Trods chikane og nederlag på 89 stemmer: Jess prøver igen at komme i Folketinget

Det er ikke alle, der ser lige positivt på et folketingskandidatur. Især ikke, når man er DF’er.

(Foto: Peter Boier © Peter Boier/DR Nyheder)

45 minutter efter at Bornholmslinjen er sejlet ud fra Ystad med kurs mod Rønne, mødes vi i kaffebaren ’midt på færgen’, som han skriver i sms’en.

Jess Christian Persson er en høj, bred mand med store hænder, og han lukker mig kort derefter med op i den store færges allerhelligste gemakker – kommandobroen.

Den 43-årige bornholmer er netop på selvsamme sejltur blevet forfremmet til fungerende kaptajn, og mens han forklarer mig, hvordan skibet fungerer, er der ikke meget, der vidner om, at han netop nu kæmper for at vinde de 89 stemmer, der i 2015 betød, at han lige akkurat glippede en plads i Folketinget for Dansk Folkeparti.

Stemningen på broen er næsten andægtig. Besætningen sidder opmærksomme på deres pladser og følger skibets færd. Uanset hvilken retning man kigger, er der udsigt til det rolige hav, så langt øjet rækker.

Jess Christian Persson har sejlet hele livet. Han er fra en bornholmsk fiskerfamilie og har selv været fisker, sejlet langfart verden over – og arbejdede på Ystad-Rønne-ruten første gang i 1996 som matros. (Foto: Peter Boier © Peter Boier/DR Nyheder)

- Alle drømmer om at blive kaptajn og at stå med det overordnede ansvar for skibet, fortæller han stolt på syngende bornholmsk, hvor 'skib' udtales 'schiw'. Han har altid sejlet og har arbejdet i en lang række forskellige funktioner på færgen – og så ejer han selv en jolle og en fiskekutter.

Når man ikke i forvejen sidder i Folketinget, skal fuldtidsarbejdet selvfølgelig passes, mens man fører valgkamp. Og så er han i øvrigt også i Rønne Havns bestyrelse, eksaminator i speedbådskørekort og ejer af et stutteri med sin kone.

Der er nok at se til – oven i en valgkamp.

'Et klassisk DF-hjem'

Vi drøner fra færgen i Rønne til den lille by Vestermarie, hvor Jess Christian Persson bor med sin kone Linda. Her har de indrettet sig i en gammel landejendom i flere længer, hvor de bor og driver stutteri. Dyrlægen kommer forbi kort efter, da et føl har haft vejrtrækningsproblemer.

(Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein)
(Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein)

Bag boligen er en lade og tilhørende græsmarker, hvor travhestene spankulerer omkring. De er flotte, velholdte og mørkebrune, og den varme luft fra deres store næsebor kilder min hånd.

Parret taler syngende bornholmsk med hinanden, og Linda er også aktiv i Dansk Folkeparti lokalt på Bornholm, hvor hun er formand for byrådsgruppen. Hun drøner videre til et møde i handicaprådet.

Linda, Jess' kone, med to af parrets travheste. De har ikke kunnet få børn, men overvejer at adoptere. (Foto: Peter Boier © Peter Boier/DR Nyheder)

Deres hus er 'et klassisk DF-hjem', som Jess kalder det. Det er fyldt af en blanding af gamle søfartsmalerier og rejseminder fra blandt andet Cuba og Ghana.

89 stemmer fra Folketinget

Han har ikke altid været politisk aktiv, men meldte sig ind i Dansk Folkeparti kort efter årtusindskiftet efter at have stemt på dem et par gange. Og der er ingen tvivl om, hvad der var årsag til først hans stemme og så hans engagement.

- Det er især udlændingepolitikken. Og så kom interessen i velfærdspolitikken og ældrepolitikken senere, siger han.

- Der var meget fokus på indvandring i en periode, hvor der ellers blev sparet. Vi sparede på ældre – det kunne vi mærke i min familie. Vi brugte for mange penge på indvandrere, der ikke ville integrere sig.

Og så kunne han godt lide, at så stor en andel af medlemskabet sendes tilbage lokalt.

- I DF bliver de ikke brugt på underbukser og sokker til formanden, for eksempel, griner han.

Han stillede op for første gang til kommunalvalget i 2013 og igen til folketingsvalget i 2015, hvor han var 89 stemmer fra Venstres kandidat, der i stedet fik det andet af solskinsøens to mandater. Socialdemokratiet sidder tungt på det første.

- Det var lidt uvirkeligt. Vi var mange samlet på valgaftenen, og medierne var her også. Det var som en god fodboldkamp, hvor det bølgede frem og tilbage. Og det var først dagen efter, at det for alvor gik op for mig. Og der blev jeg da skuffet. Og ked af det. Det er en dag, jeg aldrig glemmer i hele mit liv, fortæller Jess Christian Persson mig.

Hårdere tone mod Dansk Folkeparti

Næste morgen skal Jess Christian Persson i en debat på P4 Bornholm, og derefter kører vi til Nexø, hvor han og to andre DF'ere skal dele bolsjer ud. Jess’ telefon ringer, og han holder ind til siden.

- Jeg må hellere lade være med at lave en KC, siger han grinende om en episode, hvor DF's transportordfører, Kim Christiansen, blev fanget med en telefon til øret under kørsel.

Morgenen efter mødes vi hos DR Bornholm, hvor Jess og medkandidaten med det imponerende cykelstyroverskæg, Knud Henrik Folkmann, skal medvirke i et timelangt program om Dansk Folkepartis politik. Det er tydeligt, at Jess modsat sin kompagnon har prøvet det før. (Foto: Peter Boier © Peter Boier/DR Nyheder)

Solen skinner, da vi når Nexø. Det er et tæt program, han fører, og senere skal han videre til debat hos TV 2.

- Jeg er den type politiker, jeg tror, mange sukker efter, siger han og henviser til sin baggrund med fiskeri og arbejde.

Og de primært ældre handlende denne tirsdag formiddag er høflige og imødekommende over for de tre DF’ere.

Men sådan er det ikke altid. Det kan være hårdt. Især som Dansk Folkeparti.

- Tonen er da værre, fordi det er Dansk Folkeparti, jeg stiller op som. Hvis politikere taler os ned, som Nyrups stuerene-citat, hvad skal almindelige mennesker så ikke tænke? spørger han.

Rygter om spritkørsel

Det kræver tid og kræfter, og man skal altid stå til ansvar, forklarer han. Og så er det blevet værre med sociale medier, selvom han tror, at Bornholm generelt har været forskånet for det værste.

- Men før sidste kommunalvalg var der da ting og sager, der var lidt ubehageligt.

10 dage før valget opstod der pludselig rygter om, at han var blevet taget for spritkørsel – fuldstændig ubegrundede, opfundne rygter, forsikrer han.

- Og vi modtog også breve og avisklip i postkassen, hvor folk skrev ting og sager. Det var da lidt ubehageligt. Vi kunne også høre biler holde ind foran vores hus om aftenen.

Foran Netto i Nexø tager folk glædeligt imod et bolsje - også selvom de ikke stemmer DF. (Foto: Peter Boier © Peter Boier/DR Nyheder)

En anden gang var han ude at hænge plakater op, da en mand kørte forbi og råbte efter ham.

- Fede nazisvin!

Og det har fået Jess Christian Persson til at overveje fremtiden.

- 'Er det det her værd?' tænker jeg da regelmæssigt. Man bliver påvirket. Jeg bruger en masse tid, økonomi og kræfter på det her. Er det det værd? Målingerne påvirker mig også. Efter den seneste TV 2 måling kunne jeg slet ikke overskue at tjekke nyheder i et helt døgn af frygt for, hvad de skrev, fortæller bornholmeren.

I den måling stod partiet lokalt til 12 procent mod 19,9 ved sidste folketingsvalg. Det afspejler landstendensen, og Jess Christian Persson tror da også, det er derfor, det ser så skidt ud.

- Vi har opnået gode resultater, så selvfølgelig bliver man da lidt irriteret over det, der sker på landsplan. Selvfølgelig.

Mens han skal passe fuldtidsjob oveni jagten på stemmer kort før valget, kan hans to modstandere fra Socialdemokratiet og Venstre føre valgkamp på fuldtid, da de sidder i Folketinget i forvejen og får løn derigennem.

- Havde jeg kunnet det, tror jeg da bestemt, det havde gavnet mine chancer.

- Men som det ser ud nu, bliver det næsten umuligt at få et mandat. Derfor har jeg da gjort mig nogle overvejelser om, hvad der skal ske, hvis jeg ikke kommer ind. Jeg overvejer at tage en pause fra politik.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk