Unge grønlændere til danske politikere: Husk os

Isbjørne i baghaven og isbjerge, der forsvinder, er blevet hverdag for mange grønlændere.

18-årige Iluuna Sørensen er taget ind på Christiansborg for at minde danske klimaordførere om, hvordan det står til i Grønland. (Foto: Laura Aller Jónasdóttir DR Nyheder)

Politikerne har hørt det før. Unge, der vil have dem til at handle på klimaforandringerne. Der er store demonstrationer og borgerforslag, hvor over 50.000 mennesker ville have politikerne til at indføre en ambitiøs klimalov.

Men denne gang er det grønlandske unge, der beder klimaordførerne om hjælp. For de oplever, at isen smelter, årstiderne er hårdt brudt op, og isbjørnene kommer tættere på byerne.

De vil have politikerne til at huske på Grønlands klima i valgkampen – og de vil spørge dem, hvad de har tænkt sig at gøre, før Grønland smelter.

- Vi håber, at I vil lytte på os og tænke på, at selvom hele verden er udsat for klimaforandringerne, er vi virkelig udsatte i Grønland på grund af klimaforandringerne og den barske natur. Derfor vil vi høre, hvad I har planer om at gøre? spørger 18-årige Iluuna Sørensen, da hun møder klimaordførere fra fire af Folketingets partier på Christiansborg.

Iluuna Sørensen beder danske klimaordførere om at huske Grønland. Fra venstre er det Carsten Bach (LA), Jens Joel (S), Mikkel Dencker (DF) og Ida Auken (RV). (Foto: Lasse Winther)

Iluuna Sørensen og 10 andre grønlandske elever fra gymnasiet i Nuuk er i Danmark for at arbejde med bæredygtighed med en dansk gymnasieklasse. Flere af dem skal stemme for første gang til folketingsvalget den 5. juni 2019, hvor de er med til at bestemme, hvilke to grønlandske politikere der skal være medlem af Folketinget.

Medlemmerne skal også være med til at pege på en statsminister, og et af partierne - Inuit Ataqatigiit – har sagt, at hvis de sidder med det afgørende mandat, så vil de have en arktisk minister for at få politisk fokus på klimaforandringerne.

Snescootere og isbjørne gør indtryk

Eleverne sidder i grupper rundt om bordene i Samtaleværelset i magtens centrum - langt hjemmefra - og fortæller, hvordan de har oplevet, at klimaforandringer har påvirket deres hverdag.

- Hvordan har I oplevet klimaforandringerne på jeres krop? spørger Radikale Venstres klimaordfører, Ida Auken.

- Jeg kan huske, at jeg tit blev hentet på snescooter, da jeg gik i børnehave. Det er svært at forestille sig at blive hentet på snescooter på vejene i Nuuk i dag, svarer Sarah Thomsen på 18 år.

De grønlandske gymnasieelever sidder i mindre grupper og fortæller klimaordførerne om de klimaforandringer, de har oplevet i Grønland og hører politikernes reaktioner. Her er det Ida Auken (RV). (Foto: Lasse Winther)

- Og jeg har også bemærket, i Kolonihavnen i Nuuk var der for fire-fem år siden mange isbjerge ved stranden - de sidste to år har jeg slet ikke bemærket nogen, siger hun.

- Det gør et kæmpe indtryk at høre, hvordan det virkelig rammer, og at I kan se forandringerne, bare når I tænker tilbage på jeres barndom, siger Ida Auken (RV).

Bor du i Grønland, og har du oplevet klimaforandringerne? Så send os en video, hvor du fortæller om dem, til p3nyheder@dr.dk. Så samler vi nogle af jeres oplevelser her på dr.dk.

Isbjørne bliver skudt

Aviaq Larsen er 18 år og har selv set en isbjørn ude ved lufthavnen i Sisimiut, hvor hun er fra.

- Politiet prøvede at skræmme den væk ved at skyde op i luften - det prøver man altid på først - men det hjalp ikke, så den endte med at blive skudt. Det er virkelig ærgerligt, at det er nødvendigt, men det kan også blive farligt for børnene at lege udenfor, hvis der kommer flere.

Ved et andet bord fortæller Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, om, da han selv besøgte Grønland i september:

- Jeg var overrasket over, hvor godt vejr det var. Den ene dag var det nærmest lunt, og solen skinnede.

- På den tid burde det egentlig begynde at blive ret koldt, bemærker Jaakusaaq Sørensen, der er 17 år og kommer fra Tasiiliaq på østkysten i Grønland.

Politikere: Internationale aftaler er løsningen

Iluuna og hendes klassekammerater vil mere end at gøre indtryk på politikerne. De beder ordførerne give et bud på, hvordan de gennem politisk handling kan forhindre indlandsisen i, på sigt, at smelte helt væk.

Liberal Alliances klimaordfører, Carsten Bach, peger på vedvarende energiløsninger:

- Det fantastiske ved Grønland er jo, at det grønlandske samfund er meget bæredygtigt i virkeligheden og kører i overvejende grad på vedvarende energi i form af vandkraft.

Den grønlandske regering har lagt en klimaplan, som blandt andet indebærer, at den offentlige energiforsyning skal være 100 procent ren i år 2030, men Grønland har ikke forpligtet sig til at nedbringe landets udledning af drivhusgasser.

Men vedvarende energi i Grønland kan ikke alene forhindre indlandsisen i at smelte, siger Carsten Bach (LA). De andre ordførerere bemærker, at der er brug for større samarbejder.

- Vi skal stoppe den temperaturstigning, vi har gang i. Og noget af dét er vi jo nødt til at erkende, at vi bliver nødt til at lave internationale aftaler om, siger klimaordfører for Socialdemokratiet Jens Joel og fortsætter:

- Det bedste, vi kan gøre for jer, er, at vi tør binde os på det og sige, at det er lige så vigtigt at have styr på klimaet som at have styr på økonomi.

Selvom man er lille, kan man godt være stor

Her kan Danmark godt gå foran, mener Mikkel Dencker (DF):

- Vi skal løfte vores del, og vi kan også gå foran som det gode eksempel, så de store lande kan se, man kan have et velfungerende samfund med gode levestandarder og samtidig reducere sin CO2-udledning betragteligt. Men Rigsfællesskabet udgør kun en forsvindende lille del af den globale udledning af CO2.

Alligevel kan Danmark - og Grønland - godt gøre en forskel, holder Ida Auken (RV) fast i.

- Selvom man er lille, så kan man godt være stor – det ved I om nogen, I er en lille befolkning med et kæmpe land med meget betydning for verdenshandlen og klimaet. Det samme gælder for Danmark, men vi er store, når det kommer til klima- og energipolitiken, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk