Valgplakater og bannere er flere steder brændt af: 'Hærværk krænker demokratiet'

Flere politikere oplever hærværk på valgplakater og bannere.

- Det er til skade for demokratiet, at vi ikke kan køre vores valgkampagne, siger en af politikerne. (Foto: (privatfoto))

Blot få timer efter at valgkampens plakater var blevet sat op på gader og stræder, oplevede flere folketingskandidater hærværk på valgplakater og valgbannere.

Ukendte gerningsmænd havde skåret de politiske plakater ned og i visse tilfælde brændt billederne.

1

Michael Nedersøe, Dansk Folkeparti, Østjyllands Storkreds

Der er ikke meget banner tilbage, som ellers fyldte to gange tre meter, efter ukendte gerningsmænd havde antændt banneret på en vej i Horsens. Nu har politikeren sat et nyt banner op samme sted. (© PRIVATFOTO)

12 timer. Så længe nåede folketingskandidat Michael Nedersøes valgbanner at hænge, før nogle gerningsmænd valgte at rive det ned igen og brænde det af på en befærdet vej i Horsens.

- Da jeg kom hjem fra plakatopsætningen klokken 00.40 om natten, så jeg, at en af de store bannere, jeg havde sat op på tre gange to meter, var taget ned. Jeg kiggede lidt længere ned ad vejen, og så var den blevet rykket ned og brændt af. Derudover har jeg fået nogle plakater klippet ned et andet sted i Horsens.

Tror du, at det kommer til at ske igen?

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det kommer til at ske igen. Nu har jeg været i valgkamp før, og det sker løbende, at der bliver tegnet på ting. Men at der bliver brændt et banner af på åben vej, er det værste, jeg har oplevet.

Et banner koster omkring 500 kroner og en valgplakat koster omkring 20 kroner, oplyser Michael Nedersøe.

- Nu tager jeg ud og sætter et nyt banner op på samme hæk, og hvis den også bliver taget ned og brændt af, så sætter jeg en ny en op igen. Jeg vil ikke lade mig kue af dem, der prøver at ødelægge min valgkampagne og brænde vores valgmateriale af.

Er det ikke en risiko ved at stille op til Folketinget?

- Selvfølgelig er det en risiko. Vi har vænnet os til det, men jeg synes, at det er et demokratisk problem, og det er til skade for demokratiet, at vi ikke kan køre vores valgkampagne.

2

Henrik Vinther, Radikale Venstre, Østjyllands Storkreds

Flere af Henrik Vinthers valgplakater var blevet vaniseret, efter ukendte gerningsmænd satte ild til dem i det nordlige Aarhus. (© (c) privatfoto)

I den nordlige del af Aarhus blev flere af Henrik Vinthers valgplakater natten til søndag påsat ild.

To af plakaterne hang og brændte i lygtepælene. Andre var blevet smidt ind i en busk, hvor de lå og brændte.

- Det er en dyb irritation. Det er gode venner og partifæller, der har brugt tid på at sætte dem op, og plakaterne skulle give mig synlighed for dem, der bor i området.

- Jeg ved ikke, hvorfor det er sket. Er det bare drengestreger, hvad jeg håber, eller har det andre motiver bag sig, som er rettet mod mig? Jeg er forholdsvis hårdhudet, men når det er billeder af en selv, der bliver sat ild til, så er det vanskeligt ikke at tage det personligt. Men jeg er ikke bange.

Han kan nu også konstatere, at det er en risiko, når man stiller op til Folketinget.

- Men jeg er også sikker på, at det er ikke meningen med det. Det er et skidt statement for demokratiet, at man ikke kan hænge valgplakater op, som fortæller, hvem jeg er.

3

Fabian Davidsen, Alternativet, Fyns Storkreds

En af Fabian Davidsens venner modtog en besked på Snapchat, hvor en gerningsmand havde sat ild til flere af den unge folketingskandidats valgplakater. (© PRIVATFOTO)

Natten til søndag oplevede 19-årige Fabian Davidsen, at en gerningsmand valgte at rive flere af hans valgplakater ned, sætte ild til dem og tage billeder og videoer af det på Snapchat.

Billederne blev sendt til en ven af politikeren, som straks sendte dem videre til Fabian Davidsen.

- Det er en hån mod den politiske kultur, og så er det en krænkelse af mit folketingskandidatur. Jeg synes ikke, det er fedt, at folk kunne finde på så udemokratiske metoder som at begå hærværk mod valgplakater.

Hvad er dine omkostninger?

- De to plakater er ikke voldsomt meget, jeg taber, men det er synligheden. Når man er en ung kandidat og kører valgkamp på SU, så har du ikke råd til specielt mange valgplakater.

Han tror på, at der er tale om et engangstilfælde. Men det gør det ikke blot til drengestreger, mener politikeren.

- Det er dybt ulovligt, og det er en krænkelse af alle de mennesker, der stiller op for vores demokrati. Det er jo ikke bare drengestreger. Det er en ulovlig handling - ikke bare over for mig som folketingskandidat, men over for vores demokrati.

4

Tanja Larsson, Socialdemokratiet, Sjællands Storkreds

Der var ikke meget valgplakat tilbage, dagen efter Tanja Larsson havde hængt et stort banner og ti valgplakater op på en mark i Hårlev. Gerningsmændene havde dog ryddet op efter sig selv, så der var ikke spor af resterne fra valgmaterialet. (© (c) privatfoto)

I lørdags satte folketingskandidat Tanja Larsson sammen med nogle frivillige et banner og ti plakater op i Hårlev på en privat mark, men allerede dagen efter var banneret blevet skåret ud af sin ramme og fjernet, og plakaterne var blevet sparket ned og fjernet.

- Jeg er en lokal kandidat, og jeg vil gerne repræsentere Stevns og Faxe. Hvis man fjerner mine plakater, så fjerner man muligheden for, at de lokale vælgere kan sætte kryds ved en, der vil kæmpe den sag.

Hvad er dine omkostninger?

- Ude i landdistrikterne er der ikke det store valgbudget. Banneret kostede 1.600 kroner, og det er mange penge for en lille partiforening. Det betyder meget økonomisk for os. Vi har nu startet en facebookindsamling, så vi kan få råd til et nyt banner.

Er det ikke en risiko ved at stille op til Folketinget?

- Hvis der bliver malet et overskæg på mig - it is, what it is, sådan er det, og man ved, at det er drengestreger. Men når man går ind på en privat mark og skærer ned og fjerner alt, så har man virkelig villet det. Det er ulovligt, og det krænker demokratiet.

- Jeg håber, at de personer, der er uenige med mit budskab, i stedet inviterer mig til et kaffemøde, så vi kan have en diskusion i stedet for at rive mine ting ned.

Michael Nedersøe, Henrik Vinther, Fabian Davidsen og Tanja Larsson har alle anmeldt episoderne til politiet for hærværk.