Valgforsker om resultat: 'Det rødeste Folketing, vi har set i næsten 50 år'

De røde partiers samlede valgresultat er kun overgået i 1971.

Mette Frederiksen, Pia Olsen Dyhr, Pernille Skipper og Morten Østergaard havde god grund til at juble, da valgresultatet stod klart. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De danske vælgere har stemt, og resultatet er ikke til at tage fejl af: Den røde blok har fået et historisk godt folketingsvalg.

Samlet set har Socialdemokratiet sammen med Radikale Venstre og de øvrige partier på venstrefløjen - SF, Enhedslisten og Alternativet - fået 96 mandater.

For at finde et valgresultat, der set med røde briller er bedre, skal man helt tilbage til 1971, hvor Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF tilsammen opnåede114 mandater.

- Det bliver det rødeste Folketing, vi har set i næsten 50 år. Det er bestemt opsigtsvækkende, for det er ikke mange år siden, at vi havde det mest blå Folketing nogensinde. Så vi har altså set, at Socialdemokratiet har formået at flytte sig og tiltrække nye vælgere, siger valgforsker og professor ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, til DR Nyheder.

Socialdemokratiet fik 48 mandater efter gårsdagens folketingsvalg. I 2015 og 2011 opnåede partiet henholdsvis 47 og 44 mandater.

Det er dog især Radikale Venstre og SF, der har været med til at sende den røde fløj i førertrøjen. Radikale Venstre er gået frem med otte mandater og har nu 16 pladser i Folketinget. SF er gået frem med syv mandater til i alt 14.

Værdidebatten har givet rød medvind

Ifølge professor Kasper Møller Hansen skyldes de røde partiers sejr ved folketingsvalget først og fremmest, at værdidebatten - frem for økonomien - har været i fokus.

- Den fordelingspolitiske diskussion, som ellers dominerende i dansk politik i mange år, er blevet skubbet i baggrunden. Diskussionen om skat og ulighed har ikke fyldt særligt meget i valgkampen. Det har i stedet været et valg, hvor værdipolitik som klima, integration og indvandrerpolitik har fyldt mest. Det er her, kampene har stået, siger Kasper Møller Hansen.

Vundet DF-vælgere

Han peger samtidig på, at Socialdemokratiet har vundet vælgere fra Dansk Folkeparti ved at flytte sig på udlændingepolitikken.

- De har også tabt nogle vælgere, som synes, at partiet er gået for langt, men de er så gået over til SF eller Radikale, forklarer valgforskeren.

Kasper Møller Hansen mener også, at fremgangen i samfundsøkonomien har fået mange vælgere til at fokusere mindre på de økonomiske aspekter.

- Det er tit sådan, at når det går godt, så er der ingen grund til at bekymre sig så meget om økonomi, betalingsbalance og arbejdsløshed. Jo rigere et samfund bliver, jo mere værdipolitik kommer der ofte på banen, siger Kasper Møller Hansen.