Udlandets dom over dansk valg: Stram indvandringspolitik er omdrejningspunktet

"Dansk Folkepartis flygtningepolitik er blevet normaliseret. Den er ikke blevet mildere, men mere accepteret."

En ny, hård linje mod indvandrere og flygtninge er skyld i, at Mette Frederiksen nu står til at vinde valget, lyder analysen i udenlandske medier. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Politikernes fokus på at diskutere flygtninge og indvandrere ser ud til at have gjort indtryk i udlandet, der har holdt et vågent øje med Danmark i dagene op til Folketingsvalget.

Således har Socialdemokraternes skift mod en strammere udlændingepolitik og indtoget af partier til højre for Dansk Folkeparti trukket overskrifter i både tyske, spanske, britiske og amerikanske medier.

Særlig stor interesse har den danske udlændingedebat tilsyneladende vakt hos de nordiske lande, der har formidlet flere analyser om emnet og i nogle tilfælde spejler sig i Danmark.

Svenskerne kan kigge mod Danmark for at se, hvor deres egen integrationspolitik er på vej hen, lyder analysen fra Johan Wessman.

'Integrationspolitikken i Danmark er et politisk termometer for Sverige' lød overskriften på den svenske tv-kanal SVT i morges, hvor journalist og direktør i tænketanken Øresundsinstituttet, Johan Wessman, konstaterede, at Danmarks stramme udlændingepolitik i de senere år har smittet af på Sveriges.

- Det, man ikke kunne gøre i Sverige, kunne man nu godt.

- Vi så med flygtningestrømmen i 2015, at Sverige pludselig skærpede sin politik på området, forklarer direktøren, der mener, at Danmark er "nogle år foran Sverige", når det kommer til indvandringspolitik - derfor kan svenskerne få et praj om, hvor de selv er på vej hen ved at kigge mod Danmark, lyder analysen.

Ydre højre trækker opmærksomhed

I samme udsendelse forklarer direktøren, hvordan Danmarks tilgang til indvandring fortsat bliver hårdere.

Udlandet har man bemærket, at Dansk folkeparti er blevet overhalet højre om af "mere ekstreme" partier. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Dansk Folkepartis flygtningepolitik er blevet normaliseret. Den er ikke blevet mildere, men mere accepteret, siger han og påpeger, at skærpelsen på udlændingeområdet har åbnet op for de "mere ekstreme", Nye Borgerlige og Stram Kurs.

To partier, der i øvrigt har fået stor opmærksomhed i flere lande.

- Med fremtoget af det ekstreme ydre højrefløjsparti Stram Kurs er anti-indvandrings-retorikken skarpere end nogensinde før, lyder det blandt andet i tyske Deutsche Welle, der beskriver, hvordan partiets politiske leder, Rasmus Paludan, er dømt for racisme og har afholdt demonstrationer med koranafbrændinger og anti-muslimske slogans.

Det samme gør Politico, der, ligesom flere danske medier, beretter om et opbrud på den danske højrefløj.

- Dansk Folkeparti er blevet ramt af opstanden af to partier, Nye Borgerlige og Stram Kurs, der går ind for endnu strammere immigrationspolitik, skriver mediet.

Mette Frederiksen vinder på stram indvandringspolitik

Integrationspolitikken er også skyld i, at Socialdemokratiet nu står til at vinde valget - det er konklusionen i flere udenlandske medier.

I udlandet er opfattelsen i nogle medier, at Socialdemokratiet har "taget et skarpt ryk mod Dansk Folkepartis indvandringspolitik" ved at støtte den omdiskuterede lov om at tage smykker og andre værdier fra flygtninge, der kommer til Danmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Danmarks socialdemokrater står i førsteposition til at overtage magten ved onsdagens valg efter at have tilegnet sig en meget hårdere position i en af valgkampens nøgleområder: immigration, skriver Politico og konkluderer, at Socialdemokraterne "har taget et skarpt ryk mod Dansk Folkepartis indvandringspolitik".

- Socialdemokratiet støttede et regeringsforslag om at konfiskere smykker fra flygtninge for at mindske omkostningerne for deres ophold i Danmark. Det støttede også et forslag om at stoppe flygtninge fra at ankomme til landet under FN's kvotesystem.

Også norske NRK vurderer, at "et greb om invandringspolitikken" kan være en forklaring på, at Socialdemokratiet ser ud til at have kapret mange vælgere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter