Valgforsker om flere brevstemmer: 'Kan på sigt betyde, at valgdeltagelsen vil falde'

Flere kommuner meldte om rekordhøjt antal brevstemmer ved EP-valget.

Antallet af brevstemmer er steget ved de sidste valg, og også ved dette folketingsvalg venter valgforsker Kasper Møller Hansen, at brevstemmerne vil fylde meget. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Når valgsteder over hele landet åbner dørene for vælgerne klokken 8, vil en lang række vælgere ikke møde op.

De har nemlig allerede brevstemt - en mulighed, der var frist for i lørdags. Ved de sidste mange valg er andelen af brevstemmer blot steget og steget.

Det er dog ikke nødvendigvis noget at glæde sig over, vurderer valgforsker og professor ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

For dét at flokkes til valgstedernevalgdagen kan være en af årsagerne til, at Danmark generelt har en flot stemmeprocent.

- Udfordringen er, at de ritualer og vaner, vi har for at stemme – f.eks. sammen med hustruen eller hvor børnene kommer med – bliver forskubbet. Det gør, at den der sociale forpligtelse til at stemme bliver svækket. Det kan så på længere sigt betyde, at valgdeltagelsen vil falde, forklarer han.

- Hvis man gerne vil have folk til at stemme, så er det ikke bare et spørgsmål om at gøre det nemt, men om at vedligeholde de ritualer, der er ved at stemme, siger han.

Dyrere stemmer

En anden udfordring ved de stigende antal brevstemmer er desuden, at det rammer kommunerne på økonomien.

For der er forskel på prisen på en brevstemme og en normal stemme, afgivet på dagen.

- Det er væsentligt dyrere for kommunen at håndtere de her brevstemmer, som skal sendes tilbage til hjemkommunen – f.eks. hvis man stemmer et andet sted. Så det er meget dyrere, faktisk næsten fem gange så dyrt, at have givet en brevstemme som at gå ned og stemme, forklarer Kasper Møller Hansen.

Rekord i flere kommuner

Ved europaparlamentsvalget for godt halvanden uge siden valgte rigtig mange danskere at brevstemme.

Der foreligger endnu ikke en endelig opgørelse over antallet, men i landets fire største kommuner København, Aarhus, Odense og Aalborg blev der sat rekord, og samme melding kom fra flere andre kommuner.

Og vi skal også forvente at se mange brevstemmer ved dette folketingsvalg, vurderer Kasper Møller Hansen.

- Det er jo første gang, vi har et folketingsvalg på en fridag for mange, hvilket betyder, at der sikkert er mange, som har brevstemt på forhånd. Samtidig har vi jo set, at der har været en stigning i antallet af brevstemmer, så vi kommer til at se mange, siger han.

Fristen for at brevstemme var lørdag den 1. juni.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk