Trine fyrer med ulovligt affaldsbrænde: Hjælpeorganisationer advarer politikere om desperation blandt udsatte

Det er nødvendigt med flere penge til de mest udsatte borgere, lyder det fra en stribe hjælpeorganisationer.

Nederst i laden åbner Trine Jul en knirkende dør ind til et stort rum. Her ligger det, der skal redde hende og familien igennem vinteren.

- Det er affaldstræ, som vi henter gratis hos private, der for eksempel har fået lavet nyt tag, siger hun.

Men det er jo ulovligt at bruge affaldstræ i brændeovnen?

- Vi har ikke andet valg. Jeg kan ikke se, hvordan vi skal holde varmen uden. Vi har en lille pige på ni år med muskelsvind, og hun må ikke komme til at fryse, siger Trine Jul, der er førtidspensionist og bor til leje på en gård mellem Randers og Viborg.

Hendes mand er kontanthjælpsmodtager.

På grund af inflation og stigende energipriser er situationen ifølge Trine Jul nu så desperat, at familien må ty til decideret ulovligheder for at klare sig igennem vinteren.

Trine Jul prøver for alt i verden at undgå at sætte gang i varmepumpen for tiden. (Foto: © Jeppe Bruun Christensen - DR Nyheder)

- Hvis man sætter folk i sådan en situation, som vi sidder i, kan man jo ikke forvente, at vi gør alt efter bogen. For det kan vi ikke. Det har vi ikke mulighed for, siger hun.

Familien ser sig nødsaget til kun at bruge brændeovnen til at opvarme huset, fordi de føler sig overbeviste om, at tændes varmepumpen og el-radiatorerne først, så går det helt galt økonomisk.

Organisationer i appel til politikere

En række sociale hjælpeorganisationer bekræfter, at de stigende priser på særligt mad og energi skubber flere og flere danskere ud mod kanten, hvor der tages drastiske midler i brug for at få hverdagen til at hænge sammen.

Langt flere end normalt er afhængige af mad- og tøjuddelinger, og energiregninger kan ikke betales længere, lyder det blandt andet.

Hos Røde Kors meldes i øjeblikket om enormt pres på maduddelinger - flere steder bliver der udsolgt, før de nærmest er gået i gang.

- Folk på overførselsindkomst eller anden støtte vil få det vanskeligt og skal lave nogle voldsomme prioriteringer, siger Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl.

Selv om et bredt flertal i Folketinget så sent som for et par uger siden blandt andet forhøjede børnechecken og sænkede elafgiften, er der brug for endnu flere tiltag, mener han.

Politikernes citater er taget fra partilederdebatten 5. oktober 2022.

- Der skal meget, meget mere til. Det her kan ikke løses af julehjælp eller af humanitære organisationer. Vi kan putte et lille plaster på, men der er brug for, at politikerne tager ansvar for, hvor mange der skal drives ud over kanten i vores samfund, siger Anders Ladekarl.

Røde Kors har netop besluttet at lade årets julehjælp stige fra 800 til 900 kroner og forudser stor efterspørgsel frem mod højtiden.

I Kirkens Korshær mener chef Jeanette Bauer, at en målrettet økonomisk håndsrækning er altafgørende lige nu, og at den bør ’løbe hen over vinteren’.

- Det er et madbudget, folk står og mangler, så det er nok flere tusinde kroner, der skal til, siger hun.

Puster vi ikke bare til de stigende priser, hvis politikerne sprøjter flere penge ud i samfundet?

- Jeg er ikke økonom, så det kan jeg ikke udtale mig om. Men jeg kan udtale mig om, at nogle mennesker er i dyb nød og lever i armod. Der har vi en forbandet forpligtelse for at sige det ligeud, siger Jeanette Bauer.

Budgetter kraftigt beskåret

Hos hjælpeorganisationen Blå Kors melder de også om familier og enlige, der allerede nu er på vej ud over kanten og har meget få penge til rådighed.

Generalsekretær Christian Bjerre frygter, at det bliver meget værre, når der snart skal skrues mere op for varmen.

- Vi anerkender selvfølgelig, at Folketinget og regeringen har givet noget hjælp, men det er for lidt. Jeg tænker, at der skal et midlertidigt tillæg eller et større tilskud til, siger han.

Også Frelsens Hær melder sig i koret, der kræver politisk handling.

Informationschef Lars Lydholm møder i øjeblikket udsatte familier, der normalt har 3.000 kroner til basale fornødenheder, men som oplever, at det beløb nu er kraftigt beskåret.

Antallet af henvendelser til Frelsens Hær oversteg allerede i første kvartal i år antallet af henvendelser hele sidste år.

- Hvis regningen til energi er steget med 500-600 kroner, er der røget 20 procent af deres budget. Og hvis fødevarer er steget, bliver deres rådighedsbeløb endnu mindre. Så vi ryger helt ned på et minimum. Men nogle udsatte er på et minimum i forvejen, siger Lars Lydholm.

Trine inviterer politikere hjem

På gården mellem Randers og Viborg foreslår Trine Jul, at politikerne bruger noget af valgkampen frem mod valgdagen 1. november på at flytte ind hos hende og familien for at forstå deres økonomiske situation.

- De skal være velkomne til at komme se, hvordan jeg fungerer, hvordan min mand fungerer, hvordan vi ikke fungerer. Hvordan vi ikke sidder og har medlidenhed med os selv. Overhovedet, siger hun:

Brændeovnen i Trine Juls hjem bliver helt central dette efterår og denne vinter. (Foto: © Jeppe Bruun Christensen - DR Nyheder)

- Vi prøver på at få det til at fungere. Og så vil jeg gerne have, at politikerne fortæller mig, hvad det er, jeg gør forkert. Om de kan sige, hvad jeg skal gøre anderledes for at overleve, siger Trine Jul.

Det rammer jo os alle det her. Er det ikke fair nok, at I også må spare?

- Selvfølgelig. Vi skal da også nok spare. Men vi skal jo også kunne leve. Og det er jo ikke, fordi vi får mere. Når man snakker om inflation – jeg er ikke uddannet i økonomi – så skulle lønnen også stige. Det er det, jeg forbinder med inflation.

- Men vi får jo ikke flere penge. Det er kun varerne, der stiger, siger Trine Jul.