Du kan næsten ikke undgå at støde ind i en folketingskandidat på gader og stræder i de her dage.
De vil selvfølgelig gerne gøre opmærksom på sig selv og deler flittigt ud af små gaver, der skal få vælgerne i tale eller huske kandidater, når de kommer hjem igen.
Rundstykker, kondomer og de klassiske røde roser er bare et par eksempler. For der er nærmest ikke grænser for, hvad folketingskandidater deler ud til os alle sammen lige for tiden.
En af dem, der har rustet sig til valgkampen med håndgribelige valgreklamer, er Venstres Mads Fuglede. Han skal dele 5.000 æsker tyggegummi ud til potentielle vælgere.
- Det er en lille gimmick, jeg kan dele ud sammen med en brochure eksempelvis. På æsken er der en minivalgplakat og mit slogan, siger han.
Lidt godt til mundvandet er ret normalt. Der bliver også delt bolcher og vingummier ud til højre og venstre. Men det var ikke tilfældigt, at der kom tyggegummi i æsken.
- Det tager længere tid at spise en hel pakke tyggegummi, og så har vælgere æsken med mig på i længere tid. Først tænkte jeg, at det skulle være pastiller som en gajol, men de bliver spist for hurtigt, og så ville jeg ryge for hurtigt i skraldespanden, siger Mads Fuglede.
Og der er gode argumenter for at holde gang i det store gavegiveri, siger Kenneth Thue Nielsen, der er tidligere valgforsker og nu direktør i analysevirksomheden methods.dk.
- Skidtet virker. Vi kan se, at det at skaffe sig stemmer er en bred palette af initiativer og aktiviteter, der gør, at vi vælgere hopper på, siger han.
- Selvom politikerne ikke ved helt præcist, hvilke af de her vælgernære aktiviteter, der virker bedst, så gør de klogt i at benytte sig af så mange som muligt af dem, siger Kenneth Thue Nielsen.
Mange stemmer nyt
Der er sket en voldsom forandring i, hvornår vi vælgere beslutter os for, hvad vi vil stemme.
I 70'erne var tre ud af fire fast besluttede på, hvad de ville stemme, allerede inden valgkampen var gået i gang. Ved seneste folketingsvalg i 2019 så det noget anderledes ud. Her besluttede seks ud af ti vælgere sig først i løbet af valgkampen.
Det er dog vanskeligt at sige, om et æble eller et lakridsbolche vejer tungere i forhold til, hvor vi sætter vores kryds, siger Kenneth Thue Nielsen.
- Forskellige små tiltag som at uddele tyggegummi, stemme dørklokker eller ophænge valgplakater kan gøre udslaget for, om vælgerne sætter krydset ved liste A eller liste B, siger Kenneth Thue Nielsen.
Specielt under denne valgkamp, er der stemmer at hente på aktiviteterne. For der er udsigt til en ny Danmarksrekord i, hvor mange danskere der skifter parti. Seneste rekord var jordskredsvalget i 1973, hvor 44 procent stemte på et andet parti end forrige valg.
Denne gang ser det ud til, at 46 procent stemmer noget andet, end de gjorde sidste gang. Det giver politikerne en stor bane at spille på.
Stemmesluger?
Folketingets mange kandidater gør sig umage for at få vores opmærksomhed. Derfor forsøger de også at få budskaberne igennem med deres gaver.
Stine Isaksen fra Alternativet har eksempelvis selv hæklet på den gode side af 3.000 blomster af garnrester. Det skal være med til at vise, at bæredygtighed står højt på hendes dagsorden.
Hun ved, det er en kamp at være på valg, og derfor er hun nødt til at bruge forskellige aktiviteter for at få en snak med vælgerne. Selvom hun er bevidst om, at det nok ville være mest miljøvenligt helt at droppe blomsternes blikfang.
Men ændrer det overhovedet vores holdning at tygge sig igennem en pakke Mads Fuglede-tyggegummi eller brænde sig på en kop skoldhed Alternativet-kaffe?
Ikke rigtigt for Marianne Krebs fra Faaborg.
- Overhovedet ikke. Som I slet ikke. Jeg synes, det er fint, de står på gaden, og jeg vil gerne snakke med dem. Men de behøver ikke fange mig med en rose eller andre ting, siger hun.
Karin Jensen fra Sevel ved Holstebro er heller ikke meget for de små gaver.
- Det kan være, det kan lokke mig i en fælde, hvis jeg ikke ser, at de er der. Jeg er ikke interesseret i dem. Men hvis de får mig i snak, kan det måske flytte noget, siger hun.
Roser, kuglepenne og slikposer er heller ikke noget, der gør en forskel for Morten Foldberg fra Holstebro i forhold til, hvor han sætter sit kryds. Men han husker alligevel kandidaterne.
- Jeg tænker, at det kan skabe en god stemning omkring partiet. Det giver en form for good-will på den front. Det gør, at de måske kan blive et venligt ansigt på en eller anden måde, siger han.