Trusler mod Paludan fører til historisk stor politiindsats under valgkamp

Omkring 500 betjente skal varetage politikernes sikkerhed under valgkampen.

Stram Kurs' partileder mener slet ikke, at ressourceforbruget i forbindelse med hans sikkerhed kan diskuteres. (© (c) DR)

Stram Kurs' racismedømte partileder, Rasmus Paludans, indtræden i dansk politik får politiet til at afsætte det største antal betjente nogensinde til en valgkamp.

En række kilder bekræfter uafhængigt af hinanden over for DR Nyheder, at omkring 500 betjente skal sørge for, at politikerne kommer sikkert gennem valgkampen.

Langt de fleste af dem skal ifølge DR Nyheders oplysninger passe på netop Rasmus Paludan, der blandt andet har som mærkesag, at flere hundredetusinder af indvandrere skal hjemsendes. Han er desuden involveret i en retssag, hvor han er dømt for racisme i byretten, hvilket han har anket til landsretten.

Hos Rigspolitiet vil de ikke kommentere antallet af betjente til indsatsen. Ligeledes vil de heller ikke udtale sig om de øgede økomiske omkostninger af den forhøjede politiindsats.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg erkender dog, at de i denne gang har valgt at have en historisk stor politiindsats i forbindelse med en valgkamp.

- Det er et større setup, end vi har haft i forbindelse med andre folketingsvalg. Men det er vigtigt at understrege, at det er en kerneopgave for politiet at sikre, at valget foregår i god ro og orden, siger han.

Hvorfor er det nødvendigt med den her sikkerhed omkring politikerne?

- Vi har set i nogle måneder op til folketingsvalget, at der har været demonstrationer, som har krævet politiets tilstedeværelse. Det er jo noget af det, som vi er nødt til at tænke ind i den måde, vi forbereder os på, siger rigspolitichefen.

Rasmus Paludan fra Stram Kurs har holdt adskillige demonstrationer de seneste måneder, hvor der er udbrudt uroligheder.

Selv om politiet nu skal sætte massivt ind under valgkampen, så mener rigspolitichefen ikke, at det vil komme til at gå ud over andre danskere, som har brug for politiets hjælp de næste fire uger.

- Der kan da godt være en situation et bestemt sted, hvor der er et arrangement, hvor der kan være en forsinkelse. Men udgangspunktet er, at vi skal nok være til stede, så borgerne har os, når de har brug for os, siger Jens Henrik Højbjerg.

Hvor meget er 500 betjente?

  • Der er cirka 11.100 betjente i Danmark. Når 500 betjente er afsat til at varetage sikkerheden i valgkampen 2019, svarer det til, at knap hver tyvende politimand er involveret i valgkampen.

  • Ved tidligere valg til Folketinget har der ikke været afsat specifikke ressourcer fra politiets side. Politiet har dog deltaget. Det har de gjort ved enkelte arrangementer, og derudover er der flere politikere, der får personbeskyttelse i en valgkamp, fordi de er truede.

Trusler fra bander og islamister

Både Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har meldt ud, at der er en konkret trussel mod netop Rasmus Paludan.

Også landets justitsminister Søren Pape Poulsen (K) omtalte de konkrete trusler i sidste uge på et samråd.

- Politiet og PET vurderer løbende truslen mod ham og mod Stram Kurs' demonstrationer, og det vurderes i den forbindelse, at der aktuelt er en alvorlig trussel fra militante islamister, og at der aktuelt er en alvorlig trussel fra personer med relationer til danske bandemiljøer, sagde ministeren.

Se hvad justitsministeren sagde under samrådet i sidste uge herunder:

Justitsministeren ønsker i dag ikke at kommentere DR Nyheders oplysninger om det præcise antal af betjente under valgkampen.

Han mener, at det er ærgerligt, at der er behov for et så massivt politiopbud, men ryster på ingen måde på hånden over ressourceforbruget. For alle kandidater skal have mulighed for at føre valgkamp.

- Det er kun nødvendigt at bruge så meget politi, fordi der er nogle, som ikke accepterer demokratiets vilkår. Jeg synes, at det er dybt ulykkeligt, at der skal bruges så mange ressourcer, siger Søren Pape Poulsen (K), der slår fast, at det er politiet, som vurderer, hvor mange ressourcer der skal bruges.

Cirka 20 betjente stod for sikkerheden ved et valgarrangement på Sorø Akademi tidligere i dag, hvor Rasmus Paludan (SK) også var til stede. (© (c) DR)

Paludan: Mordere skal ikke bestemme

Rasmus Paludan var her til eftermiddag til et politisk debatarrangement på Sorø Akademi på Midtsjælland.

Arrangementet var mandsopdækket af cirka 20 betjente og Rasmus Paludans egne PET-livvagter, der står for hans personlige sikkerhed.

Desuden skulle skolens elever og medarbejdere igennem et sikkerhedstjek, inden de kunne komme ind på skolen. For eksempel brugte politiet håndscannere til at undersøge eleverne.

Partilederen fra Stram Kurs ser dog intet problem i, at politiet må rykke massivt ud, hver gang han skal deltage til et arrangement.

- Hvis man ikke kan beskytte politiske ledere i en valgkamp til Folketinget, så betyder det, at det er dem, som vil dræbe politiske ledere, der bestemmer, hvem der bliver valgt til Folketinget, siger Rasmus Paludan.

Når man afsætter så mange betjente til at varetage din sikkerhed, så betyder det også, at politiet ikke har de samme ressourcer til andre ting. Hvad gør du dig af overvejelser om den problemstilling?

- Jeg tænker, at hvis man ikke kan sikre lovlige og ordnede valg til Folketinget, og at det er mordere, som bestemmer, hvem der bliver valgt, så er der ikke så meget retsstat eller politi tilbage, siger Rasmus Paludan og fortsætter:

- Så er der ikke så mange ting, der er vigtige længere, for så lever vi ikke længere i et vestligt demokrati. Jeg kan slet ikke se, hvordan man kan tale om ressourcer i den anledning.

Ifølge skolens rektor, Kristian Jacobsen, så er det første gang, at de har haft politi til stede ved et politisk arrangement på skolen.

Det er en gymnasieklasse, som havde planlagt debatarrangementet, og skolens rektor har efterfølgende været i kontakt med PET.

- Jeg har fået en vurdering af trusselsbilledet og været i dialog med dem omkring, hvordan situationen er, og om det er sikkert at afvikle sådan et arrangement. Det har jeg fået at vide, at det er, siger Kristian Jacobsen.

Artiklen opdateret: Vi har uddybet, hvor meget 500 betjente er i en faktaboks. I en tidligere faktaboks sammenlignede vi med indsatsen ved grænsekontrollen, men tallene kunne misforstås, da betjente ved grænsekontrollen opgøres i årsværk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk