Vælgere strømmer tidligt til valgstederne: Det her afgjorde vores valg

Tea, Mads og Ulrik var blandt de mange, som tidligt satte krydset.

Da valgstederne blot havde været åbne i to timer, havde næsten hver femte vælger været nede og sætte sit kryds. Og klokken 12 havde knap 37 procent afgivet deres stemme.

Det viser Ritzaus stikprøver fra kommuner og valgsteder.

Selvom tallene både indeholdt brevstemmer og de, der havde sat sit kryds siden klokken 8, tyder meget foreløbigt på en høj valgdeltagelse, vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Rigtig mange har været oppe at stemme tidligt, selv om det er en fridag for mange, så man kunne tro, at nogle valgte at sove længe, siger Kasper Møller Hansen, professor på Københavns Universitet, til Ritzau.

Det var da også morgenfriske vælgere, som DR mødte foran Nyboder Skole i København, kort efter valgstedet var åbnet.

Vi spurgte tre vælgere, hvad der havde afgjort deres valg.

Tea Constantineanu, gymnasieelev

Førstegangsvælgeren Tea Constantineanu synes, det var "fedt" at få lov til at stemme, selvom hun har været på hårdt arbejde med at sætte sig ind i emnerne og finde ud af, hvem hun er mest enig med.

Ved det nylige europaparlamentsvalg stemte hun på Magrethe Auken fra SF, fordi hun gerne ville have "én, der havde været i gamet i lang tid", men i dag faldt valget på Alternativet.

- Jeg er meget humanistisk, og jeg synes, at hvis vi ikke skal hjælpe mennesker, hvem skal vi så hjælpe? Også miljøet selvfølgelig. Jeg synes, at det vigtigste, man kan stemme på lige nu, det er klimaet, siger hun.

Mads Hedegaard, jurist

Juristen Mads Hedegaard gav sin stemme til Det Radikale Venstre.

- Udlændingedebatten har selvfølgelig fyldt meget, og der er Det Radikale Venstres holdninger mest i overensstemmelse med mine. Jeg synes, at de er en god modvægt mod den højredrejning, der i øvrigt sker i samfundet, forklarer han.

Han har stemt på partiet ved de seneste tre-fire valg, men sådan har det ikke altid været, fortæller han.

- Måske i takt med at jeg har fået børn, så drejer mine politiske overbevisninger mere og mere mod venstre, siger han.

Ulrik Ross, bankmand

Partiet Venstre fik bankmanden Ulrik Ross' stemme, og det var især hensynet til den økonomiske udvikling, der afgjorde hans valg. Han synes nemlig, at der skal være "balance i økonomien".

- Det har været et stort valgtema for mig. Jeg synes, at det er fint, at vi bruger penge på uddannelse, klima, pensionsordninger og velfærd generelt, men uden at vi har en sund og driftig økonomi, så nytter det ikke noget, siger han.

Han har typisk stemt borgerligt, men det er første gang, at han har stemt på Venstre.

Valgstederne er åbne til kl. 20. Er du stadig i tvivl, kan du tage DR's kandidattest.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk