Uenighed mellem De Radikale og røde partier prægede forhandlinger om økonomi

Enhedslisten og SF vil hæve skatter, mens De Radikale vil tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft.

Mette Frederiksen og Nicolai Wammen fra Socialdemokratiet ankommer til dagens regeringsforhandlinger om økonomi på Christiansborg. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Uenighederne mellem to af de partier, der peger på Mette Frederiksen som statsminister, tegnede dagens regeringsforhandlinger, hvor der var fokus på økonomi.

Enhedslisten og De Radikale har nemlig vidt forskellige holdninger til, hvordan økonomien skal hænge sammen, og det stod klart efter dagens forhandling.

For eksempel ønsker Pernille Skipper og Enhedslisten, at finansiere et øget forbrug ved at lade "toppen af samfundet" betale mere ved blandt andet at sætte skattenaktier op.

- Vi er ikke færdige, og der er noget vej endnu. Men vi har sagt, at vi skal finde penge til velfærd og grøn omstilling. Det skal være en retfærdig finansiering. Den skal findes i toppen af samfundet, siger Pernille Skipper.

R: Vi har brug for mere udenlandsk arbejdskraft

Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen ankommer til møde om regeringsforhandlingerne med Socialdemokratiet på Christiansborg. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

De Radikale afviste dog tanken om at øge skatterne.

- Man kan ikke løse udfordringerne i den offentlige sektor blindt med skattestigninger. For der mangler folk, som kan ansættes som pædagoger og andet.

Her var det i stedet ønsker om reformer og lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft, der prægede forhandlingerne med Mette Frederiksen.

Mere specifikt handler det blandt andet om at sænke grænsen for, hvor meget personer, der kommer til Danmark fra et ikke-EU land, skal tjene for at kunne få opholdstilladelse i Danmark; nemlig den såkaldte beløbsgrænse.

I dag ligger den på omkring 427.000 kroner årligt, men De Radikale så den gerne nedbragt til 325.000 kroner.

- Man er nødt til at finde ud af, om vi er enige i, at den største udfordring for dansk økonomi er, at der mangler personer på arbejdsmarkedet, siger Morten Østergaard.

SF: Dem, der har fået skattelettelser skal bidrage mere

De Radikales forslag om at øge arbejdsudbuddet ved at gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU fik til gengæld ikke nogen større opbakning hos de resterende partier.

Hverken Enhedslisten, Socialdemokratiet eller SF vil nemlig være med til det.

- Hvis De Radikale tror, at det eneste, man kan gøre, er at hente folk til Danmark for at arbejde for en meget lav løn, så kommer vi ikke langt. Men lad os se, om vi ikke kan finde en løsning, lød det i dag fra Pia Olsen Dyhr.

Hun er i højere grad på linje med Enhedslisten og ønsker, at de bredeste skuldre skal bidrage mere. Eksempelvis ved at sætte skatten op for folk, der arver.

- Vi har oplevet fire år, hvor de rigeste har fået skattelettelser år efter år. Det skal være de største skuldre, der skal bære det største læs. Og derfor skal dem, der har fået skattelettelser også bidrage mere, forklarede partiformand Pia Olsen Dyhr.

Optimistisk Mette Frederiksen

Det er dog særligt Enhedslisten og De Radikale, der er på kant med hinanden i forhold til den økonomiske politik.

De Radikale har under valgkampen krævet at få indflydelse på alle områder - også den økonomiske. Omvendt har Enhedslisten gjort det klart for Mette Frederiksen, at bøjer hun sig for De Radikales krav til den økonomiske politik, så trækker de støtten.

På trods af, at de tre støttepartiers ønsker til den økonomiske politik stritter lidt i forskellige retninger, var Mette Frederiksen efterfølgende optimistisk i forhold til at nå til enighed.

- Første runde har været god og dialogen har været i god ånd. Også en meget politisk ånd, lød det fra Danmarks måske kommende statsminister.

Mette Frederiksen forklarede desuden at de sidste par dages indledende forhandlinger havde vist, at det nye flertal i Folketinget kan bruges, "hvis vi vil".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk