Trods færre indbrud: Dyrere tyvekoster sender erstatninger i vejret

Erstatninger for indbrud er i gennemsnit steget med 11.000 kroner siden 2004.

Vi har fået flere dyre ting, og tingene er blevet lettere at stjæle. Derfor stiger forsikringsselskabernes udgifter til erstatninger. Arkivfoto. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Færre og færre oplever at komme hjem til et hus, hvor døren er brudt op, og flere dyre ejendele er væk.

Men når udheldet er ude, er tyvekosterne også langt mere værdifulde end tidligere.

Det fortæller underdirektør i forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension, Hans Freymann-Carlsen.

Siden 2004 er den gennemsnitlige erstatning for indbrud steget med cirka 11.000 kroner. Det er der en særlig grund til, lyder det fra underdirektøren.

- Vi er blevet et rigere samfund. Vi har simpelthen flere lækre og dyrere ting i vores hjem, end vi havde for 10 til 12 år siden. Det gælder ikke mindst elektronik som telefoner, ipads og computere. Der er mere at hente for tyveknægten, fortæller Hans Freymann-Carlsen.

Han forklarer, at det også er blevet lettere for gerningsmændene at indsamle tyvekoster under et indbrud.

- Det er nemmere for tyven, der sagtens kan have tre-fire ipads og telefoner i en sportstaske. Tingene er dyrere, og der er mere af det, og det er lettere at transportere.

Indbrud får priser til at stige

I Danmark bliver kun fem procent af alle anmeldte indbrud opklaret, og det er alt for lidt, mener Hans Freymann-Carlsen.

- Vi har selvfølgelig sagt mange gange, at det er et indsatsområde, der er vigtig for danskerne. Der er rigtig mange danske familier, der bliver udsat for indbrud, og det er ikke godt nok, at det er så få af indbruddene, der bliver opklaret.

Antallet af anmeldte indbrud steg kraftigt i slutningen af 00'erne, men siden 2010 er tallene faldende.

- Nu er vi ved at være tilbage på et ’normalt højt niveau’, siger Hans Freymann-Carlsen.

Sådan undgår du indbrud

  • Gør det svært for indbrudstyven at komme ind ved at sikre dit hus og sørge for at have ordentlige låse og sikre døre og vinduer.

  • Huset skal se beboet ud, og der må gerne være lidt lys.

  • Tal med naboen og hjælp med at holde øje med din nabos ting og omvendt.

  • Lad være med at lægge de værdifulde ting i vindueskarmen, på spisebordet eller skrivebordet, så det kan ses udefra. Så frister det ikke en mulig indbrudstyv.

  • Kilde: Forsikring og Pension.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk