Valgkampen dag 21: Stemmeslugere, 'klimatosser' og et nej tak til Europa-Parlamentet

Gårsdagens valg til Europa-Parlamentet har fyldt mandagen med ni dage tilbage til folketingsvalget.

Karsten Hønge (SF) forstår godt, at vælgere kan være utilfredse med hans beslutning om at takke nej til en plads i Europa-Parlamentet.

- Det er bedst, jeg bliver i Folketinget.

SF’s Karsten Hønge takker nej til at rejse de knap 1.000 kilometer ned til Bruxelles for at indtage en plads i Europa-Parlamentet.

I stedet vil han blive hjemme i SF’s gruppe i Danmark, da der er udsigt til et splittet Folketing, lød det her til aften, da det stod klart, at han med 19.687 personlige stemmer fik SF’s andet mandat.

Det bliver i stedet den 21-årige Kira Marie Peter-Hansen, der har fået tredjeflest personlige stemmer blandt SF'erne, der skal indtage pladsen ved siden af partiets stemmesluger, Margrete Auken, i Europa-Parlamentet.

Hun håber, ”at de gamle nisser” er søde ved hende.

'Klimatosser' fylder på sociale medier

Hos Dansk Folkeparti er der ikke så mange diskussioner om, hvem der skal i Europa-Parlamentet. Partiet er gået fra fire mandater til kun et enkelt, og det går til spidskandidaten Peter Kofod.

Det var blandt andet klimadagsorden, der udfordrede DF til europaparlamentsvalget, lyder det fra partiets miljøordfører, Pia Adelsteen. Ifølge hende har Dansk Folkeparti været for dårlige til at have fokus på klima.

- Vi har simpelthen sovet i timen, siger hun.

Og klima er en væsentlig årsag til partiets store EU-nedtur, lød det også i går aftes fra partikollegaen Pia Kjærsgaard, hvor der blev langet hårdt ud efter ’klimatosserne’.

Et ordvalg, der siden er blevet et voksende fænomen på sociale medier, hvor hashtagget #klimatosse og #klimatosser er taget i brug af både politikere, organisationer og privatpersoner.

Stemmeslugerne fra Venstre

Hos Venstre er der til gengæld stor glæde. Hele fire mandater i Europa-Parlamentet er det blevet til.

Den største stemmesluger er Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, som fik hele 207.558 personlige stemmer.

Den erfarne Søren Gade fulgte skarpt efter med 201.626 personlige stemmer.

Men danskerne har også sat deres stemme ved de røde partier.

SF’s 74-årige spidskandidat, Margrete Auken, indtog en trejdeplads med 199.522 personlige stemmer, mens Socialdemokratiets spidskandidat, Jeppe Kofod, kunne bryste sig med 188.757 stemmer.

Socialdemokratiet endte med tre mandater til Europa-Parlamentet, men som partiformand Mette Frederiksen understregede under valgaftenen, så bliver folketingsvalget nu endnu mere spændende.

Og derfor var partiet i dag i fuld gang i Aarhus med at dele flyers ud til danskerne, som om kun ni dage endnu en gang skal til stemmeurnerne.

Det sker i morgen

  • Enhedslisten holder pressemøde klokken 14.30 om velfærd.

  • Lars Løkke Rasmussen (V) deltager i EU-topmøde om topposter.

  • Liberal Alliance kommer med et erhvervsudspil på et pressemøde.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter