har man forberedt sig på, at det tal kan stige yderligere.

Det fortæller Ole Bisbjerg, der er leder af Borgerservice i Billund Kommune.

- Vi forventer en stigende tendens til brevstemmer til valget, blandt andet fordi valget ligger på Grundlovsdag, hvor folk måske har planlagt noget i forvejen, siger han.

Danskerne elsker valgstedet

Selvom antallet af brevstemmer er opadgående, er der stadig en stor tradition for det fysiske fremmøde, når der er folketingsvalg i Danmark. Det fortæller professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

- Traditionen og ritualet om at gå ned og sætte sit kryds er noget, der ligger rigtig dybt i mange danskere. To tredjedele af dem, der bor sammen med en, der må stemme, går ned og stemmer sammen, og ofte gør man det til en familieudflugt, siger Kasper Møller Hansen.

Ifølge forskeren er traditionerne på valgdagen en af grundene til, at den danske valgdeltagelse ligger højt.

- Både i England og Sverige brevstemmer man rigtig meget, for de har en forestilling om, at det bare er noget, der skal overstås. I Danmark venter vi gerne til det sidste for at få alle oplysninger med, siger Kasper Møller Hansen.

Brevstemmer koster mere

Måske er der grund til at holde fast i, at vi er en nation, der godt kan lide at møde frem til stemmeboksene, når vi skal gøre vores indflydelse gældende. For ifølge Kasper Møller Hansen kan det være en særdeles bekostelig affære at tage imod brevstemmer.

- Bare det at sende frem og tilbage er dyrt i porto. For nogle byer viser beregninger, at det er fem gange så dyrt at brevstemme. En almindelig fremmøde-stemme koster måske en 20’er, og så skal vi helt op over 100 kroner for en brevstemme, siger Kasper Møller Hansen.

Niels Banhos Danneskiold-Samsøe var i dag på Frederiksberg Rådhus for at brevstemme til folketingsvalget:

Hvis man ikke selv - på grund af sygdom eller manglende førlighed - kan møde op på et valgsted, kan man søge om at stemme fra sit private hjem. I det tilfælde kan man få hentet sin stemme af medarbejdere fra kommunen – og det er dyrt, understreger Kasper Møller Hansen.

- Så er vi langt over 1.000 kroner for en stemme, hvis man skal have to kommunale folk og en bil ud. Så bliver det meget hurtigt - meget dyrt, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk